Petrol fiyatları istikrarını korurken, petrolü ödeme aracı olan Dolar, Türk Lirasına göre değer kaybederken, KKTC’de akaryakıt fiyatlarının artırıldığını belirten Kutalmış, “İstihdamların faturası halka çıkarıldı. Akaryakıta yapılan zam da bunun ilk adımıdır” dedi.
Kutalmış, dünyada petrol fiyatları istikrarını korurken, KKTC’de zam yapılmasının tamamen ‘soygun’ anlamına geldiğini vurguladı.
2012 yılı başında varili 94 dolar olan ham petrolün, 16 Ocak, 2013 tarihinde de 94 dolar olduğunu anımsatan, hatta 16 Ocak 2013 tarihi itibarı ile ham petrol fiyatında %0.09 düşüşün söz konusu olduğunu belirten Kutalmış, UBP Hükümeti’nin 15 gün içinde akaryakıt fiyatlarını iki defa %3 oranında artırmasının ve bunu ham petrol fiyatlarının artmasına bağlamasının büyük bir aldatmaca olduğunu kaydetti.
“Başbakan Küçük, UBP Kurultayını kazanabilmek uğruna, münhalsiz ve sınavsız yüzlerce delege yakınını kamuda işe başlatmasının bedelini akaryakıta zam yaparak halka ödetmektedir” diyen Kutalmış, yıllardır maaş artışı alamayan çalışan ve emeklilerin diğer zamları da tetikleyecek olan akaryakıt zamları yüzünden, cebindeki paranın daha da azalacağı uyarısında bulundu.
Gerekçesiz yapılan akaryakıt zamları yüzünden, reel sektörle birlikte tüm üretici kesimlerin maliyetleri artacağından, rekabet edebilirliklerinin de azalacağına vurgu yapan Özgün Kutalmış, bunun da tüm sektörlerde gerilemeye neden olacağına işaret etti. “İstenen hedefe ulaşılamamasına rağmen, ısrarla sürdürülen sıkı mali politikalarla halkın harcamaları azalmaktadır” diyen Kutalmış, azalan harcamalarla ekonomideki daralmanın da süreklilik kazandığına vurgu yaparak, ekonomideki daralmayı daha da büyütecek olan haksız akaryakıt zamlarının geri alınması gerektiğini kaydetti.
TDP Basın Bürosu

Editör: TE Bilisim