KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel yazılı açıklamasında, Kıbrıs’ta çözüm, normalleşme ve istikrara çok daha ihtiyaç duyulduğu bir dönemden geçildiğine işaret ederek, “Sayın Akıncı ve Sayın Anastasiadis, tarihsel bir dönemde, tarihsel bir misyon üstlenmişlerdir” dedi.

Gökçebel şu görüşlerini dile getirdi:

“Kıbrıs Cumhuriyeti’nin siyasi, eşit, iki toplumlu yapısının işlerlik kazanacağı, işbirliğinin artması ile çevre, insan hakları, kriminal suçlar, mülteci sorunu, kaçakçılık, uyuşturucu gibi sorunlarla mücadelenin daha mümkün olacağı; çözümün, barışın tesis edilmesine, eğitimde ve her alanda değişimin, gelişmenin mümkün kılınacağı gelecekte çatışma değil demokrasi, empati adalet gibi kavramların yerleşeceği bir ‘Barış Adasına’ doğru atılan adıma fırsat kaçırılmamalıdır.

Konjonktür, çözüme imkân verecek şekilde olgunlaşmıştır. Çözüm ve barışa en çok ihtiyaç duyulan dönemden geçilmektedir. Çözümün mimarları sadece kendi toplumlarına değil; bölge halklarına, dünya halklarına da ‘umut’ olabilecek adımı cesaretle atmalıdırlar.

İki toplumlu, iki bölgeli, tek egemenlik, tek kimlik, tek vatandaşlığa bağlı BM Parametreleri ve iki toplum liderlerinin karşılıklı anlaşmalarıyla ulaşılan kriterlere bağlı bir Federasyona ulaşmanın imkânı vardır. Çözüm şartlarının belirlendiği uzun bir görüşme süreci tamamlanmış gözükmektedir. Çözüm için geriye kalan tek şart cesaretle ortaya konacak siyasi iradedir. Bu iradeyi görüşme sürecinde liderler göstermiştir.”

Gökçebel, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis’e; “Tarih size bu görevi yüklemiştir, desteğimiz sizinledir. Ayrıntılarda boğulmadan, cesaretle hareket ederek, tarihsel adımı atınız” çağrısında bulundu.
Editör: TE Bilisim