Kurul bugünden itibaren etik ihlâllere ilişkin şikâyetleri hem yazılı hem de telefonla almaya başlayacak.

Gazetecilik meslek ilkelerine aykırılık iddialarını değerlendirerek kararlar üretecek bir özdenetim kurumu olan Medya Etik Kurulu, kurulun medya kuruluşlarına ceza yağdıran bir kurul olarak değil, onları sorumlu ve etik yayıncılığa teşvik eden bir mesleki denetim mekanizması olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyor.

Medya Etik Kurulu Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği, Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği, Dış Basın Birliği, Haber Kameramanları Birliği, Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği ve Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Çalışanları Sendikası’nın imzalarıyla kamuoyuna duyurulan Medya Etik Kurulu Deklarasyonu çerçevesinde oluşturuldu.

Gazeteciler Birliği’nde saat 12:00’de gerçekleştirilen basın toplantısında Medya Eti,k Kurulu’yla ilgili bilgiler verildi.

Basın toplantısında hazırlanan basın açıklaması Doğu Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Profesör Doktor Süleyman İrvan tarafında okundu.

İletişim Fakültelerini temsilen Doğu Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Profesör Doktor Süleyman İrvan, Yakın Doğu Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Yardımcı Doçent Doktor Gürdal Hüdaoğlu; Barolar Birliği’ni temsilen Avukat Öncel Polili ve medya alanındaki meslek örgütlerini temsilen de gazeteciler Hasan Kahvecioğlu, Erten Kasımoğlu, Hüseyin Güven ve Erdinç Gündüz görev aldığı kurulun başkanlığını Profesör Doktor Süleyman İrvan ve başkan yardımcılığını da Yardımcı Doçent Doktor Gürdal Hüdaoğlu yapacak.

Medya Etik Kurulu Deklarasyonu’na imza atan kuruluşlara teşekkür edilen açıklamada, imzalamayanlar da destek vermeye davet edildi.

MEDYA ETİK KURULU NASIL İŞLEYECEK?


Medyada yayımlanan haberler neticesinde mağdur olduğuna inanan herkesin Medya Etik Kurulu’na başvurabileceği kaydedilen açıklamada, “Ancak öncelikle ilgili medya kuruluşlarının kendilerine ulaşan şikâyetleri kendi içlerinde değerlendirmelerini ve yanlışlık yapıldığına karar vermişlerse bunu en uygun biçimde çözmelerini bekliyoruz. Bunu zaten mevcut durumda da yaptıklarına inanıyoruz” denildi.

Kurul kendilerine e-posta, twitter, facebook ve telefon üzerinden ulaşan şikayetleri değerlendirmeye alacak ve yapacağı ön değerlendirmede etik kurul kararı gerekecek bir sorun tespit edersek, öncelikle tarafların iddia ve savunmalarını inceleyecek ve inceleme sonucunda oluşturacağı kurul kararlarını da medya yoluyla kamuoyuna duyuracak.

Kurul’un deklarasyona imzalarıyla destek veren medya kuruluşlarının kurul kararlarına uygun davranmalarını beklediği belirtilen açıklamada, “Medya kuruluşlarının, kurul olarak alacağımız kararlara her zaman yüzde yüz katılmalarını beklememiz doğru olmaz. Nihayetinde etik sorunlara yol açan konularda farklı yorumlar her zaman mümkündür. Zaman içinde ortak bir zemin oluşturulabileceğine ve asgari müşterekte buluşabileceğimize inanıyoruz” ifadeleri yer aldı.

Medya Etik Kurulu’na, 0392 2257796 (Sabah 9.30-13.30 arası) numaralı telefondan, [email protected] adresinden, www.medyaetikkurulu.org web sayfasından
twitter: @medyaetikkurulu ile facebook: medya etik kurulu” hesaplarından ulaşılabilir. 
Editör: TE Bilisim