(MHA)..29 Aralık 2015 tarihinde Kıbrıslı Rum öğretmenlerin Kıbrıs’ın kuzeyindeki okullara yaptıkları başarılı ve verimli ziyaretin devamı olarak Kıbrıslı Türk öğretmenler bugün Ledra Palas barikatından geçerek Kıbrıs’ın güneyindeki okulları ziyaret ettiler.

Öğretmenler ilk olarak Makedonitisa’daki İşitme Engelliler Okulu’nu ziyaret ettiler. İşitme Engelliler Okulu’nda okulun öğrencileri ve personeli tarafından hazırlanan programın ardından öğretmenler, Lefkoşa Lisesi’ni ziyaret ettiler.
Ziyaretin amacı, eğitim konularında daha geniş bir işbirliği yapılması, nihai hedefiyle iki toplum öğretmenlerinin samimi ve içten bir atmosfer içerisinde iletişim ve işbirliği içerisinde böyle bir işbirliğine ihtiyaç duyulduğu söylendi.Bu aciliyetin sebebi yalnızca Kıbrıs sorununun çözüm perspektifinin arifesinde olunması değil, aynı zamanda iki toplumun eğitim sistemlerindeki işbirliğinin oldukça faydalı olacağı dile getirilerek “Kıbrıs sorunu çözülse de, çözülmese de bu iki toplum adamızda birlikte var olmak zorundadır.”şeklinde açıklamalar yapıldı.

Apostolos Barnabas Lisesi Okul Konsey Başkanı Rafail Steditis, gerçekleştrilen ziyaretten dolayı mutlu olduklarını söyleyerek önceki günlerde yaşanan saldırıları destekelemediklerinive yaşanan saldırılardan dolayı üzüntü duyduklarını dile getirdi.
KTOEOS Başkanı Tahir Gökçebel ve KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil ve Apostolos Barnabas Lisesi Müdiresi Eleni Çelebi gerçekleştirilen ziyaretler sonrasında açıklama yaptı.

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, bugünün tarihi bir gün olduğunu, 2003’de sınır kapılarının açılmasından bu yana, Güneydeki okullara ilk kez bu kadar kalabalık bir grupla ziyaret yaptıklarını ve bu ilişkilerin devam etmesi gerektiğini söyledi.
Geçmişte öğretmenlerin rollerini kötü şekilde oynadıklarını, Kıbrısta nefretin, ön yargının, milliyetçiliğin yükselmesi için uğraştıklarını ancak bunun Kıbrıslılara mutluluk getirmediğini, aksine acı, ölüm, göç ve adanın bölünmesini getirdiğini sözlerine ekleyen Elcil, bu sıkıntıların yaşanmaya devam ettiğini, nefretle bir yere varılmadığını, paylaşma ve hosşgörü, karşılıklı anlayış ile yaşamanın bizlere kalıcı barışı getireceğini belirtti.

Apostolos Barnabas Lisesi Müdiresi Eleni Çelebi, aynı meslekte oldukları öğretmenlerle birlikte bir araya gelerek konuşma şansı yakaladığı için mutlu olduğunu, birlikte çaba göstererek Birleşik Kıbrısta birlikte yaşamak için daha çok çaba gösterilmesi gerektiğini söyledi.

KTOEOS Başkanı Tahir Gökçebel ise, 28 Aralıkta Birleşik Kıbrıs Öğretmenler Platformu’nun Rum Öğretmenler İnsiyatifinin Kuzeydeki okulları ziyaretetmesi sonucu bugün gerçekleştirmiş oldukları idade-i ziyaretle bu tür etkinliklere devam edeceklerini, öğretmenleri inanmış bir toplumun değişmesinin daha kolay olduğunu dile getirdi. Bugün adada yaşanan olumsuzlukların geçmişteki eğitimin de neden olduğunu vurgulayan Gökçebel, adanın tekrar birleşmesi, ötekileştirme olmadan barışın ve kardeşliğin olması ve birbirne güvenin oluşması için eğitimin büyük rol oynadığına değindi.(MHA)
 
Editör: TE Bilisim