Maliye Bakanı Ersin Tatar, bugün çalışanlara ödenen maaşlara, baremler yasası gereği verilmesi gereken 2012 Temmuz-Aralık dönemi enflasyon oranı olan yüzde 2,87’lik hayat pahalılığı ödeneğinin 3 katına yakın artış yapıldığını bildirdi. Tatar, “70 bin insanımızın 55 bini yüzde 2,87’nin üzerinde artış aldı” dedi.

Maliye Bakanı Ersin Tatar, Ocak maaşlarına yapılan artışlarla ilgili basın açıklaması yaptı.

Tatar, devletten maaş alan 70 bine yakın çalışanın yaklaşık 55 binine yüzde 2,87 oranının üzerinde artış verildiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

“YENİ BAREMDEKİ ÇALIŞANLARA YÜZDE 7,85’E VARAN ARTIŞ YAPILDI”

Esas yasa adı 47/2010 olan fakat kamuoyunda ‘yeni baremler’ diye bilinen yasa kapsamındaki çalışanlarımızın maaşlarında yasa gereği verilmesi gereken yüzde 2,87’lik Hayat Pahalılığı ödeneğinin 3 katına yakın net maaş artışları olduğu ortadadır.

Bu yasa kapsamındaki çalışanlarımızdan ortaokul hizmetleri sınıfında olanlar yüzde 7,85, lise hizmet sınıfında olanlar yüzde 7,43, üniversite hizmet sınıfında olanlar ise yüzde 6,62’lik artış almışlardır. Yüksek orandaki bu artışların parasal karşılıkları ise kişisel vergi durumu ve baremlerine göre 100 – 120 TL arasındadır.”

“ESKİ BAREMDE OLANLAR % 5.64’E KADAR ARTIŞ ALDI”

Maliye Bakanı Tatar, 47/2010 sayılı yasa kapsamında olmayan yani eski barem skalasının uygulandığı çalışanlara ise 100 TL ile 110 TL arasında artış yapıldığını ifade ederek, kamudaki baremi 4 – 8 arasında olanlara brüt yüzde 5,64, nette yüzde 4,64, yani parasal olarak 100-109 TL arası artış verildiğini kaydetti.

Tatar, barem 8 ile barem 16 arasında olanlara da brüt yüzde 5,30 nette yüzde 4,43 artış olduğunu, bunların parasal karşılığının da 100-110 TL arasında değiştiğini ifade etti.

“ÖĞRETMENLERE ASGARİ YÜZDE 4 ARTIŞ OLDU”

Bakan Ersin Tatar, görev yetki ve sorumlulukları gereği tahsisat alan kamu çalışanlarının artmış olan brüt maaşlarının tahsisat ödeneklerine de yansıması nedeniyle söz konusu oran ve rakamların üzerinde artışlar aldığını ifade ederek, şöyle devam etti:

“Öğretmenlerimizin tümüne asgari % 4 olmak üzere artış verilmiştir. Mesleki teknik öğretmenleri %5, özel eğitim tahsisatı %6,5 ve Karpaz tahsisatının da %5 olduğu göz önüne alındığı zaman 3 bin 816 öğretmenimizin de yukarıda belirtmiş olduğumuz artış oranı ve miktarların üzerinde artış aldıklarını belirtmekte yarar vardır.

“BASINDAKİ DEĞERLENDİRMELER HATALIDIR”

Ülkemizdeki ulusal basınımızda yer alan ‘çok alana çok, az alana az artış’ verildiği yönündeki açıklamalar kanaatimizce gerçekleri yansıtmamakta, en azından eksik bilgi ve değerlendirme hatası yapılarak aktarıldığını düşünmekteyiz.

Şöyle ki; yukarıda yapmış olduğumuz detaylı oransal açıklamalarda görüldüğü gibi tüm çalışanlar %2,87 HP oranının ve 100 TL’nin üzerinde artışlar almıştır. Yapılan barem ayarlamalarıyla yöneticilik hizmetleri sınıfında olan Şube Amiri ve Müdür Muavinlerine görev yetki ve sorumlulukları gereği, brüt %3,43 – 3,62 arası artışlar verilmiştir.

Yani alt baremlerdekinden daha az, siyasi atama olan ve barem 18/A ve Barem19’u çeken müdür ve müsteşar baremlerine ise sadece yasal zorunluluk olan %2,87 maaş artışı yapılmıştır. Ancak bu yönetici kadrolarının yetki ve sorumlulukları nedeniyle baremlerinin parasal karşılığının da yüksek olması nedeniyle kişisel vergi ve sosyal güvenlik statülerine göre 100 – 200 TL artış almışlardır.

“FARKLI STATÜLERDEN DOLAYI ARTIŞ RAKAMLARI DEĞİŞİYOR”

Bu noktada belirtilmesi gereken durum ise şudur; Kamuda hali hazırda farklı Sosyal Güvenlik Yasası, farklı barem skalası uygulanan veya kişisel muafiyet durumu farklı olan çalışanlar bulunmaktadır. Bu nedenle Maliye Bakanlığı olarak maaş hesaplamalarımızda doğal olarak bunları dikkate almakla birlikte bu açıklamamızda yaptığımız gibi örneklem aldığımız çalışan erkek, evli, 1 ilkokul ve 1 liseye giden çocuğu olan ayrıca eş geliri olan çalışan kıstas alınmakta ve statistiki çalışmalar buna göre yapılmaktadır. Bu nedenle spesifik olarak farklı rakamların kamuoyu tarafından dile getirilmesi yanıltıcı olabilmektedir.”

