Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, dün akşam Gazimağusa’daki Othello Kalesi’nde iki toplumlu bir etkinliğe katıldı.

“Ay Işığı Altında Bizim Müziğimiz” adlı konseri izleyen liderler, barış mesajı verdi.

Rum lider Anastasiadis ve beraberindekilerin Ledra Palace’tan Gazimağusa’ya gidişlerinde polis geniş güvenlik önlemleri aldı, eskort yaptı. Konsere güneyden katılacaklar için otobüs kalktı.

Müzakereler sürerken, iki toplumu yakınlaştıracak etkinlikleri desteklemek amacıyla oluşturulan “İki Toplumlu Kültür Komitesi”nin düzenlediği konserde, Kıbrıslı Türk ve Rumlardan oluşan “Kyprogenia” grubu Türkçe ve Rumca şarkılar söyledi.

Konsere eşleriyle birlikte katılan Akıncı ve Anastasiadis yanında Kıbrıslı Türk müzakereci Özdil Nami, Rum müzakereci Andreas Mavroyannis, Dışişleri Bakanı Emine Çolak, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Özel Temsilci Lisa Buttenheim, eski Rum lider Yorgo Vasiliu, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, bazı dini liderler ile çok sayıda Kıbrıslı Türk ve Rum etkinliği izleyenler arasında yer aldı.

“AKILCI VE TEK YOL SAVAŞTAN DEĞİL BARIŞTAN GEÇER”

Etkinliğin açılışında konuşan Kültür Sanat Komitesi Eş Başkanları Zehra Şonya ve Andrulla Vasiliu, 41 yıldır ayrı yaşayan iki halkın acı, gözyaşı ve kayıplar vermiş toplumlar olduklarını belirtti. Şonya ve Vasiliu, bugüne bakıldığında akılcı ve tek yolun savaştan değil barıştan geçmesi gerektiğini ve bu yolda çabanın koşul olduğunu vurguladı.

İki liderin yeni bir Kıbrıs için ortaya koydukları irade ve çabanın bu açıdan çok önemli olduğunu vurgulayan Eş Başkan Şonya ve Vasiliu, çıkılan yolun kolay olmadığını bildiklerini ancak bu noktada siyasi iradenin çok önemli olduğunu belirtti. İki konuşmacı, ayrıca halkın iradesinin de birlikte hareket etme yönünde olmasının gerekliliğini söyledi.

Komite Eş Başkanları Şonya ve Vasiliu, bu noktada kültür sanat etkinliklerinin insanlar arasındaki işbirliğini ve dostluk bağlarını güçlendirdiğine olan inançlarını da ifade ederek, bu tür organizasyonların karşılıklı saygı, sevginin artmasına, birbirlerini anlamalarına ve tanımalarına olanak sağlayacağını kaydetti.

AKINCI: “HEDEFE ULAŞMAK İÇİN HER İKİ TOPLUMUN DESTEĞİNE İHTİYAÇ VAR”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, konserin ardından yaptığı açıklamada, daha önce Limasol’da bir tiyatro oyunu izlediklerini hatırlatarak “İster Limasol olsun ister Mağusa olsun fark etmez, Kıbrıs bizim evimiz. Yaratmak istediğimiz durum, bu adadaki her noktanın hepimize ait olmasıdır” dedi.

Akıncı, 11 Şubat 2014 Ortak Açıklaması’nda öngörülen federal prensipler temelinde bir çözüme ulaşmayı amaçladıklarını vurgulayarak, bu hedefe ulaşmak için çok çalıştıklarını, her iki toplumun da desteğine ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Bu tür etkinliklerin Birleşik Kıbrıs’ın yaratılmasına katkı sağlayacağını ifade eden Mustafa Akıncı, iki toplumun geçmişte çok acılar çektiğini anımsattı ve artık bunun değişmesi gerektiğine olan inancını vurgulayarak, gelecek nesilin aynı acıları yaşamasını istemediklerinin altını çizdi.

İki toplumun birleşmesi halinde ilerleme sağlanıp bir gelecek yaratılabileceğini kaydeden Mustafa Akıncı, artık çözüm zamanının geldiğini, fazla zamanın olmadığını belirtti.

ANASTASİADİS: “BİRLEŞİK KIBRIS İÇİN UĞRAŞ VERİYORUZ”

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ise açıklamasında, etkinlikte bulunmaktan çok mutlu olduğunu söyleyerek, Mustafa Akıncı ile bir anlaşma yolunda görüşmeleri sürdürdüğünü, iki toplumun her türlü haklarının korunması düşüncesiyle Birleşik bir Kıbrıs için uğraş verdiklerini belirtti.

Anastasiadis, Akıncı ile çabalarının Avrupa Birliği standartlarında bir ülke yaratmak olduğunu kaydetti ve birleşilmesi halinde çözümün ve bir rahatlamanın sağlanacağını söyledi. 
Editör: TE Bilisim