Yaklaşık iki haftadan beri Lefkoşa Belediye Başkanı’nın uygulamaya koymak için kendince destek aradığı ve algı yönetimi ile kamuoyunu ve başta Lefkoşa Halkına eksik, yanlış ve yanıltıcı bilgi vererek yaptığı açıklamalara karşı kendisine yöneltilen idealara karşılık dün bir dizi açıklama yaptı.

Lefkoşa Belediye Başkanı’nın geneli itibari ile bugüne kadar yapılan eleştirileri destekleyen ve doğruluğunu teyit eder yöndeki açıklamaları için öncelik ile kendisine teşekkür ederim. Eksik,yanlış ve yanıltıcı beyanatlarının satır aralarında yer verdiği üzere; kendi Gelenek ve Doğası’nın Yasaların üstünde olduğunu söyleyen Belediye Başkanı, açıklama içerisinde yine insanların duygularına hitap etmeye çalışarak konuları farklı bir platforma çekmeye çalışarak tartışmanın eksenini ekonomik boyuttan farklı bir boyuta taşımaya çalışmıştır.

Kelime olarak Fransızcadan Türkçemize giren (Fransızca;“démagogie”) “Demagoji” kelimesi, Türk Dil Kurumu sözlüğünde “laf cambazı” olarak tanımlanmaktadır. Vikipedi ise “Demagoji” yi şöyle tanımlar; Demagoji; halkın isteklerine, ön yargılarına ve korkularına dayalı olarak yapılan siyaset ve destek arayışıdır. Yunanca demos (halk) ve agogos (liderlik yapmak) kelimelerinin birleşiminden türemiştir. Genellikle üstün bir hitabet ve propaganda yeteneği gerektirir. Çoğunlukla dindarlık, milliyetçilik ve bazen solculuk gibi popüler kavramları kullanarak ve bunlara bağlılığı sömürerek yapılır. Demagoji yapan kişiye "demagog" denir.

Lefkoşa Belediye Başkanının dün 11 maddelik yapmış olduğu açıklama ayni zamanda ne kadar iyi bir Demagog olduğunu da ispatlamıştır. Nadir görünen bu yetenek yukarıda bahsetmiş olduğum üzere tanım olarak; isteklerine, ön yargılarına ve korkularına dayalı olarak yapılan siyaset anlamına gelmektedir ki Lefkoşa Belediye Başkanı yapmış olduğu açıklamalarda bu konuda ne kadar başarılı olduğunu bizlere göstermiştir.

Lefkoşa Belediye Başkanı; Lefkoşa sınırları dahilinde satışı yapılan sigaralara %3 vergi koyacağını söylüyor. Biz de diyoruz ki, eğer bu tüzüğü öyle yorumluyorsan Lefkoşa sınırları içerisinde satışı yapılan tüm ürünlere ve mallara (kırtasiyeden-tüm market ürünlerine-konfeksiyondan arabaya ) bu vergiyi koymak zorundasın. Bu da Lefkoşa Halkını cezalandırmak anlamına gelir diyoruz. Lefkoşa’da yaşamanın diğer şehirlere oran ile maliyeti, yükselecek maliyet fiyatına eklenecek KDV en az %20 pahalılık anlamını taşımaktadır.

Lefkoşa Belediye Başkanı ısrar ile sadece sigaradan alacam diyor…Neden? Dedim ya olayları eksik, yanlış ve yönlendirici aktararak yaratacağı %20 pahalılığa destek arıyor…Yani iyi bir demagog!!!Lefkoşa Belediye Başkanı’nın “Satış ve/veya Kıymet Ücreti” ile ilgili olarak kendisine yöneltilmiş olan idealara vermiş olduğu yanıtlar ve bu yanıtlara karşın toplumun ve kendisinin bilmesi gereken gerçekler aşağıdaki gibidir;

LTB Bşk.:Sigara firmalarının yaptığı 0.25 ya da 0.50 kuruş artış bugüne kadar tartışılmış mıdır? Ben hiç duymadım. Sigara dünyanın 1. en büyük ekonomisidir yani en önemli sermaye grubudur. Bir nevi en önemli finansörü de olabiliyor bazı kesimlerin.

