Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği, Limasol’daki Türk halkının 49 yıl önce Kıbrıs Türkünün varoluş mücadelesinde hafızalardan silinmeyecek bir kahramanlık örneği gösterdiğini belirtti.

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği tarafından Limasol Direnişi’nin 49. Yıldönümü nedeniyle yayımladığı mesajda, , “Bundan 49 yıl önce Limasol Türk halkı, kendilerinden sayıca, silah ve mühimmat bakımından kat kat üstün Rum- Yunan kuvvetlerine karşı acımasız bir direniş sergileyerek Kıbrıs Türkünün varoluş mücadelesinde hafızalardan silinmeyecek bir kahramanlık örneği vermişlerdir” denildi.

Çarpışmaların, 10 Şubat 1964 akşamı Rum ve Yunan kuvvetlerinin Türk bölgesine yönelik silah atışlarıyla başladığı anımsatılan açıklamada, dört bir taraftan kuşatılan Türk bölgesindeki Limasol sancaktarının, akılcı ve soğukkanlı yönetimi, halkın birlik ve beraberliği sayesinde düşman kuvvetlerinin başarıya ulaşamadığı kaydedildi.

Açıklamada, düşman kuvvetlerinin yedek kuvvetlerle düzenlediği müteakip saldırıda mücahit Mustafa Ali Zihni, Kemal Selim, Ayhan Hüseyin, Faik Cahit Karamanca ile  Münür Şago’nun şehit düştüğü hatırlatılarak,  Türk bölgesinin güvenliğinin, 13 Şubat günü Rumların bölgeye sokmaya çalıştığı dozerin Türkler tarafından tahrip edilmesiyle sağlandığı anlatıldı.

“Ağır bedeller ödeyerek ulaştığımız bugünkü özgürlük ortamının değerini çok  iyi algılamamız gerektiğini bir kez daha hatırlatmakta yarar görüyoruz” denilen açıklamada, direnişte şehit düşenlere rahmet dilendi;  mücahitlere şükran ifade edildi.

ŞEHİT AİLELERİ

Limasol direnişi yıldönümü nedeniyle Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan tarafından yayımlanan bildiride ise,  “Limasol’u savunan yiğit Limasol Türklerinin gerçek yönü ile Kıbrıs mücadele tarihinde de bir (1800’lerin sonlarında Osmanlı’nın Rus ordusu ile yaptığı savaş olarak bilinen) Plevne Müdafaası yaratmışlardı” dedi.

Ersan, 49 yıl önce Yunan Alayı takviyeli Rumların 3 gün 3 gece sürdürdükleri saldırılarda bir avuç inançlı kahramanın azminin yıkılamadığını ifade ederek, direnişte, Türk mevzilerine kadar sokulan Rum zırhlı araçlarının mücahitler tarafından tahrip edilerek düşmanın ileri hareket etmesinin engellendiğini kaydetti.

Ertan Ersan, şehitlere rahmet dileyerek minnettarlığını ifade etti.

Editör: TE Bilisim