Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu ilk olarak Cumhurbaşkanı’nca Anayasa’nın 146. maddesi uyarınca bir daha görüşülmek üzere gönderilen Polis Örgütü (Kuruluş, Görev ve Yetkileri) (Değişiklik) Yasası’nı ele aldı.

Kurul, ilgili komitenin önerisi üzerine, İçtüzüğün 97. maddesi uyarınca yasanın yeniden değerlendirilmek üzere komiteye geri çekilmesine onay verdi.

EKİNLERDEKİ HASTALIK

Oylama öncesinde söz alan CTP Milletvekili Önder Sennaroğlu, ekin tarlalarında görülen hastalığa dikkat çekti ve acil olarak sorun afete dönüşmeden çözüm getirilmesini istedi.

Hastalığın ne olduğunun belirlenmediğine işaret eden Sennaroğlu, bazı üreticilerin, sorunun ne olduğunu öğrenemeden kimyasal mücadele başlattığını kaydetti. Sennaroğlu, bakanlığın bu konuda süratle kriz masası oluşturması gerektiğini söyledi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu ise konuşmasında, konu bilgilerine gelir gelmez uzman arkadaşları görevlendirdiklerini ancak hastalığın ne olduğunu tespit edemediklerini kaydetti. Örnekler alıp, Türkiye’ye gönderdiklerini söyleyen Amcaoğlu, dışarıdan da yardım aldıklarını belirterek, ne olduğunu tespit eder etmez mücadeleye başladıklarını belirtti. Amcaoğlu, kriz masası oluşturulması konusu üzerinde de konuştu.

GÜNDEM DIŞI KONUŞMALAR

Genel kurulda daha sonra gündem dışı konuşmalara geçildi. İlk sözü CTP milletvekili Ömer Kalyoncu aldı. Kalyoncu, hükümetin icraatlarına ilişkin konuşmasında, ülkedeki her alanda ekonomik durumun kötüye gitmeye devam ettiğini ileri sürdü. Ercan Devlet Havaalanı’nın devredilmesi konusuna değinen Kalyoncu, bölgede kamu görevi yapan taksicilerin zor durumda kalacağını söyledi. Taksicilerden 3 bin TL ücret talep edildiğini iddia eden Kalyoncu, bu durumun mercek altına alınması gerektiğini belirtti.

Kalyoncu daha sonra LTB konusuna değinerek, Cemal Bulutoğluları’nın istifasıyla konuya el atmanın önünün açıldığını ancak “sahanın” tamamen temizlenmesi gerektiğini, bunun için de belediye meclis üyelerinin istifa etmesi ve yeniden seçilmesi gerektiğini söyledi.

Yerel organ konusunda adımlar atılması gerektiğini kaydeden Kalyoncu, her kesimden insanların belediye meclisine seçilebilmesine imkan tanıyacak düzenlemelerin şart olduğunu belirtti.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner, Ercan Devlet Havalaanı’nın devredilmesiyle ilgili eleştirilere ilişkin konuşmasında, ihaleyi alan şirketin bazı bölümlerin yenilenmesine ilişkin teklif sunduğunu belirterek, yatırım yapılmayacağına ilişkin eleştirilerin doğru olmadığını söyledi.

Saner, Ercan’da bu kadar yıldır yapılamayan yatırımların yavaş yavaş yapılacağını ve eksikliklerin giderileceğini belirtti. Taksicilerden günlük 5-10 TL’lik oto park ücreti istendiğine işaret eden Saner, orada çalışan tüm taksilerden para talep edileceği iddialarının doğru olmadığını kaydetti.

Hamza Ersan Saner, KKTC’nin FIR hattının dünya tarafından kabul edilmediği halde hizmet verdiğini ancak bu hizmetin karşılığının Türkiye ve Güney Kıbrıs’a ödendiğini söyledi.