Cevap: Başarılı bir demagog olarak konuyu halen sigara ekseninde tartışmaya çalışmanız gerçekten üzücü. Yapmış olduğunuz açıklama içerisinde aşağıda size açıkladığım şekli ile kabul ettiğiniz üzere saklamaya çalıştığınız gerçek şu ki; bu vergiyi tüm mallara uygulayacaksınız ve Lefkoşa Halkı tüm malları diğer Belediyelerde yaşayanlardan en az %20 pahalıya tüketecek. Ama sizin ideanız gibi sadece sigara konusundan devam edecek olur isek bilmeniz için lütfen not edin Sn.Başkan; bugün sigara fiyatının %70 i Devletin almış olduğu dolaylı ve dolaysız vergilerden oluşur. Devlet istediği her zaman bu vergiyi yükseltme hakkına sahiptir. Zaten %70 yüksek vergi de sizin de söyleminizde olduğu gibi büyük bir ekonomi olma karşılığı ödenen bir bedel olarak algılanabilir. O yüzdendir ki bu tip ürünlerin yüksek vergi oranlarını Devletler belirler. Devlet de bu altığı yerel gelirlerin %8 ini Belediyelere ayırır…Konu 0.25 veya 0.50 kuruş değildir. Siz böyle bir ürünü ve/veya Yasayı yorumlama şekliniz ile Lefkoşa sınırları içerisinde satışı yapılan tüm malların fiyatını kendinize şamil bir şekilde yükseltmez ve belirleyemezsiniz.

İyi bir demagog olarak uygulamaya çalıştığınız Yasanın sadece sigarayı kapsadığını ifade etmekten ve halkı yanıltmaktan vazgeçin. Konu 0.25 veya 0.50 kuruş değil sizin yaklaşımınızdır…Demagoji yapmayı bırakın.

LTB Bşk.:İki ayrı fiyat olacak iddiası: Niye böyle olsun ki? Ülke genelinde tek fiyat politikası devam edebilir ve bu da şirketlerin kendi tercihidir.

Cevap:Lefkoşa diğer Belediyelerde yaşayan halktan çok daha fazla bir pahalılıkta yaşayacak ve tüm ama tüm ürün ve mallarda ada genelinde iki fiyat olacak… Siz diyorsunuz ki “Ülke genelinde tek fiyat politikası devam edebilir”. Soruyorum size, Nasıl? Bu Yasa sadece Lefkoşa da uygulanıyor. Sadece Lefkoşa Belediyesi TÜM MALLARDAN ayrıca vergi alacak. Ama verdiğiniz yanıtta “tek fiyat uygulaması şirketlerin kendi tercihidir” söylemi ile şunu mu demek istiyorsunuz; tüm ülkedeki mallardaki tüketici fiyatları Lefkoşa Belediye Başkanının yetkisinde bulunan ve belirleyeceği vergi oranına göre mi belirlesin? Yani Lefkoşa da tüm mallar %20 pahalı olsun ve bu pahalılık tüm adadaki mallarda etiket fiyatı olarak uygulansın. Lefkoşa Belediyesi vergisini alsın ama diğer bölgelerde mal satan iş adamları yüksek fiyattan satacağı için daha çok kar etsin. İnanın hangi ekonomik akla veya sava dayalı bu söylemi dile getirdiniz anlayamıyorum. Halkımızın anlayacağı şekilde rakamlar ile açıklayayım;