“YÜZDE 8 ARTIŞA RAĞMEN 100 TL’Yİ ALAMAYANLAR SİGORTADAN DA ALDI”

Maliye Bakanı Ersin Tatar, bakanlığın çok yoğun bir çalışmayla 18 bin 509 devlet çalışanı yanında 12 bin 922 emeklinin de yasal mevzuat çerçevesinde artışlı maaşlarını hesaplayarak gerekli finansmanı yaratarak ödediğini kaydetti.

Kamuoyunda yapılan binlerce emeklinin 100 TL’nin altında maaş artışı aldığı açıklamalarının kendilerince tam anlamıyla gerçekleri yansıtmadığını ifade eden Tatar, çünkü bu hesaplamaları yasal mevzuat çerçevesinde yapma zorunlulukları yanında daha önce de belirttikleri gibi kendi kişisel tercihleriyle erken emekliye ayrılan çalışanların formül gereği daha düşük maaş aldıklarını belirtti.

“100 TL’YE ULAŞAMADIKLARI BİR GERÇEK ANCAK...”

Tatar, bakanlık olarak çoğunlukla düşük baremlerde bulunan bu durumdaki emeklilerin alt baremlere yüzde 8’lere varan konsolidasyonlar yapmalarına rağmen nette 100 TL’ye ulaşmadığının bir gerçek olduğunu ifade ederek, şunları dile getirdi:

“Ancak hükümetimizin bu maaş artışlarını gerek asgari ücretliye gerekse Sosyal Sigorta emeklilerine yansıtması nedeniyle 100 TL’nin altında artış alan bu emeklilerimizin büyük çoğunluğunun Sosyal Sigortalar tarafından verilen yaklaşık 100 TL artıştan da yararlandığını dolayısıyla toplamda alınan artışın 100 TL’nin üzerinde olduğudur.”

“SİGORTALARDAN 30 BİN KİŞİ ARTIŞ ALDI”

Tatar, Sosyal Sigortalar aracılığıyla Ocak ayında 28 bin 257 gerçek kişinin 100 TL maaş artışı aldığını, burada “gerçek kişi” ibaresini kullanmalarının nedeninin ise, gerçekte 30 bin civarında çek çıktığını, ancak dulluk nedeniyle aradaki sayı kadar kişinin kendi emekliliği yanında eşinden kalan emekli aylığı da almış olmasından kaynaklandığını anlattı.

Devletin yasaları uygularken teknik hesaplamalar nedeniyle bir kısım kişinin 100 TL’nin altında artış almış olmakla birlikte büyük bir kesimin de farklı ödemeler nedeniyle 100 TL’nin üzerinde artışlar aldığını ifade eden Tatar, şöyle devam etti:
 
“Ayrıca belirtmemiz gereken diğer önemli bir nokta ise Sosyal Sigortalar Dairesinin ödeme yapmış olduğu bu 28 bin 257 kişinin 5 bin 438 kişisi Hazine ve Muhasebe Dairesi üzerinden fiili çalışan, emekli ve farklı sosyal transfer kalemlerinden de maaş çekiyor olmasıdır. Yani bu kadar kişi çift artışla birlikte toplamda 100 TL’nin üzerinde artış almıştır.

“SOSYAL YARDIM ALANLARA YÜZDE 13’E VARAN ARTIŞ”

Bakanlığımız çalışan ve emeklilerimiz yanında sosyal yardım nitelikli 900 şehit eşi, malul, malul gazi ve ebeveyne de kişi başı 100 TL maaş artışı vermiş olup bu artışlar oransal olarak yüzde 12,24 ortalamada ise yüzde 8 – 9 gibi rakamlardadır.

Aynı şekilde bir diğer sosyal transferlerimizden olan sosyal yardımlarda 3 bin 324 kişiye ise 100’er TL olmak üzere ortalama yüzde 12,57 oranında artışlar yapılmıştır.

Bir diğer sosyal transferimiz olan özürlü maaşlarında ise, 115 TL artış yapmış olduğumuz yeni Asgari Ücret’in yasallaşmasıyla beraber geriye dönük artışlar ödenecektir. Bu kesime de yasal mevzuatları çerçevesinde yapılacak artışlarla nette %8,85 oranında yapılmış olacaktır.”

“70 BİN KİŞİYE ARTIŞ YAPILDI”

Maliye Bakanı Ersin Tatar, sonuç olarak hükümetin dünyadaki ekonomik krize rağmen tüm imkanlarını zorlayarak Sosyal Sigorta emeklileri ve devlet bütçesinden maaş çeken sosyal yardımlar, çalışanlar ve emekliler olmak üzere toplamda 70 bin kişiye yakın büyük bir rakama artışlar verdiğini ve bu artışlar sonucunda yasal mevzuat gereği çok az bir kesimin 100 TL’nin altında maaş artışı aldığını kaydetti.

Tatar, bunların büyük bir kesiminin birden fazla almakta oldukları maaşlara verilen artış toplamı veya alt gelir grubunun maaşlarını iyileştirme politikası çerçevesinde yapılan düzenlemelerle 100 TL’nin üzerinde artışlar aldığını ifade etti.

Editör: TE Bilisim