Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Sekreteri Cemal Özyiğit, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Kurultayı’nın üzerinden 96 gün geçmesine ve Lefkoşa Kaza Mahkemesi ile Yüksek Mahkeme’nin ‘İkinci tur yapılmalıdır” kararına rağmen, Başbakan İrsen Küçük’ün “ülkedeki kaosun ve belirsizliğin sürmesi yönünde tavır almasının” kabul edilemez olduğunu savundu.

Ülkenin yangın yerine döndüğünü, ancak Başbakan’ın bunu görmezden geldiğini belirten Özyiğit, Küçük’ü bu yangını körüklemekle suçladı. Özyiğit, Başbakan Küçük’e, “kaosu daha fazla uzatmadan ve halka daha büyük zararlar vermeden”, kurultay konusunu sonlandıracak sürecin “önünü açma” çağrısı yaptı.

“AKP ile imzalanan protokoller nedeniyle Kıbrıslı Türklerin her alanda saldırıya maruz kaldığını, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, Merkez Bankası gibi kurumların başında TC’li yetkililer olması yetmezmiş gibi, Havayolları, Havaalanı, Limanlar, Telefon, Elektrik ve Kooperatif gibi Kıbrıs Türkü’ne ait stratejik kurumların bazılarının AKP destekli yeşil sermayeye devredildiğini, bazılarının da devredilmeye çalışıldığını” iddia eden Özyiğit, “her türlü kaçakçılığın olduğu ülkenin, adeta kumar ve fuhuş cennetine döndürüldüğünü” savundu.

Ağır ekonomik koşullar ve Göç Yasası gibi uygulamalar nedeniyle, kendi ülkesinde insanca yaşayamaz duruma düşen halkın, bir türlü kaldırılmayan Bileşik Faiz illeti nedeniyle de mahkemelere ve hapishaneye düştüğünü belirten Özyiğit, son günlerde artan şiddet olaylarına da dikkat çekti.

“Taciz, tecavüz, hırsızlık, soygun, silahlı tehdit ve saldırıların akıl almaz derecede yoğunlaştığını, ülkenin adeta Teksas’a döndüğünü” öne süren

Özyiğit, “Eşi tarafından tehdit edilen bir kadının başvurusuna kayıtsız kalan polisin tutumu nedeniyle, kadın öldürülmüş, eşi de intihar etmiştir. Bazı kişiler alacağı olan kişilere ve işyerlerine kurşun yağdırmaya başladılar. Bunun yanı sıra daha da ileri gidilerek polisin narkotik şubesine bile saldırıda bulunulmuştur” dedi.

Cemal Özyiğit, ülkede yaşanan gelişmelerin yanı sıra, “dini eğitime ihtiyaçları var” gerekçesiyle Kıbrıslı Türklerin inanç, düşünce ve kültürel kimliklerinin tehdit edilmekte olduğunu da iddia etti.

Özyiğit, “Başbakan ve AKP dayatmalarına boyun eğen UBP’den” biran önce kurtulmak gerektiğini iddia ederek, Toplumsal Varoluş Hareketi’nin de “eylemlerinin dozunu artırmasını” istedi.
Editör: TE Bilisim