Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Hukuk Komitesi Başkanı Av. Barış Mamalı, Kuzey Kıbrıs’ta faili meçhul olaylar aydınlatılmadan, temiz topluma geçişin sağlanamayacağını kaydetti.

Temiz devlet ve şeffaf bir yapı için, öncelikle polis örgütünün demokratik bir statüye kavuşturulması gerektiğini kaydeden Mamalı, ancak bu demokratik yapının kurulmasıyla faili meçhul olayların aydınlatılmasına başlanabileceğini ve temiz toplum için önemli bir adım atılacağını vurguladı.

Kuzey Kıbrıs’ın iç güvenliğinden sorumlu olan Polis Örgütü’nün yaklaşık 30 yıldır Türkiye’den atanan generalin emir ve komutası altında bulunduğunu, bu anti-demokratik yapılanmaya Sivil Savunma Teşkilatı ile KKTC Merkez Bankası’nın da dahil olduğunu belirten Mamalı, Polis Örgütü’nün, demokratik ilkeler çerçevesinde yönetilebilmek, insan haklarına saygılı hareket edebilmek ve hukukun üstünlüğüne dayalı bir yapıya kavuşabilmek için, öncelikle sivil bir idare ve denetim sistemine sahip olması gerektiğini kaydetti.

TDP’nin, polisin sivil yöneticiler tarafından ancak özerk ve bağımsız bir komisyonca yönetilmesinden yana taraf olduğunu belirten Mamalı, Anayasal bir kurum olan polis örgütünün askeri vesayet altında demokratik kurallarla yönetilmesinin mümkün olmadığını ifade etti. Polis Örgütü’nde personel açısından bazı olumsuzluklar olsa da iyi yetişmiş, tecrübeli, insan haklarına saygılı ve demokrasi bilinci gelişmiş üst ve alt rütbeli polis mensuplarının var olduğunu belirten Mamalı, bu kadroyla polisin askere ihtiyaç hissetmeden mesleki faaliyetlerini yürütebileceklerine inanç belirtti.

Halen mevcut sistem içerisinde bir çok siyasi nitelikli adli olayın çözümlenmemiş olarak ortada durduğunu belirten Mamalı, St. Barnabas olayı, Gönyeli’de bir astsubaya ait özel arabanın bagajında tüm Lefkoşa’yı havaya uçuracak kadar patlayıcı madde bulunması, Kutlu Adalı cinayeti, Mehmet Reis’in öldürülmesi, Başbakanların evinin önünde bomba patlatılması, siyasi partilere yapılan saldırılar, Afrika Gazetesine yapılan saldırılar ile gazetecilere yönelik yapılan saldırıları anımsattı.

“3 astsubayın olayı büyük bir fırsat”

Geçtiğimiz günlerde yüklü miktarda mermi satmak isterken suçüstü yakalanan 3 astsubay hakkında yapılacak etkin soruşturmanın demokrasi ve hukuk devleti açısından önemli olduğunu belirten Av. Mamalı, “Masumiyet karnesi gereği bu safhada hiç kimseyi suçlu ilan etmemekle birlikte olayın basit görülmemesini, ülkedeki derin ve karanlık güçlerin ortaya çıkartılabilmesi açısından bunun bir fırsat olabileceğini düşünmekteyiz” dedi.

Askeri silah depolarının idari anlamda ciddi denetime tabi tutulduğunu, bu kadar büyük miktarda merminin depolardan çıkışının basit bir adli mesele olarak görülmemesi gerektiğini kaydeden Mamalı, “Soruşturmanın ucu nereye giderse gitsin mutlaka sonuçlandırılmalı ve geçmişte olduğu gibi kapatılmamalıdır” dedi.

Bugüne kadar işbaşı yapmış olan iktidar partilerinin her seçim döneminde polisin sivilleşeceğini halka vaat etmelerine rağmen, iktidar olduklarında bunu gerçekleştirme cesaretini gösteremediklerini ifade eden Mamalı, “Hiçbir iktidar partisi meclise bu yönde yasal bir değişiklik önerisi dahi sunamadığı gibi, konu hakkında herhangi bir çalışma da yapamamıştır. TDP tarafından ilk kez “Polisin sivilleşmesi” yönünde meclise sunulan yasa değişiklik önerisi ise iktidar tarafından ellenmeden olduğu yerde uyutulmaktadır” ifadelerine yer verdi. 

Editör: TE Bilisim