Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası’nın (KTÖS ) 41. Olağan Genel Kurul Toplantısı bugün gerçekleştirildi.

Hidden Garden’da saat 10:45’te başlayan Genel Kurul toplantısında yoklama ve saygı duruşunun ardından başkanlık divanı oluşturuldu. Ardından açılış konuşmaları yapıldı.

Genel Kurul toplantısında KTÖS Yönetim Kurulu Başkanı Semen Saygun, İki Toplumlu Öğretmen İnisiyatifi adına Prodeftiki Grubu’dan Andri Neofitu, Güney Kıbrıs PEO’dan Andri Dimitriou, KTOEÖS Başkanı Selma Eylem, Trafikte Kazasız Yaşam Derneği Onursal Başkanı Taner Aksu, KSP Genel Sekreteri Mehmet Birinci, YKP Sekreterya Üyesi Murat Kanatlı, BKP Genel Başkanı İzzet İzcan, TKP Yeni Güçler Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, TDP Genel Başkanı Özyiğit, CTP Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın ve Güney Kıbrıs’tan AKEL adına İliyas Dimitriu birer konuşma yaptı. 

SAYGUN: “KIBRISLI TÜRKLER YOK OLUŞA SÜRÜKLENİYOR”

KTÖS Yönetim Kurulu Başkanı Semen Saygun konuşmasında, ülke topraklarının birilerine peşkeş çekildiğini, Ankara ile yapılan anlaşmaların Kıbrıslı Türkler’i yok oluşa sürüklediğini savundu ve Türkiye’den işçi getirilmesini öngören bir anlaşma imzalanmasını eleştirdi. 

Eğitim sisteminin hatalarla dolu olduğunu ve AKP’nin gerici , yobaz olduğunu ileri sürdüğü zihniyetinin eğitim sistemine yerleştirilmeye başlandığını iddia eden Saygun, bunun için hep birlikte mücadele etmeleri gerektiğini belirtti.

NEOFİTU: “BARIŞ İDEALİNİN YAYILMASINI TEMENNİ EDERİM”

İki Toplumlu Öğretmen İnisiyatifi Adına Prodeftiki Grubu’dan Andri Neofitu da konuşmasında, KTÖS ile ortak barış ideallerinin tüm “Kıbrıslılar” arasında adanın birleşmesi için yayılması temennisinde bulundu ve barış için çalışma yönündeki taahhütlerini yineledi.

DİMİTRİU: “ADANIN BİRLEŞMESİ GERÇEKLEŞEBİLİR, YILMADAN MÜCADELE LAZIM”

PEO’dan Andri Dimitriou da konuşmasında, kardeşlik ve ortak mücadele vurgusu yaptı; Kıbrıs sorunun çözümü ve adanın birleşmesi umudunu ifade etti. Bunun gerçekleştirilebilir olduğunu kaydeden Dimitriou yılmadan mücadele etmek gerektiğini söyledi.

EYLEM: “KÜLTÜREL DEĞERLER YOK EDİLİYOR, KIBRISLI TÜRKLER GÖÇE ZORLANIYOR”

KTOEÖS Başkanı Selma Eylem ise, emeğin yıllardın sömürüldüğü, ülkede eğitim ve sağlığın gözden çıkarıldığı, kamu çalışanları ile doktorların isyan noktasına geldiği, kültürel değerlerin yok edildiği Kıbrıslı Türkler’in her geçen gün göçe zorlandığı koşullar dayatıldığı, kriminal olayların sürekli arttığı, toprakların sermayeye peşkeş çekildiği ve çarpık yapılaşma ile çevrenin bozulduğu iddialarında bulundu. 

Eylem, Kıbrıslı Türkler’e dayatıldığını savunduğu kültür ve din asimilasyon politikalarına ve “barışı yokuşa sürenlere” karşı yıllarıdır mücadele verdikerini de kaydetti ve daha yürüyecek çok yolları olduğunu söyledi.

AKSU: “EĞİTİM, DENETİM , MÜHENDİSLİK...”

Trafikte Kazasız Yaşam Derneği Onursal Başkanı Taner Aksu ise, ülkede trafik güvenliğinin olmayışının en büyük nedeninin eğitim, denetim ve mühendislik eksikliği olduğunu kaydetti.

BİRİNCİ: “MÜZAKERELER TOPLUMLAR ARASINDA YÜRÜTÜLMEDİĞİ İÇİN ÇÖKTÜ”

KSP Genel Sekreteri Mehmet Birinci ise, müzakerelerin toplumlar arasında yürütülmediği için çöktüğünü kaydetti ve Kıbrıs sorununu yaratanların Kıbrıs sorununu çözme gibi bir niyeti olmadığını savundu.

Müzakereleri yürüten liderlerin de büyük emperyalist güçlerin çıkarlarını savunduğunu ileri süren Birinci, çözüm olmadıkça Kıbrıs Türk halkının asimilasyonunun kaçınılmaz olduğunu iddia etti.

