Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Hukuk Komitesi Başkanı Av. Barış Mamalı, seyahat özgürlüğünün anayasada temel hak ve özgürlükler içerisinde teminat altına alındığını, özgürlüğün ancak yasa ile kısıtlanabileceğini belirterek, bu emredici anayasal kurala rağmen, polislerin seyahat özgürlüğünün kısıtlandığını kaydetti. 

 Polis Eski Genel Müdürü’nün, hiçbir hukuki dayanağı olmadan ve Anayasaya aykırı bir emirle tüm polis mensuplarının Güney Kıbrıs’taki deniz ve hava limanlarından seyahat etmesini,  ayrıca Kıbrıs Cumhuriyeti Pasaportlarını kullanmalarını yasakladığını belirten Mamalı, Avrupa’ya seyahat etmek isteyen polislerin ekstra ücret ödeyerek vize almak zorunda bırakıldığını kaydetti.

Kişilerin seyahat özgürlüğünün, Anayasa’nın 10. maddesinde belirtilen ‘herkesin kişiliğine bağlı, dokunulmaz, devredilmez, vazgeçilmez temel hak ve özgürlüklerden’ biri olduğunu belirten Mamalı, KKTC yurttaşlarının seyahat özgürlüğünün, sadece ulusal güvenliği sağlama ve salgın hastalıkları önleme amacıyla, ancak yasa ile sınırlanabileceğinin anayasada açıkça belirtildiğini kaydetti. Anayasa’daki bu kuralın genel nitelikli olduğunu ve polis mensuplarına bu açıdan negatif ayrımcılık yapılamayacağını belirten Mamalı, bir emirle polislerin seyahat özgürlüğünün kısıtlanmasının da hukuken mümkün olmadığını söyledi ve “Bu tür bir emrin yasanın önüne geçmesi düşünülemez” dedi. 

 Polis Eski Genel Müdürü’nün bir emirle polis mensuplarının seyahat özgürlüğünü kısıtlamasının Anayasa ile örtüşmeyen, hatta tamamen Anayasa’ya ters düşen bir davranış olduğuna dikkat çeken Av. Barış Mamalı,  sözkonusu emrin, Anayasal ve yasal dayanaktan yoksun olduğunu ve bu anlamda aslında hukuken yok hükmünde olduğunu vurguladı.

 Anayasa’nın 118(2). maddesinin Polis Örgütünü, demokratik hukuk devleti ilkelerine ve yurttaşların temel haklarına saygılı olarak Anayasa ve yasalar çerçevesinde görev yapmakla yükümlü kıldığı, yine Anayasa’nın 10(2). fıkrasında ise devlete, temel hak ve özgürlükleri sınırlayacak tüm engelleri kaldırma mükellefiyeti de getirildiğini anımsatan Mamalı, “Devlet, hem insanların bu hak ve özgürlüklerini korumak, hem de bunların önündeki tüm engelleri kaldırmakla yükümlüdür. Bu sebeple polis mensuplarının seyahat özgürlüğünü sınırlandıran bu uygulamayı kaldırma yükümlülüğü de yine devlete yani onun bir parçası olan Polis Genel Müdürlüğü’ne düşen bir görevdir” ifadelerini kullandı.

  Devletin anayasal özgürlüklerinin yurttaşlar arasında ayrımcılık yaratacak şekilde uygulanmasına göz yumulmaması gerektiğini kaydeden Mamalı, halen uygulamasına devam edilen ve aynı zamanda bir insan hakları ihlali olan bu hukuk dışı yasaklayıcı emrin, yeni göreve gelen Polis Genel Müdürü tarafından kaldırılarak polis mensuplarının hakkı olan anayasal seyahat özgürlüğünün tesis edilmesi gerektiğini kaydetti. 

Editör: TE Bilisim