Avrupa Birliği uyum yasaları kapsamında hazırlanan ve Ticaret Dairesi tarafından yürütülecek olan “34/2014 Sayılı Metroloji (Ölçü ve Ölçü Aletleri) Yasası” 1 Haziran 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe giriyor.

Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı’na bağlı Ticaret Dairesi Müdürlüğünde söz konusu yasa ile ilgili bir günlük hizmet içi Eğitim Semineri düzenlendi.

Bakanlık ve Türkiye Cumhuriyeti’nden gelen uzmanların işbirliği ile bugün bakanlıkta düzenlenen Eğitim Seminerine, Ticaret Dairesinin Merkez ve Bölgelerde bulunan (Güzelyurt,Girne ve Mağosa ) personeli ile Bakanlık personeli katıldı.

Seminerde, AB’nde Metroloji konusundaki tarihsel gelişim ile birlikte günümüz şartlarındaki uygulamalar ve yasallaşan Metroloji Yasası hakkında bilgiler veridi.

Eğitim Seminerinin açılışında konuşma yapan Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı Genel Koordinatörü İsmail Arter seminer için; “amaç söz konusu yasa yürürlüğe girmeden önce Dairemizin merkez ve şubelerinde çalışan personel ile Bakanlık Personeline yasa hakkında bilgilendirme yapmaktır. Metroloji (Ölçü ve Ölçü Aletleri) Yasası Dairemizle birlikte Gümrük ve Rüsumat Dairesi’ni, Belediyeleri, Tarım Bakanliğı Akaryakıt Birimini, ve Sivil Toplum Kuruluşları ve Meslek Odalarını da ilgilendiren konuları da içermektedir” dedi.

Arter, Haziran dan önce yeniden ilgili Bakanlık, Sivil Toplum Örgütleri ve Ticaret Dairesi personellerine eğitim ve bilgilendirme seminerlerinin yapılmasının hedeflendiğini kaydederek, Eğitim Semineri sonunda katılımcılara sertifika takdiminin de yapılacağı söyledi. İsmail Arter ayrıca; “yasa ile ilgili donanımlı personelin hazır hale getirilmesi amaçlanmaktadır” dedi.






21 Mart 2014 tarihli ve 66 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak duyurusu yapılan söz konusu yasanın yürürlüğe girmeden önce, ‘Ölçü Aletleri Tüzüğü, Otomatik Olmayan Ölçü Aletleri Tüzüğü ve Uluslararası Birimler Sistemi Tüzüğü’nü Bakanlar Kuruluna sunularak yürürlüğe girmesi, bilahare bu yasa ile ilgili olarak 9 adet Tüzüğün daha hazırlanmasının hedeflendiğini dile getiren Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı Genel Koordinatörü İsmail Arter;

Yasayla;
• Tüketicinin hak ve menfaatlerini korumak,
• Bu aletlerin Ulusal ve Uluslararası Standartlar ile Avrupa Birliği Teknik Düzenlemelerine uygun olarak imalatını, ithalatını, ihracatını ve kullanılmasını sağlamak,
• Tüketicinin bilgisi olmadan dolumu yapılan ambalajlı mamullerin net miktarlarının müsaade edilen hata payları dahilinde tüketiciye arzını sağlamak, amaçlandığı kaydedilirken; “yasa kapsamına giren ölçü ve ölçü aletlerinin piyasaya arzı veya dağıtımı aşamasında veya ölçü aleti piyasada iken ilgili teknik düzenlemelere uygun olarak üretilip üretilmediğinin, doğru ve ayarlı olarak kullanılıp kullanılmadığının, güvenli olup olmadığının belirlenmesi büyük önem arzetmektedir” dedi.

















 
Editör: TE Bilisim