KANATLI: “İŞ GÜCÜ ANLAŞMASIYLA ASİMİLASYON ARTACAK”

YKP Sekreterya Üyesi Murat Kanatlı da, KTÖS’ün 41. Genel Kurul’dan güçlenerek çıkmasını temenni etti ve mücadelede KTÖS’le bir arada olduklarını belirtti. 

Türkiye ile imzalanan iş gücü taşınması anlaşmasının asimilasyonun artacağının bir göstergesi olduğu görüşünü savunan Kanatlı, emek mücadelelerinin de buna paralel artaması gerektiğini kaydetti.

İZCAN: “UYGULANAN ASİMİLASYON, ENTEGRASYON .. ÇARE TEK ÇATI ALTINDA BİR ARAYA GELMEK”

BKP Genel Başkanı İzzet İzcan da Kıbrıs’ta uygulanan politikaların sistemli bir şekilde KıbrıslI Türkler’i yok etmeye yönelik olduğunu savundu ve uygulananın asimilasyon, entegrasyon olduğunu öne sürdü.

Ülkenin tüm kaynaklarının dağıtıldığını, nüfus ve mülkiyet yapısının istenerek yok edildiğini savunan İzcan, suni İslama dayalı siyasetin daha da yayılacağı uyarsında bulundu ve çarenin solun tek çatı altında bir araya gelmesi olduğunu söyledi.

ÇAKICI : “BİRLİK OLMAMIZ, YAŞANANLARA SON VERMEMİZ LAZIM” 

TKP Yeni Güçler Başkanı Mehmet Çakıcı da ülkede yaşananları tanımlamakta zorlandığını söyledi, “asimilasyon mu, soygun mu, talan mı” diye sordu ve yapının çöktüğünü , bu şekilde devam edilemeyeceğini söyledi . 

Bakanların oturdukları makamı kendi çıkarları için kullandıklarını savunan Çakıcı, dağıtılan vatandaşlıklara da dikkat çekti ve birlik olmaları ve yaşananlara son vermeleri gerektiğini vurguladı.

ÖZYİĞİT: “SÖZ HAKKI KIBRISLI TÜRKLERDE DEĞİL, ÜLKEDE VESAYET REJİMİ VAR”

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de, yağma, vurgun ve talanın ortasında olunduğunu, ülkeyi yönetenlerin dere, tepe, dağ, sit alanı demeden her yeri birilerine peşkeş çektiğini savundu.

Özyiğit, ülkede bir vesayet rejimi olduğunu, söz hakkının Kıbrıslı Türkler’de olmadığını , kendi kendimizi yönetemediğimizi ve iş birlikçilerin idareci koltuklarına oturtulduğunu iddia etti.

Kimlikle girişler yüzünden ülkenin sorma gir hanına döndüğünü, mülkiyet rejiminin değiştiğini savunan Özyiğit, şimdi de Kıbrılı Türkler’in inancının sorgulanmaya başladığını, kuran kurslarına dini eğitimlere başlandığını söyledi ve doğru mücadelenin önemine işaret etti.

Çözüm uğraşlarının bırakılmaması gerektiğini kaydeden Özyiğit, bunun Kıbrıslı Türkler’in yok olması demek olduğunu söyledi.

SORAKIN: “MÜZAKERELERDEKİ İLERLEMELER HEBA EDİLMEMELİ”

CTP Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın da çok ciddi süreçlerden geçildiğini ve Kıbrıs sorunuyla ilgili tek bir çözüm olduğunu, birleşik federal Kıbrıs haricindeki bir sonucun başarı olmayacağını ifade etti.

Müzakereler kapsamında bir çok ilerlemeler elde edildiğini ve bu gelişmeleri heba etmemek gerektiğini ifade eden Sorakın, elde edilenlerin kayıt altına alınması ve sürece bunlardan devam edilmesi gerektiğini söyledi.

Ülkede her tarafın talan edildiğini, eğitimde yanlışlar yapıldığını, yandaş şirketlere para dağıtıldığını savunan Sorakın, çıkış yolunun yeniden ciddi bir iş ve güç birliği olduğunu söyledi.

DİMİTRİU: “KIBRIS MÜZAKARELERİNDE VAR OLAN DURGUNLUĞUN AŞILMASINI ARZU EDİYORUZ”

AKEL adına İliyas Dimitriu da bir konuşma yaptı ve Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi arzusunu ifade etti.

Kıbrıs müzakarelerinde var olan durgunluğun aşılmasını istediğini söyleyen Dimitriu, yıllardır üzerinde anlaşılmış ilkeler çerçevesinde çözüme destek verdiklerini dile getirdi.

KTÖS Genel Kurulu’nun gündemi “çalışma ve mali raporların okunup aklanması, sendika bütçesinin onaylanması, karar tasarılarının tartışılması ve onaylanması, tüzük değişiklikleri, 30 kişilik yönetim kurulu seçimi, 5 kişilik haysiyet divanı seçimi” maddelerinden oluşuyor.

Editör: TE Bilisim