TKP Yeni Güçler Gençlik Örgütü, Kıbrıs’ın Güney’indeki faşist akımların günden güne yükselmesi yanında, Kuzey’de artış eğilimine giren gerici dayatmaların, Kıbrıslı toplumların demokratik, laik ve sosyal devlet ilkeleri çerçevesinde şekillenmiş olan yaşama biçimini “ciddi şekilde tehdit eder hale geldiğini” açıkladı.

Yarım yüzyılı aşan müzakere süreçleri ile bütünlüklü çözüm aramayla geçirilen zamanın, toplumların yan yana ve federal ortaklığa dayalı birlikte yaşama istencini körelttiğini ifade eden Örgüt, gelinen noktada yapılması gerekenin, yarın Cenevre’de toplanacağı açıklanan 5’li zirvede 6 başlıktan oluşan tüm konuların birlikte ele alınıp sonuçlandırılması olduğunu kaydetti.

“Kendi seçmenlerine çözüm ve barış vaatleriyle işbaşına gelen liderlerin son aşamadaki tutumları pek de iç açıcı değildir” diyen Örgüt, Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı, “Kıbrıslı Türklerin çözüm beklentisiyle seçilmişken, son günlerdeki tutum ve açıklamalarıyla adeta bu umutları kırıp çözüme olan inancın azalmasına yol açarken”, Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in de, “toplumunu çözüme hazırlamak yerine adeta uzaklaştırmaya çalışır bir tutum izlediğini” ileri sürdü.

Her iki toplum liderinin de Ada’nın ve halklarının geleceğini düşünüp buna göre davranma zorunluluğu olduğunu dile getiren Örgüt,  liderlerin müzakere sürecini ego savaşına dönüştürmeye hakları olmadığını ifade etti.

Bir tarafın kazançlı çıkacağı diğer tarafın mağdur olacağı bir anlaşmanın sağlıklı ve yaşayabilir bir çözüm ortamı yaratamayacağını belirten Örgüt, “Karşılıklı olarak atılacak adımları ‘taviz’ şeklinde değerlendirmek yerine, barışa doğru atılmış adımlar olarak değerlendirmek gerekmektedir. Çözüm ve barış ortamına ulaşmayı sağlayacak bir anlaşmaya varmak Kıbrıslı toplumların en büyük kazanımı olacaktır” dedi.

Editör: TE Bilisim