ADEM

CTP Milletvekili Sonay Adem de hükümetin icraatlarına ilişkin gündem dışı konuşmasında, tüm siyasi partilerin bir araya gelerek, hem seçim yasasında, hem de yerel yönetimle ilgili yasal düzenlemede gerekli değişikliği yapıp, bir an evvel Lefkoşa için seçime gitmek gerektiğini söyledi.

Adem, vatandaşlıklar konusunda birtakım “anormalikler” yapıldığını ve vatandaş yapılan bazı kişilerin “usulüz” şekilde devlette işe alındığı iddialarını yineleyerek, yetkililerden gerekli açıklamaları alamadığını söyledi.

Özelleştirmeyle ilgili yasaya göre KTHY çalışanlarının istihdam edilebilmesi için KKTC vatandaşı olması gerektiğini kaydeden Adem, yasanın, vatandaş olmayan kişilerin vatandaş yapılıp, işe alınmasını öngörmediğini unutmamak gerektiğini söyledi.

Adem, sözkonusu istihdamların tamamıyla yasa dışı olduğunu ileri sürerek, bu yasa dışılığın örtülmesinin kesinlikle mümkün olmadığını belirtti.

İçişleri Bakanlığı’nda 10 bin dolarlık rüşvetle vatandaşlıklar verildiği iddiasını yineleyen Adem, bu dönem evlilikle yapılanlar hariç, verilen vatandaşlıkların tamamının yasal olmadığını ve hepsinin iptal edilmesi gerektiğini savundu.

Adem, icraatlarının şeffaf olduğunu söyleyen İçişleri Bakanlığı’nın bütün icraatlarının şaibeli olduğunu iddia ederek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın kamu taşımacılık yapacak kişilere T izni vermesini kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi. Adem, tecavüz suçu işleyen kişilere Çalışma Bakanlığı’nca çalışma izni ile T izni, İçişleri Bakanlığınca da sürücü ehliyet belgesi verildiğini iddia etti. 

İçişleri Bakanlığı’nda geçmişte yaşanan ve basına da yansıyan rüşvet olayıyla ilgili soruşturmanın ne aşamada olduğuna açıklık getirilmesini istedi.

ÜNVERDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi de konuşmasında, bakanlığın icraatlarına ilişkin iddiaların gerçekleri yansıtmadığını belirterek, iddiaların tam aksine icraatların geriye değil ileriye gittiğini söyledi.

T izinleri, çalışma izinleri ve sürüş ehliyetlerinin gerekli araştırmalar yapıldıktan sonra verildiğine işaret eden Ünverdi, çalışma hayatının iyileştirilmesine ilişkin çalışmalarının hızla devam ettiğini belirtti.

Sonay Adem yeniden söz alarak, ülkede yüzlerce işsiz varken, tecavüz suçunda  yargılanan insanlara “ihtiyaçtan” dolayı çalışma izni verilmesini kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi.

ANGOLEMLİ

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli de elektrik enerjisiyle ilgili gündem dışı konuşmasına, LTB’de yaşanan sıkıntılara değinerek başladı.

LTB’nin, Kıbrıs Türkü’nün uluslararası olarak tanınan sayılı kurumlarından biri olduğunu kaydeden Angolemli, “Gözümüz gibi bakmamız gereken LTB’de, Belediye Meclisi’nin derhal istifa etmesi ve belediyeyi seçime götürmemiz gerekir” dedi.

Angolemli, elektrik konusunda yaşanan fatura krizinde halkın bedel ödemek durumunda kaldığına işaret ederek, devletin üstüne düşeni yapmadığını savundu.

1 Ocak’tan itibaren sokak aydınlatma işleri ve bakım işlerinin Kıb-Tek’e verileceğine işaret eden Angolemli, belediyelerin itiraz ettiği bu düzenlemeden dolayı vatandaşa hem belediyeden, hem de kurumdan fatura geleceğini ileri sürerek, hükümetin halkı korumak adına nasıl bir düzenleme yaptığını açıklaması gerektiğini söyledi.

