Raporun okunmasının ardından söz alan UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar,  ilgili raporun 10 sene sonra ele alınmasını eleştirdi. Tatar önemli ve güncel meselelerin bu kadar vakit geçirmeden Meclis gündemine getirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Denetimin önemine vurgu yapan Tatar, vaktinde denetimin, olası sorunların önüne geçmekte hayati olduğunu anlattı.

Denetimin hakkıyla yapılabilmesi için Sayıştaylık’a da gerekli ilginin gösterilmesi gerektiğini dile getiren Tatar, “Teftiş ve denetim kolay bir iş değildir” dedi.

DİPKARPAZ BELEDİYESİ 2006 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU ELE ALINDI

Ardından Dipkarpaz Belediyesi 2006 Yılı Sayıştay Denetim Raporu ele alındı.

Raporun okunmasından önce Tatar’ın konuşmasına yanıt veren Sayıştay Komitesi Başkanı Teberrüken Uluçay, kendilerinin de konuları en erken zamanda ele alabilmek için çalıştıklarını dile getirdi.

2008 yılında yapılan belediye denetimlerinde işaret edilen düzeltme ve iyileştirmelerin önemli bölümünün belediyeler tarafından hayata geçirildiğini anlatan Uluçay, denetimin önemli olduğuna katıldığını, öte yandan o günden bugüne belediyelerin pek çok olumlu icraata imza attığını da kaydetti.

TATAR

Raporun okunmasının ardından söz alan UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, belediyelerin sürdürülebilir bir yapıya ulaşması için öz gelirlerinin artırması gerektiğini dile getirdi.

Bunun için yollardan birinin emlak vergilerini artırmak olduğunu kaydeden Tatar, turistik tesislerin yükümlü oldukları harçları ödemesi gerektiğini kaydetti.

Tatar, Maliye Bakanlığı ve Sayıştaylığın bu otellerdeki gerçek konaklamaların ne olduğunu denetlemesi gerektiğini de dile getirdi.

ULUÇAY

Bunun üzerine söz alan Sayıştay Komitesi Başkanı Teberrüken Uluçay da, komitenin uzun zamandır üzerinde çalıştığı konulardan birinin Tatar’ın bahsettiği konular olduğunu dile getirdi.

Otellerin geceleme başına belediyelere ödemek yükümlülüğünde olduğu harcın yasal sınırın üst limitinde olduğunu kaydederek, bu konuda bir değişiklik önergesi hazırladıklarını kaydetti. Uluçay harçlar konusunda sabit rakam uygulaması yapılabileceğini kaydetti.

TÖRE

Konuyla ilgili söz alan Zorlu Töre, belediyelerin gelir kaynaklarının yeterliliği kadar, bu gelir kaynaklarının nereden geldiğinin de önemli olduğunu dile getirdi.

Gece kulüpleri, casinolar ya da bet ofislerinin, oradan gelecek gelir nedeniyle hoş görülemeyeceğini anlatan Töre, gelirlerinin önemli bölümü bu gibi yerlerden oluşan belediyelerin farklı gelir kaynakları bulması gerektiğini de sözlerine ekledi.

PİLLİ

UBP Milletvekili Ali Pilli de konuyla ilgili söz alarak, denetimin önemine vurgu yaptı. Denetimin 10 sene sonra ele alınmasını “formalite” olarak değerlendiren Pilli raporların kısa süre içinde Meclis’e getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Sayıştay Komitesi’nin halka açık olması gerektiğini kaydeden Pilli, gerekirse komite çalışmalarının televizyon yayınıyla halkla paylaşılması gerektiğini anlattı.

AKANSOY

CTP Milletvekili Asım Akansoy da Erenköy Belediyesi gelir gider dengesizliğinin nedeninin personel sayısı olduğunu kaydederek, buraya yapılan toplu istihdamın neden yapıldığının sorgulanması gerektiğini anlattı.

Siyasilerin belediyelerden elini çekmesi gerektiğini söyleyen Akansoy, belediye sayısının azaltılması gerektiğini kaydetti.

Akansoy ortak akılda buluşup sorunların çözülmesi için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini dile getirdi.

Genel Kurul’da daha sonra Dilekçe ve Ombudsman Komitesi’nin Zeki Aras’ın Başvurusu Üzerine Hazırlanan Denetçi Raporu, Dilekçe ve Ombudsman Komitesi’nin Halide Önel’in Başvurusu Üzerine Hazırlanan Denetçi Raporu, Dilekçe ve Ombudsman Komitesi’nin Mehmet Barışsever’in başvurusu üzerine Hazırlanan Denetçi Raporu ve Dilekçe ve Ombudsman Komitesi’nin 18 Mayıs tarihinde yapmış olduğu toplantıda almış olduğu kararları gösteren cetvel ele alındı.

Editör: TE Bilisim