TURİZM BAKANLIĞI, KÜLTÜR DAİRESİ VE FODER İŞBİRLİĞİNDE LEFKOŞA’DA FOTOĞRAF MÜZESİ AÇILMASI İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

TURİZM BAKANI ÜSTEL, LEFKOŞA’NIN ARABAHMET BÖLGESİ’NDE BULUNAN TARİHİ BİNANIN MÜZEYE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ ÇALIŞMALARINI YERİNDE İNCELEDİ


Kıbrıs Türk fotoğraf tarihinin kayıt altına alınması için Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı, Kültür Dairesi ve Kıbrıs Türk Fotoğraf Derneği (FODER) işbirliğinde Lefkoşa’da “Fotoğraf Müzesi” açılmasıyla ilgili çalışmalar sürüyor.

Ülkenin fotoğrafçıları, koleksiyoncuları ve arşivcilerinin katkılarıyla bir çatı altında toplanan tarihi fotoğrafların ve fotoğrafçılıkla ilgili malzemlerin sergileneceği müzenin, bu yıl açılması hedefleniyor.

Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, Lefkoşa’nın Arabahmet bölgesinde, Mahmutpaşa Sokak’ta bulunan tarihi binanın müzeye dönüştürülmesi çalışmlarını bugün yerinde inceledi.

Bakan Üstel’e Kültür Dairesi Müdürü Nurcan Namsoy da eşlik etti.

SAYIL: “TARİHE TANIKLIK EDEN FOTOĞRAFLAR”


Müzenin oluşturulması için girişimler başlatan Dr. Fazıl Küçük Müzesi Müdürü, Araştırmacı-Yazar Altay Sayıl, Bakan Üstel’e müze hakkında bilgi verdi.

Sayıl, müzede Kıbrıs Türk tarihine tanıklık eden fotoğrafların yanı sıra, fotoğraf makinesi ve aksamlarının, fotoğrafla ilgili kitapların, eski ve yeni negatiflerin, ilginç çerçeve ve albümlerin ve daha birçok fotoğraf malzemesinin yer alacağını söyledi.

Müzede yaklaşık 100 yıllık geçmişe sahip tarihi fotoğraflar olduğunu dile getiren Altay Sayıl, fotoğraflarla ilgili Bakan Üstel’e geniş bilgi verdi, siyah-beyaz, renklendirilmiş ve stüdyo fotoğraflarının örneklerini gösterdi.

Müzedeki, 1904 yılına ait fotoğraf sistemiyle çalışan klişe makinası de büyük ilgi gördü.

ÜSTEL, HALKA ÇAĞRI YAPTI: “ELİNDE TARİHİ FOTOĞRAF OLAN GETİRSİN”


Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, çalışmaları işbirliğiyle tamamlanacak müzenin Kıbrıs Türk kültürünün yaşatılmasında ve genç nesillere aktarılmasında önem taşıyacağını belirtti. Üstel, KKTC’ye gelen turistlerin müzeyi ziyaret edebileceğini söyledi.

KKTC halkına çağrıda bulunan Üstel, elinde tarihi fotoğraf, fotoğraf makinesi ve aksamı olan vatandaşlardan müzeye katkıda bulunmalarını istedi. Vatandaşların söz konusu fotoğrafları ve malzemeleri müzeye bağışlayabileceğini ifade eden Bakan Üstel, “Bu ürünleri ufak bir bedel karşılığında müzeye vermek isteyenlere de bakanlık olarak yardımcı olacağız” dedi.

Ünal Üstel, konuyla ilgilenen vatandaşların Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı veya FODER yetkilileri ile irtibata geçmesini istedi.

Üstel, Fotoğraf Müzesi’yle ilgili çalışmaları yerinde inceleyerek katkı koyacakları noktaları belirleme fırsatı bulduklarını dile getirdi. Üstel, fotoğrafların geçmişe yolculuk niteliğinde olduğundan söz ederek, müzeciliğin de önemine değindi.

Fotoğraf ve kart postal kolleksiyoncusu olan ve müzeye önemli katkıda bulunan Altay Sayıl’a çalışmaları için teşekkür eden Bakan Üstel, “Müzenin oluşması ve hazırlanmasında görev alan herkese teşekkür ederim” dedi.

“FOTO ŞIK” DA MÜZEDEYDİ

Bakan Üstel, ziyareti sırasında müzeye katkıda bulunan ülkenin en eski fotoğrafçılarından “Foto Şık” olarak tanınan 84 yaşındaki Mehmet Şık’la sohbet ederek geçmişle ilgili bilgi aldı.
Editör: TE Bilisim