Sn Celal Cin,

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkan Vekili

Bizler Lefkoşa Türk Belediyesi’nde çeşitli tarihlerde göreve başlamış, görevine eksiksiz gelmiş ve verilen görevleri eksiksiz yerine getirmiş çalışanlarız.

Sendikanın hazırlamış olduğu listede işe gitmeden maaş alıyorlar iddiasının gerçeği yansıtmadığı malumunuzdur. Çünkü LTB idaresinde kimin göreve gelip gelmediği mevcuttur. Greve katılmak nasıl demokratik bir haksa, katılmamak da demokratik bir haktır. Grev süresi boyunca çalışmak isteyene çalışma ortamı sağlanmadığı gibi can güvenliğinin olmadığı da tüm basında yer almıştır.

Yasaları biz yapmıyoruz ancak bizler uymak zorundayız. Bakanlar Kurulu 18 Ekim 2012 tarihinde grev yasağı koymuştur. Çalışmak için iş yerine girmek isteyen ve giren bazı arkadaşlarımız, belediye önünde ateş yakarak polise saldıran ve kamu malına zarar veren yönetim kurulu ve etrafındaki bazı kişiler tarafından engellenmiş, taciz edilmiş ve tehdit edilmiştir. Toplu Sözleşme Grev ve Referandum yasasının 19.maddesinin 1.fıkrasında yer alan ‘’Başka bir yasada aksine kural bulunup bulunmaksızın grev kararı verenler şiddet kullanmaksızın ve tehditte bulunmaksızın propaganda yapmak ve grev kararına uyulup uyulmadığını denetlemek amacıyla, iş yerinin giriş ve çıkış yerine grev gözcüsü koyabilir. İlgili iş yerine pankart, afiş ve benzeri şeyler asılabilir.’’şeklinde olup, 19.maddesinin 2. fıkrasında ise ‘’greve katılmayanların çalışma hakkı saklıdır.’’ifadesi açıkça yer almaktadır. Sendika tarafından yapılanların bu yasa maddelerine uymadığı gayet açıktır. Greve katılmayanların ödenmemesi gerektiğini söyleyenler hangi yasaya ve hukuka göre bunu savunuyorlar. Tüm dünyada ve ülkede grev yapan çalışanların ise sendikaları tarafından ödendiği bilinmektedir. Ancak devletin sağlamış olduğu kaynakla, idarenin yapacağı ödemenin kimlere verilip verilmeyeceğine sendika karar veremez. Yapılan grevlere 78 kişinin katılmadığı iddia edilmektedir. Demokrasilerde greve katılma hakkı olduğu gibi katılmama hakkı da bir haktır ve buna saygı duyulması gerekir. Çalışanların ve kişilerin hür iradelerine saygılı olmayanların sendikacılıktan bahsetmesi söz konusu olamaz.

Üzülerek belirtmek isteriz ki, başta bizlerin de destek olduğu, ancak daha sonra kendi egolarını tatmin etmek için kahramanlığa soyunan bazı sendika yetkilileri, geçen zaman içerisinde bu kriz ortamını yönetememiş, faturayı çalışana ve Lefkoşa halkına ödetmiş, çalışanı ve halkı çaresiz bırakmıştır.

Bakanlar Kurulu’nun grev yasağı koyduğu günden itibaren, görev yapmak isteyen, iş yerine gelen, iş yerinde bulunan ve çeşit türlü engellemelerle iş başı yapmaktan men edilen çalışanların ücret ve/veya maaşlarının ödenmemesi söz konusu olamaz. Hal böyle iken yazılı ve görsel basından duyurulan greve katılmadığı iddia edilen biz çalışanların (Bakanlar Kurulu’nun koymuş olduğu yasak yürürlükte dururken) sendikanın talebi ile maaşlarımızın ödenmemesi kabul edilebilir bir husus olmayıp, bunun gerçekleşmesi durumunda gerekli hukuki ve cezai müeyyidelerin uygulanması için tüm yasal girişimlerde bulunacağımızı ve işbu yazılı talep ve bildirimimizi adli ihbar olarak kabul etmenizi bilgilerinize saygı ile sunarız.

Lefkoşa Belediyesi Çalışanları

Ek: İmza Listesi
Dağıtım:
1- Aşkan İlgen - KKC Başsavcısı
2- Osman Korahan - Sayıştay Başkanı
3- Fisun Özsun - Belediye Meclis Üyesi
4- Ali Çınar - Belediye Meclis Üyesi
5- Fatma Sabri – Belediye Meclis Üyesi
6- Ulus Basri - Belediye Meclis Üyesi
7- Ali Kansu - Belediye Meclis Üyesi
8- Meriç Erülkü - Belediye Meclis Üyesi
9- Mehmet Kermeoğlu - Belediye Meclis Üyesi
Editör: TE Bilisim