Angoelmli, hükümetin elektrik konusunda açık olması gerektiğini belirterek, halkın şeffaflık beklediğini kaydetti.

Hüseyin Angolemli, Bafra’daki arıtma tesisindeki sorunlara dikkat çekti ve Teknecik'teki santrale filtrenin şart olduğunu belirtti.

TATAR

Maliye Bakanı Ersin Tatar da konuşmasında, insanların borçlarını ödememe ve Maliye Bakanlığı bunu halletsin mantığı geliştiğine işaret ederek, devlet işlerinin bu şekilde sağlıklı yürütülmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Ülkede yıllardan beridir halka verilen su ve elektriğin faturalandırılmasında oluşan farkın Maliye Bakanlığı tarafından ödendiğini kaydeden Tatar, bunun böyle devam etmesinin söz konusu olmadığını belirtti. Tatar, halkın belediyeye, belediyenin de devlete ödemesi gerektiğini kaydetti.

Devletin faturalandırması halinde ise belediyenin faturalandırmaması gerektiğini söyleyen Tatar, ilgili bakanlığın yasal düzenleme çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Tatar, “Herkes aldığı hizmetin bedelini ödemek durumundadır” dedi.

Tatar, milletvekillerinin bir sorusu üzerine, Türkiye’den getirilecek elektriğin, söylenildiği gibi ¼ maliyetle getirilmesi halinde bir çıkış olacağını çünkü akaryakıt fiyatının artmasına bağlı olarak durumun daha da vahim olacağını söyledi. Tatar, sözkonusu elektriğin 3-4 sene içinde KKTC’ye gelebileceğini kaydetti.

Hüseyin Angolemli yeniden söz alarak, fatura konusuna açıklık getirilmesi gerektiğini çünkü ay sonuna çok az bir süre kaldığını ve vatandaşın büyük bir belirsizlik içinde olduğunu söyledi.

EKENOĞLU

CTP Milletvekili Fatma Ekenoğlu da ülkede yaşanan seller sonrasında Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde yaşanan ölümlerde ihmal olup, olmadığını araştıran meclis komitesinin görev süresinin uzatılmamasıyla ilgili gündem dışı konuşma yaptı.

Ekenoğlu, komitedeki çalışmalarda bir sonuca doğru gidilmekte olduğunu ancak UBP’nin komitenin süresinin uzatılmasını reddettiğine işaret ederek, “Her şey yolundayken neden böyle bir erteleme yapıldı. Yoksa saklanmak, üstü örtülmek istenilen bir şey mi var?” dedi.

Komiteye sunulan raporlardan alıntılar yapan Ekenoğlu, hastanede tedavi görmekte olan ve sel sırasında cihazlardan çıkarıldıktan sonra ölen 7 kişinin, “kronik hasta olduğu ve ölümlerinin kaçınılmaz olduğu” yönünde doktor raporları bulunduğunu söyledi.

Ekenoğlu, ülkenin topografya haritasının devlet tarafından çıkarılması gerektiğini çünkü sel ve taşkın durumlarında bu haritaların büyük önem taşıdığını belirtti. Meteoroloji Dairesi’nin de daha sık rapor hazırlaması gerektiğini kaydeden Ekenoğlu, daha büyük zararların önlenebilmesi için konuya daha hassas yaklaşmak gerektiğini ifade etti.

Mağdurlara yapılan yardımlara da değinen Ekenoğlu, özellikle Güzelyurt’ta hala belini doğrultamayan esnaf bulunduğunu söyledi.

Ekenoğlu, son dönemlerde yapılan istihdamlara değinerek, bir sürü istihdam yapılırken, hastanelerde, çalıştıracak elemanı olmayan servisler açıldığını belirtti.

Fatma Ekenoğlu’nun konuşmasının ardından genel kurul bugünkü çalışmalarını tamamladı. Genel kurul 21 Ocak’ta yeniden toplanacak.

Editör: TE Bilisim