Aralarında DEV-İŞ, BES, PEO, KOOP-SEN ve KTOEÖS’ün de bulunduğu Dünya Sendikalar Federasyonu üyesi sendikalar ve sivil toplum örgütleri, ara bölgedeki Dayanışma Evi’nde 1 Mayıs İşçi Bayramı ile ilgili basın toplantısı düzenleyerek, ortak deklarasyonu okudu.

Lefkoşa’da ara bölgedeki Dayanışma Evi’nde yer alan etkinlikte, ortak açıklamayı, DEV-İŞ Başkanı Hasan Felek ve PEO Genel Sekreteri Pambis Kritsis Türkçe ve Rumca olmak üzere iki dilde okudu.

Etkinlikte, 1 Mayıs Tertip Komitesi’ni oluşturan PEO, DEV-İŞ, KTÖS, KTAMS, KTOEÖS ve BES’ten yetkililer de hazır bulundu.
Ortak açıklamada, dünya ve bölgede yaşanan kaosun gittikçe derinleştiği, bölgedeki sürdürülemez yapının Kıbrıs’ta yaşayan toplumlar üzerinde baskıyı gittikçe artırdığı ifade edildi.

Emperyalist kapitalist düzenin halklara ve emekçilere sadece savaş, ölüm, gözyaşı, göç, işsizlik, yoksulluk, ırkçılık ve ayrımcılık yaşattığı ifade edilerek, tüm savaşların lanetlendiği açıklamada, 1 Mayıs dolayısıyla ezilen dünya halklarına dayanışma belirtildi.

Kıbrıs halklarına dayatılan politikaların gitgide şiddetlendiği ve 1 Mayıs’ın bu anlamda topluca bir direnişin örülmesinin çıkış noktası olabileceği kaydedilen açıklamada, neo-liberal kemer sıkma politikaları ve emekçilerin kazanımlarının yok edilmesi nedeniyle işçi, yoksul, göçmen, ekolojist, kadın ve cinsel yönelimi farklı bireylerin mücadeleyi yoğunlaştırması gerektiği vurgulandı.

Ortak açıklamada, Kıbrıs sorunun çözümünün ülke ve halkların yeniden birleşmesi için gerekli olduğu ifade edilerek, çözümsüzlüğün “geleceksizlik” anlamı taşıdığı ve her iki bölgedeki ayrılıkçı kesimlerin çıkarına olduğu belirtildi.

Açıklamada, 1 Mayıs için “Kıbrıs’ın tüm emekçilerini ülkemizin sınıf sendikacılığı hareketinin etrafında bir araya gelmeye çağırıyoruz” ifadeleri de kullanıldı.

PROGRAM

1 Mayıs’ta Çetinkaya Sahası’nda iki toplumlu miting yapılacak.

Saat 19.00’da başlayacak miting öncesinde saat 17.30’da Kuğulu Park’ta toplanılarak kortej yürüyüşü ile ara bölgedeki Çetinkaya Sahası’na gidilecek.

Mitingde DEV-İŞ Genel Başkanı Hasan Felek ve PEO Genel Sekreteri Pambis Kritsisi birer konuşma yapacak, ayrıca müzik grubu Sol Anahtarı müziklerini seslendirecek.

1 Mayıs mitingine katılacak ve bildiriye imza koyan örgütler şöyle:
PEO, DEV-İŞ, KTAMS, KTÖS, KTOEÖS, BES, AKEL, KOOP-SEN, DAÜ-SEN, DAÜ BİR-SEN, BASIN-SEN, TIP-İŞ, ÇAĞ-SEN, GÜÇ-SEN, EMEK-İŞ, GENEL-İŞ, PETROL-İŞ, MAĞUSA TÜRK GENEL-İŞ, TDP, BKP, YKP, KSP, EDON, POGO, PSE (PEACE COUNCIL), EKA, DOĞU GÜNEY DOĞU KÜLTÜR DERNEĞİ, BAĞIMSIZLIK YOLU, MAGEM, BARAKA KÜLTÜR MERKEZİ, FEMA, KIBRIS PİR SULTAN ABDAL KÜLTÜR DERNEĞİ, BORAN KÜLTÜR MERKEZİ, KUİR KIBRIS DERNEĞİ.”  
Editör: TE Bilisim