Herhangi bir mal Gönyeli veya Girne de10 TL iken Lefkoşa da 10.50 olacak çünkü Lefkoşa Belediyesi 0.50 kuruş vergi alacak. İş adamları tek fiyat uygulasın ve mallarınıLefkoşa’daki satış fiyatı olan fiyattan Gönyeli ile Girne’de de 10.50 den satsın diyor Lefkoşa Belediye Başkanı. Lefkoşa Belediyesi kendi sınırları içerisinde 10.50 TL nin 0.50 sini alacak ama diğer Belediyelerde bu uygulama olmadığı için bu 0.50 kuruş Şirketlere kalacak ve Şirketler daha çok kazanacak…Vay be, kimse bunu düşünmemiştir emin olun ama Lefkoşa Belediye Başkanı ekonomi dersi veriyor…Çok Mantıklı…Tek fiyat yapın hem Lefkoşa Belediyesi kazansın hem de Satış yapanlar…HALK DA EZİLSİN VE FAKİRLEŞSİN…

Sn. Başkan…Toplumu sağ ve sol olarak sınıflandırırken ve acımasızca sizi eleştirenlere sağcı, tekel ve kartel tanımlamasını yaparken sanırım durduğunuz noktayı tam tanımlayamadınız. Bu öngörünüz sizin idea ettiğiniz gibi hiçbir tekelcinin veya kartelin aklına gelmezdi…tebrik ederim sizi…ekonomide hele de kamu ekonomisinde yeni bir sav ortaya attınız…Dünya literatürüne  geçersiniz emin olun…

LTB Bşk.:Ülkede bu kadar kanser vakası varken ve kanser tedavisine inanılmaz para harcanan bir yerde, bunu yaratan nesnenin 0.25 kuruş pahalı olması kimi, neden rahatsız eder?

Cevap:Sn Başkan…Gerçekten ayakta alkışlanacak kadar başarılı bir Demagog’sunuz.

Kanser bugünün değil Dünya var oldu olalı insanlığın savaştığı en büyük hastalıktır. Kendinizi savunmak, yanlış ve yönlendirici açıklamalarınıza destek bulabilmek adına Kanseri bile dilinize dolamanız tam da Demagoji’nin tanımına uyan bir ifade…Ama sanırım bilmiyorsunuz; Çağımızın en büyük hastalığı olan Kanser sadece sigara dan kaynaklanmıyor.Belediyenizin denetleyemediği ama parasını tahsil ettiği hormonlu ve ilaçlı sebze meyvelerden, bacasına filtre koyduramadığınız fabrikalardan, çöpleri toplamadığınız sokaklardaki pislikten, araba eksozlardan çıkan dumanlardan, her köşe başına dikilen ve vergisini almadığınız baz istasyonlarından v.b birçok şeyden insanlar maalesef bu kötü hastalığa yakalanabiliyor.

Ama siz öyle bir görüş ortaya koyuyorsunuz ki 0.25 kuruştan ne olacak? Üstelik bunu yine sigara ekseninde yapıyorsunuz. Dedim ya, iyi bir demagogsunuz.

Sizin açıklamanızda kullanmış olduğunuz ifadeler ile sizi yanıtlayım Sn.Başkan;

“kanser tedavisine inanılmaz para harcanan bir yerde, bunu yaratan nesnenin 0.25 kuruş pahalı olması kimi neden rahatsız etsin”…Sn Başkan, siz bu 0.25 kuruşu Kanser Vakfına mı bağışlayacaksınız yoksa Devlet Hastanesinin yeni Onkoloji hastanesine mi bağışlayacaksınız? Hayır, BELEDİYENİN CARİ Giderlerine harcayacaksınız…Lütfen insanlara demagoji yapmayın…

LTB Bşk.:Benim tüm ürünlere bu uygulamayı (onlar ısrarla vergi diyor) genişleteceğim iddiası: Doğam ve geldiğim gelenek bunu reddeder. Kimsenin temel ihtiyaçlarını veya sair ihtiyaçlarını pahalılaştırma asla ve asla olmayacak. Bunu yapmamın zorunluluk olduğunu söyleyenler aslında yurttaşa korku vermeye çalışıyor. Bu konuda beni tek denetleyebilecek yapı Sayıştaylık makamıdır.

