Görüşmelerin birinci gününe Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un da katılması ve Liderler ve müzakere heyetleriyle birlikte 5 saat geçirmesi, Kıbrıs sorununun çözümüne verilen önemin göstergesi şeklinde yorumlanıyor.

Uluslararası toplumun ilgisini Kıbrıs sorununun çözümüne odaklamak ve Kıbrıs sorunuyla ilgili görüşmelerde daha samimi ve dıştan daha az etkilenebilecek bir ortam sağlamak amacıyla İsviçre’ye taşınması ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un sadece müzakerelerin ilk gününe katılmak için İsviçre’ye gelmesi, diplomatik çevrelerde önemli bir mesaj kabul ediliyor.

Mont Pelerin’deki görüşmeler ve Ban Ki-moon’un konuşmasında dile getirdiği Kıbrıs sorununun erişilebilecek mesafede olduğu ifadeleri, ulusal ve uluslararası pek çok basın kuruluşunun yayınlarında yer aldı.

LİDERLERLE 5 SAAT

Diplomatik kaynaklar, Ban Ki-moon’un Liderler ve müzakere heyetleriyle görüşmelerin yer aldığı Le Mirador Otel'de yaklaşık 5 saat geçirdiğini ve açılışın ardından yaptığı konuşmada, 2016’da çözüme ulaşmanın ne kadar önemli olduğunun altını çizdiğini, müzakerelerde taraflar arasında üzerinde anlaşmaya varılmayan konulara da herhangi taraf almadan değindiğini belirtti.

ÇÖZÜMÜN ÖNEMİ

Ban’ın dünkü görüşmelerde, Kıbrıs’ta bir çözümün dünyada yaşanmakta olan diğer sorunlara kıyasen çözülmesi daha muhtemel bir sorun olduğu ve bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğinin altını çizdiği kaydedildi.

Bu görüşmede Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum liderler de, Kıbrıs sorununun çözümünün gelinen aşamada neden daha çok önem kazandığını anlattı ve süreci cesaretle sahiplendiklerini yeniden dile getirdi.

MÜZAKERELERDE İKİNCİ GÜN

İsviçre’deki görüşmelerin ikinci gününde de, müzakerelerdeki altı başlıktan dördünde (Mülkiyet, Yönetim ve Güç Paylaşımı, Ekonomi ve Avrupa Birliği ile İlişkiler) üzerinde henüz uzlaşıya varılmamış konuların birbiriyle bağlantılı şekilde görüşülmesi bekleniyor. Yarın ise toprak konusunun, toprak düzenlenmesinde yerinden edilecek insanlar ve kurucu devletlerin sahip olacağı kıyı uzunluğunu da içeren kriterler bazında ele alınabileceği kaydediliyor.

Sadece Kıbrıs Türk, Kıbrıs Rum ve Birleşmiş Milletler’den heyetlerin kalmakta olduğu Le Mirador Oteli’nde görüşmelerin tüm gün sürmesi bekleniyor. Süreç, Liderlerin, gerek gördüğü sıklıkta, gerek gördüğü uzmanlarla toplantılar yapabileceği şekilde planlandı.
Editör: TE Bilisim