Sezgin sunumunda ilk olarak, kanserin nedenleri, kanserde nutrisyonel desteğinin hedefleri, tedavi planı, kemoterapi, radyoterapi, psiko-sosyal değişiklikler üzerinde durarak, kanser hastalarında beslenme konusunda detaylı bilgiler verdi. Onkoloji diyetisyeni, diyetisyenin kanser süreçlerindeki rolü, beslenmeyi etkileyen faktörler gibi birçok konuda öğrencilere sunum yaptı.

Sezgin: Kanser hastasında beslenme, hastalığın tedavisi kadar önemli
Sezgin, kanser hastasında beslenmenin değerlendirilmesi için öncelikli olarak bir tanının konması gerektiğine dikkat çekerek, hastanın beslenme alışkanlıklarını sorgulayarak, hastanın beden kitle endeksi ve kilosunun kayıt altına alınması gerektiğini belirtti. Kanser hastasında beslenmenin hastalığın tedavisi kadar önemli olduğunu vurgulayan Sezgin, kanser hastalarında görülen kilo kaybı nedeniyle enerji ve protein dengesinin vücudu olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

“Onkoloji hastalarında en önemli aşamalarından biri: beslenme tedavisidir”
“Onkoloji hastalarında beslenmenin tedavide önemli bir köprü oluşturmasının yanında yaşam kalitesini artırıp uzatmak gibi etkisinin varlığı da son çalışmalarla kanıtlanmıştır” diyen Sezgin, onkoloji hastalarında uygulanacak tedavinin doktor, diyetisyen ve hemşireden oluşan nütrisyon timi tarafından karar verilerek, uygun zamanda, uygun dozda olacak şekilde uygulanmakta olduğunu söyledi. Son olarak, hemen hemen onkoloji ünitesi bulunan her hastahanede beslenme nütrisyon timinin de bulunduğunu ifade eden Sezgin, tedavinin etkinliliğinin bu şekilde hızlıca artırılmakta olduğunu dile getirdi.

Konferansın sonunda öğrencilerden gelen sorulara da yanıt veren Sezgin’e sunumlarından dolayı Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ruhi Selçuk Tabak tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.
 
Editör: TE Bilisim