Cevap:İki haftadan beri yapmış olduğunuz açıklamalara karşın, size bu Tüzüğü yorumladığınız şekilde uygulayacak iseniz Sn Başkan bu vergiyi tüm Lefkoşa sınırlarında satılan mallara uygulamak zorunda olduğunuzu söyledim. Siz de bunu ısrar ile reddediniz. Ama şimdi diyorsunuz ki; Doğam ve Geldiğim gelenek dolayısı ile bunu yapamam. Size soruyorum Sn. Başkan; Yasanın emrettiği ve sana toplamak zorunluluğu veren bir maddeyi uygulamak senin Doğan ve Geleneğine mi bağlıdır?  Diğer bir ifade ile, sizin Doğanız ve Gelenekleriniz yazılı Yasaların üstünde midir? O zaman herkes ülkede var olan Yasa ve Kurallar ile düzenlenen yaptırımları ve/veya düzenlemeleri kendi Geleneklerine ve/veya Doğasına göre yaşasın…Bir kişi bir başka kişiyi öldürdüğünde, mahkemede “benim geldiğim gelenek ve doğamda” bu normaldir açıklaması mı yapıyor? Ya da Lefkoşa Belediyesi emlak vergisi toplarken, bir vatandaşın size “benim geleneklerime ve doğam gereği bu vergiyi ödemeycem” dediğinde almıyor musunuz?

Doğrudur sizi sadece Sayıştaylık Makamı denetler. Yasa açık…Tüm mallardan %1,5 (cirodan/satış fiyatından) alacaksın ama eşyalar sigara ve alkol olursa %3 alacaksın (iki katını) maddesinde siz sadece Geleneklerinizin ve Doğanızın gerektirdiklerini alacak ve bunu Sayıştaylığa bu şekilde mi açıklayacaksınız? Dört gözle bekliyorum…

Ama her şeyden önce, gündemde tartışılan Yasa uyarınca Lefkoşa Belediyesinin, Lefkoşa sınırlarında satılan tüm mallardan alınacak vergiyi kabul ettiğiniz veya açıkça söylediğiniz için size teşekkür ederim. İddiamı doğruladığınız için ayrıca teşekkür ederim. Yasanın emrettiği bu gerçeği halka eksik ve yanıltıcı bir şekilde aktararak sadece sigaradan alacağına dair yaptığın açıklamalar böylece son bulmuş oldu. Bununyerine ortaya yeni bir idea attınız ki o da şu; Mehmet SAYDAM haklıdır, bizler Yasayı Lefkoşa da satılan tüm mallardan ek vergi alacak şekilde yorumluyoruz. Ancak Belediye Başkanı Mehmet HARMANCI olarak Doğam gereği ve geldiğim Kültür dolayısı ile ben bu Yasayı keyfime göre uygulayacam. Yasa benim Doğamdan ve Kültürümden daha yüksek değildir.

Anladık Sn.Başkan…anladık…çok net…

Ve Sn Başkan…Biz buna ücret değil vergi diyoruz evet. Neden mi? Ücret bir hizmet karşılığı alınır. Siz belediye olarak Lefkoşa da satışı yapılan tüm mallardan, tüm mallardan bunu tahsil ederken ne hizmet veriyorsunuz ki adı ücret olsun? Bunun halk arasındaki adı aslında HARAÇ dır ama biz buna hizmete karşı alınmadığından dolayı VERGİ diyoruz…

Toplumu sağ ve sol olarak ikiye bölmeniz ve benzer diğer iddealarnız ile ilgili açıklamalarınıza yanıtlarımı sizin ile yarın paylaşmaya devam edeceğim. Umarım siz ve tüm toplumu ikiye bölerek sınıflandıran siyasi partiniz bu halktan en kısa zamanda özür diler…Kendi ağzınızdan çıkanı tekrar ve tekrar izlemenizi rica ederim…

Editör: TE Bilisim