Çağlayan Parkı’nda yer alan festivale Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Hüseyin Özgürgün ve Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı da katıldı.

Festival, Lefkoşa Türk Belediyesi’nin evsahipliğinde, Başbakanlık Gençlik Dairesi ve Lefkoşa’da faaliyet gösteren 7 kültür-sanat derneğinin katkılarıyla düzenlendi.

AKINCI

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, festivalin açılışında yaptığı konuşmada, Çağlayan’ın Lefkoşa’nın tarihi surlarının bulunduğu, geçmişte Güney ile irtibatın olduğu bir bölge olduğunu ifade ederek, geçmişte Saffet Anibal’ın yanı sıra Çağlayan Bar’ın da olduğu bu mekânda, Gençlik Gücü Spor Kulübü’nün de etkinlikler düzenlediğini anımsattı.

“Benim belediye başkanlığımı hatırlayanlar, Çağlayan’da Lefkoşa’nın kültür ve sanat şenliklerinin bir dönemde yapıldığını anımsayacaklardır” diyen Akıncı, kendisinin de bir nostalji yaşadığını kaydederek, bu nedenle organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.

“DAHA YAPMAMIZ GEREKENLER VAR…”

Çağlayan’ı yeniden canlandırmak için güzel bir etkinlik düzenlendiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, “Ama daha yapmamız gerekenler var. Genel anlamda surların, ama Çağlayan anlamında da, gündüz gözüyle baktığımızda tabii daha iyi göreceğiz, bu tarihi Venedik Surları’nın çok ciddi bir restorasyona ihtiyacı var. Tabii bu belediyenin tek başına altından kalkabileceği bir konu değil. Uluslararası yardım da alınması gerekli olan ve alınabilecek olan bir alandır. Bu, iki toplumlu Kültürel Mirası Koruma Komitesi’nin gündem listesine de alındı. Ama bunun takipçisi olmak lazım, peşini bırakmamak lazım ve surlarımızı çok daha iyi bir noktaya taşıyabilmemiz lazım” dedi.

“HAKSIZLIKLARA KARŞI MÜCADELEDEN BİR AN BİLE GERİ KALMAYACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Akıncı, kültür ve sanatın sınır tanımadığını, siyasete barikatlar konabileceğini, haksız yere ambargoların Kıbrıs Türkü’ne uygulanabileceğini, ancak bu haksızlıklara karşı mücadele etmekten bir an bile geri kalmayacaklarını söyledi. 
“Ama bir alan vardır ki orada sınır mümkün değildir” diyen Akıncı, bütün sınırların aşabileceği alanın kültürel ve sanatsal etkinlikler olduğunu söyledi.

“HEP AYAKTA KALMANIZI TEMENNİ EDİYORUM”

Başta yerel yönetimler olmak üzere, ilgili mercilerin ve diğer kurum ve kuruluşların bu alanda daha aktif olabileceklerine inandığını belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bu festival örneğinde şunu da hatırladım. İmkansızlıklar nedeniyle 5 yıl ara verildi. Düşmek her zaman mümkündür, ayağınız tökezleyebilir, düşebilirsiniz. Önemli olan ayağa kalkabilmektir. Bunu başardınız. Sizleri canı gönülden kutluyorum. Hep ayakta kalmanızı temenni ediyorum” dedi.

ÖZGÜRGÜN

Başbakan Hüseyin Özgürgün de açılışta yaptığı konuşmada, kültürün yaşatılması, gelecek nesillere aktarılması ve gençlerin bu ruhla yetişmesinin çok önemli olduğunu belirterek, “Gençlerimizin sanatsal, kültürel ve sportif faaliyetlerle sosyalleşmesi ve kötü alışkanlıklardan uzak durması en büyük beklentimizdir” dedi.

Başbakan Özgürgün, güzelliklerin yaşandığı, yaşatıldığı 11. Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali’ne katılmaktan dolayı mutlu olduğunu belirtti.

