Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Habertürk TV’ye konuk oldu ve müzakere sürecinde gelinen son durumla ilgili açıklamalarda bulundu.

Akıncı, Kıbrıs’ın geleceğinin kurtarılması için Rum tarafının hatalarını düzeltmesini beklediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, “masaya B planı için oturmadım. A planı olan barışı hayata geçirmek için masadayım” dedi.

Akıncı, ” Karar, 67 yıl önce Rum toplumunun içinde yapılmış olan bir oylama, Enosis, yani Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanması hakkında bir karar üretme girişimi. Bu müzakereleri zehirleyecek bir konudur.O olayın 67 yıl sonra okullarda Rum gençlerine kutsanacak bir olaymış gibi kutlanacak, onore edilecek kararla ilgili konuşmaya gidiyoruz. Bu müzakereleri zehirleyecek bir konudur.

Aniden gelişti. Eğitim Bakanlığı’yla ilgili bir yasa kapsamında bir tüzük görüşülüyormuş, o da tuhaf. Tüzük başkanın onayına gitmiyor, resmi gazetede yayınlanıyor” dedi.

Araştırmalara göre Rum gençlerinin çözüme en uzak kesim olduğunu yineleyen Akıncı, Adada gerekli olanın barış kültürü ve genç kuşakların doğru eğitilmesi olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bu topraklarda, Enosis ideali uğruna nice canlar gitti. Enosis, bu Adadaki kötülüklerin anasıdır” diye konuştu.

Akıncı,bir soru üzerine Anastasidis’in kapı çarpma olayını da şu ifadelerle anlattı. “Kapı çarpma olayı şöyle oldu. Bizi dinleyen BM GS özel danışmanı Eide, bunu düzeltmenin yolları var dedi. Haklı ya da haksız dedi bir algı oluştu, Kıbrıs Türklerinde bu yanlış algıyı düzeltmek gerekir demeye kalmadı, ‘Sen ne demek istiyorsun’ deyip kalktı, kapıyı çarparak bir hışımla terk etti odayı. Biz de dedik ki müzakere bu şartlarda nasıl devam edecek, bu yapılan büyük bir saygısızlıktır, bunu tolere etmek niyetinde değiliz deyip ayrıldık toplantıdan”…

Rum tarafının hatalı olduğunu kabul edip bu durumu düzeltmesini isteyen Cumhurbaşkanı Akıncı,”İstediğim şu; bu yanlış kararın düzeltilmesi. Anastasiadis de bize bu kararın yanlış olduğunu söyledi. Kamuoyu önünde yarım ağızla söylüyor”dedi.

Rum tarafının konuyu Türkiye’deki referandumla ilişkilendirmesini de eleştiren Akıncı, yapılacak en önemli hareketin,Kıbrıs sorununu Türkiye iç politikasının dışında tutabilmeyi başarmak olduğunu söyledi.

Akıncı, “Seçim süreçleri hassas dönemlerdir. Türkiye’nin de şuanki konsantrasyonunun referandum üzerine odaklı olduğunu biliyoruz. Ancak Türkiye büyük bir devlet. Bizim belli adımlar atmamız için Türkiye’deki referandumu beklemeye gerek yoktu. Türkiye’nin böyle bir talebi de olmadı. Bu telkini kendi kendine yapan Anastasiadis diyor ki ‘Bu hengamenin içinde Türkiye karar alamaz’. Eğer bu anlaşma siyasi eşitliğimizi, özgürlüğümüzü sağlıyorsa, güvenliğimizi de teminat altına alıyorsa, bütün ada için söylüyorum, ben bu anlaşmayı savunurum desteklerim. Referandum var, yok, oyumu da veririm” dedi.

Müzakere masasına B planını için oturmadığına da dikkati çeken Akıncı, “Masa sallandı. İnşallah devirmezler. A planı olan barışı hayata geçirmek için masadayım. Başka plan olamaz” dedi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, çözüm için 6 başlıktan en önemli konunun ise toprak oranının olduğuna değindi.

Anlaşma olacaksa toprak konusunun çözümlenmesi gerektiğini vurgulayan Akıncı, “Kıbrıs’taki çözümün parametreleri bellidir. Çözüm için 6 başlıktan en önemlisi toprak oranıdır. Yüzde 29’luk oran yüzde 25’e düşmez.Bir çözüm olacaksa Harekatta elde ettiğimiz toprağın bir bölümünü vermek durumundayız. Onu anlaşacağız. Şu an anlaşmadık. Kasada bir harita var ama biz Rumlara harita vermedik”dedi.

Editör: TE Bilisim