Sivil toplum örgütleri, bölgeye yeni bir hastane inşa etmek yerine, Cengiz Topel Hastanesi’nin geliştirmesi ve II. Basamak Hekimlik Hizmeti verir hale getirilmesi gerektiğini belirtti.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Lefke ve Yöresi Sivil Toplum Örgütleri Koordinatörlüğü, mevcut hastanelerin doktor ve diğer eksiklikler nedeniyle işlevsiz hale geldiği günümüzde, Güzelyurt’a yapılacağı iddia edilen yeni hastanenin nasıl çalıştırılacağının açıklanmasını istedi.

Açıklamada, KKTC’deki sağlık sisteminin çöktüğü ve her geçen gün daha da geriye gittiği ileri sürülerek, vatandaşın hak ettiği çağdaş sağlık hizmetinden çok uzak bir sağlık hizmeti aldığı savunuldu.

Sağlık Bakanlığı’na “Temel sorunlarını çözme yönünde makro projeler üretmek yerine palyatif ve sorunun esasını gözden kaçırıcı şova yönelik hareketleri ön plana çıkarma” eleştirisi yapılan açıklamada, “Sağlık sistemindeki sorun bina eksikliğinden kaynaklanır izlenimi yaratılma çabasına giriliyor” iddiasında bulunuldu.

Açıklamada, sağlıklı ve çağdaş bir toplumda, “vatandaşın yeterli ve gerekli sağlık hizmetini en kısa süre alması”nın en önemli hizmetlerden biri olduğuna işaret edildi.

Lefke Bölgesi Sivil Toplum Örgütleri Koordinatörlüğü, “Güzelyurt’ta ikinci katı yeni yapılan ve yıllarca boş duran 26 yataklı hastanede neden 24 saat sağlık hizmeti verilmemekte? Neden burası 24 saat çalışacak şekilde doktor ve yeterli hemşire bulunmamakta? Yeni yapılması planlanan hastaneye sayın bakan 20 doktoru nerden bulacak?” sorularını yönelttiği Sağlık Bakanlığı’na şu çağrıda bulundu:

“Sağlık Bakanı’na tekrar çağrı yapıyoruz. Günü kurtarıcı, şova yönelik ve Güzelyurt ile Lefke bölgesi halklarını karşı karşıya getirecek faaliyetlerden bir an önce vazgeç. Bölgenin ve Kuzey Kıbrıs’ın çökmüş sağlık sistemini ayağa kaldıracak temel sorunların çözümüne yönelik çalışmalar yap. Güzelyurt’ta yapmayı planladığın hastane, Sağlık Sistemindeki sorunların çözümüne değil, daha da karmaşık bir hal almasına neden olacak. Lefke ve Bölge halkı olarak buna asla müsaade etmeyeceğiz”

Editör: TE Bilisim