“LEFKOŞAMIZ İÇİN ÇOK BÜYÜK NOSTALJİK ANLAMI OLAN ÇAĞLAYAN PARKI’NIN HEPİMİZİN BELLEĞİNDE YERİ VAR”

Çağlayan Parkı’nın Lefkoşa için çok büyük nostaljik anlamı olduğuna işaret ederek, herkesin belleğinde yeri olan Çağlayan Parkı’nın yeniden canlandığını ve geçmiş anıların yaşanmasına vesile olunduğunu kaydeden Başbakan Özgürgün, “Lefkoşamız için çok büyük nostaljik anlamı olan Çağlayan Parkı’nın hepimizin belleğinde yeri var” dedi ve şöyle konuştu:

“ÇOCUKLUĞUMUN DA GEÇTİĞİ BÖLGE...”

“Çocukluğumun da geçtiği bu bölgeyi, tarihi Yusuf Kaptan sahasını, Çağlayan Gazinosu’nu, Anibal Restoranı, Budak ve Akpınar pastanelerini, yazlık sinemaları unutmak mümkün değil. Bayram coşkularının da hep yaşandığını hatırlıyorum. Burası geçmişte tüm Kıbrıs Türk halkının sosyal, kültürel ve aynı zamanda sportif yaşam merkeziydi.”

“DESTEK VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Her yıl yeni katılımcılarla festivalin daha güçlü hale geldiğini ve festivale destek vermeye devam edeceklerini belirten Özgürgün, Lefkoşa ruhunun canlandırılarak yaşatılmasına katkı koyanları kutladı.

Başbakan Özgürgün konuşmasında, insanları birbirlerine yakınlaştırırken, arkadaşlığı, dostluğu, sevgiyi, saygıyı öğreten, milli birlik ve beraberlik duygularının gelişmesini sağlayan halk oyunlarının çok önemli ve bir toplumun en önemli kültürel değerleri olduğuna da işaret etti.

“TARİH BOYUNCA KIBRIS TÜRKLERİNİN DE EN ÖNEMLİ KÜLTÜREL ETKİNLİĞİ HALK DANSLARI OLMUŞTUR”

Kültürel değerler yaşatıldığı oranda toplumların öz varlığını sürdürebildiğini kaydeden Başbakan Özgürgün, “Tarih boyunca Kıbrıs Türklerinin de en önemli kültürel etkinliği halk dansları olmuştur. Bu nedenle bu kültürün yaşatılması, gelecek nesillere aktarılması, gençlerimizin bu ruhla yetişmesi bizler için çok önemlidir. Gençlerimizin sanatsal, kültürel ve sportif faaliyetlerle sosyalleşmesi ve kötü alışkanlıklardan uzak durması en büyük beklentimizdir” diye konuştu.

Başbakan Özgürgün, büyük bir işbirliği ruhu içinde hazırlanan organizasyona emek veren, katkı koyan herkese, her kuruma ve etkinliğe renk katan konuklara ve halka teşekkür etti.

LTB’nin, Gençlik Dairesi Müdürlüğü’nün desteği ve kültür sanat dernekleri ASDER, FOGEM, FOLKDER, Gençlik Merkezi, GÖÇTAŞ, HASDER ve TUFAD’ın katkılarıyla organize ettiği 11. Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali, Çağlayan Parkı’nda yer alıyor. Festival 27 Ağustos’a kadar sürecek.

LTB’den yapılan açıklamaya göre, iki akşam boyunca Çağlayan Sinema Geceleri ile festival öncesindeki etkinliklerin ardından düzenlenen açılış seremonisi renkli görüntülere sahne oldu.

Dereboyu olarak bilinen Mehmet Akif Caddesi’nden başlayan ve Çağlayan Park’a kadar uzanan kortej yürüyüşü, başkent sokaklarını renklendirdi. Yöresel kıyafetleri ile Lefkoşalıları keyiflendiren Güney Kore, Meksika, İspanya, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’tan ekipler, caddelerde alkışlar arasında ilerleyerek Çağlayan Parka ulaştı.

LEFKOŞA BELEDİYE ORKESTRASI’NIN KONSERİ ALKIŞ ALDI

Çağlayan Parkı’ndaki festival, Lefkoşa Belediye Orkestrası’nın konseri ile başladı. Başarılı performansı ile alkış alan LBO’nun konserinin ardından Nicosia Dance House’un dans gösterisi alkış aldı. Etkinlikleri Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Hüseyin Özgürgün, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, milletvekilleri Zeki Çeler ve Armağan Candan, LTB Başkanı Mehmet Harmancı ve diğer yetkililer izledi. Konser ve dans gösterisinin ardından festival için Lefkoşa’ya gelen ekipler bayrakları ile sahnede yer aldı, daha sonra konuşmalara geçildi.

