Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Tıp-İş’in bugünkü eylem ve grevinin “haklı ve meşru” olduğunu belirtti.

KTÖS Örgütlenme Sekreteri Besim Baysal yaptığı yazılı açıklamada, “Kamu hastanelerinde son zamanlarda iyice ortaya çıkan doktor, hemşire ve sağlık çalışanı yetersizliği ve altyapı eksikliklerinin  hükümetten kaynaklı sorunlar olduğunu” ileri sürdü.

Baysal, sorunların en önemli kaynaklarından birinin de “göç yasası” diye tanımladıkları Kamu Çalışanlarının Aylık, (maaş-ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası olduğunu iddia etti.

Söz konusu yasaya bağlı olarak tüm kamu çalışanlarının, hatta asgari ücretin artırılmamasının önünü açtığı için de tüm özel sektör çalışanlarının mağduriyetinin söz konusu olduğu görüşünü belirten Baysal, “Hastanelerimizde doktor eksiklikleri bir yana mevcut tecrübeli doktorlarımızın da istifaları veya emeklilikleri ile görevden uzaklaşmaları evrensel bir insan hakkı olan sağlık hakkının tamamen ortadan kaldırılmasına kadar gidecek bir sürecin başlatılmasını getirecektir” dedi.
UBP-DP hükümetinin yaşananlara gözünü kapatarak hastanelerin doktorsuz kalmasına razı olduğunu savunan Baysal, hükümetin  yap-işlet-devret ile devlet hastanelerinin özele devrinin hazırlıklarını yaptıklarını iddia etti.

Baysal, “CTP döneminde uygulamaya konulan Sosyal Güvenlik Yasası, UBP döneminde uygulamaya konulan Göç Yasası ve son olarak sağlık sistemimizin tamamen devrini içeren Genel Sağlık Sigortası girişimi çalışan sınıfların sağlığını, hayatını ve geleceğini özel şirket ve kişilerin ipoteği altına almaktadır” ifadelerini kullandı.

“Çalışanlar arasında anomali yaratan, toplumsal yapıyı kamplara ayıran ve emeğin değerini ayaklar altına alan Göç Yasası uygulamalarına derhal son verilmelidir” diyen Baysal, sağlıkta özelleştirme uygulamalarının  derhal durdurulması,  nitelikli sağlık hizmetleri için yeterli bütçe ayrılması, tüm hastalıklar için hem önleyici hem tedavi edici tüm hizmetlerin  uygulamaya konması gerektiğini belirtti.

Baysal, Tıp-İş’e destek verdiklerini, ileriki  süreçte bir araya gelerek mücadeleyi büyütme kararlılığında olduklarını bildirdi.

Editör: TE Bilisim