DÖŞEMECİ: “KISITLI BÜTÇE İLE BÜYÜK DAYANIŞMA”

Festivalde ilk konuşmayı Festival Komitesi Başkanı Salahi Döşemeci yaptı. Surların altında, Çağlayan Parkı’nın özel ve güzel günlerini özleyerek festivalin açılışını yaptıklarını ifade eden Döşemeci, güzel bir ortam yaratıldığını belirtti.

Kendisine göre festivalin düzenlenmesinde 2 önemli unsura dikkat çeken Döşemeci, bunlardan birisinin kısıtlı bütçe, bir diğerinin ise büyük bir dayanışma örneği olduğunu belirtti.

7 sivil toplum kuruluşunun dayanışma ve iş yapma ruhunun önemine işaret eden Döşemeci, 2 yıldır farklı formatta devam eden festivalin beğeni kazandığını söyledi.

HARMANCI: “GEÇMİŞİN KARANLIKLARI, GELECEĞİMİZİN DE KARANLIĞI OLMAMALI”

LTB Başkanı Mehmet Harmancı konuşmasında, geçmişte bir dönem festivalin kesintiye uğradığını anımsatarak, 2 yıldır ‘geçmişin karanlıkları, geleceğimizin de karanlığı olmamalı’ şiarı ile yola çıktıklarını ifade etti.

Dernekler ile bir araya gelerek bu festivali yeniden gerçekleştirme kararlılığı gösterdiklerini, bunun için de paraya değil, ortaya konulacak enerjiye ve dinamizme ihtiyaç duyduklarını ifade eden Başkan Harmancı, birlikten kuvvet doğduğunu, bununla birlikte ellerini uzattıklarında elini uzatan Gençlik Dairesi gibi kurumların varlığı ile daha güzel adımlar atıldığını söyledi.

“BURADAKİ KALABALIĞI GÖRÜNCE, NE KADAR DOĞRU BİR SEÇİM YAPTIĞIMIZI DA ANLAMIŞ OLDUK”

Kendisinin de bir Çağlayanlı olduğunu, parkın da Lefkoşalıların anılarında çok özel bir yere sahip olduğunu ifade eden Başkan Harmancı, “Yaşam tarzlarını geleceğe taşımanın önemine inanıyoruz. Bu vesile de tür etkinlikleri geçmişte doğduğumuz Lefkoşa’nın kalbinde yapmayı uygun bulduk. Buradaki kalabalığı görünce, ne kadar doğru bir seçim yaptığımızı da anlamış olduk” dedi.

Dünyanın çok farklı bölgelerinden gelen ekiplerin Lefkoşa mozaiği içerisinde kendilerine yakın bir şeyler bulacağına emin olduğunu ifade eden Harmancı, “Lefkoşa bütün kültürlerin iç içe, bir biriyle barışık ve sevgi ile yaşadığı bir şehirdir. Biz bütün renklerin kardeşliğine inanıyoruz. Sevgi, hoşgörü ve barış ile Lefkoşa’yı geleceğe taşıyacağız” dedi.

EKİPLERİN GÖSTERİLERİ ALKIŞ ALDI

Konuşmaların ardından halk dansları ekiplerinin gösterilerine geçildi. KKTC ekibinin gösterisi ile başlayan etkinlikte daha sonra Meksika, İspanya, Güney Kore ve Türkiye ekiplerinin gösterileri yer aldı. Kalabalığın izlediği gösteriler alkış aldı.

FESTİVALDE NELER VAR

27 Ağustos’a kadar devam edecek olan festivalde bugün katılımcı ülkeler yanında ASDER, HASDER ve GÖÇTAŞ ekiplerinin dans gösterileri sunulacak ve Genç Yetenekler Orkestrası sahne alacak.

Festivalde yarın akşam ise Osman Tuğsal’ın müzik dinletisi ve yine halk dansları gösterileri yer alacak. Festival alanının yan tarafında, Çağlayan Parkı içerisinde yer alan basketbol sahasında ise Streetball turnuvasının finalleri yer alacak.

Editör: TE Bilisim