İlk ziyareti TKP Yeni Güçler’e yapan KTOEÖS Başkanı Selma Eylem ve bazı yönetim kurulu üyeleri, TKP Yeni Güçler Sekreteri Sonay Adem ve diğer parti yöneticileriyle görüştü.

Sonay Adem, görüşmede yaptığı açıklamada, ülkede muhafazakar bir toplum yaratma yönünde politika uygulanmasına karşı duracaklarını söyledi. 
 

Adem, hükümette yer almaları durumunda, 2011’de hayata geçirilen kamu çalışanlarının maaşlarını düzenleyen Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası’nın (47-2010) kaldırılmasının “ana gündem maddelerinden bir tanesi” olacağını belirtti.

Bahse konu yasanın KKTC’deki kamu çalışanlarının maaşlarını Türkiye’deki kamu çalışanlarının çok gerisine götürdüğünü kaydeden Adem, bunun kabul edilemez olduğunu, KKTC’nin ekonomik ve sosyal yapısının kendine özgün şartlara göre düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

“DİNİ MOTİFLERLE ÖĞRENCİ ŞEKİLLENDİRME KKTC’DE KABUL EDİLEMEZ”

KKTC’nin ekonomik programının kendi ekonomist ve mühendisleri tarafından hazırlanması gerektiğini, dıştan ekonomik paket dayatılmasının kabul edilemez olduğunu belirten Adem, “Bizimle hükümet kurmak isteyenler, böyle bir yolu izlemek zorunda olduklarını bilerek bizimle hükümet kuracak” dedi.

Türkiye’de eğitim sisteminde çok çalkantılı bir dönemden geçildiğini, dini motiflerle öğrenci şekillendirmenin muhafazakar bir toplum yaratmanın bir parçası olduğuna inandıklarını belirten Adem, “Bunun KKTC’de uygulanmasını kabul etmiyoruz” dedi.

“NE ÖĞRETMEN, NE DE ÜNİVERSİTE MEZUNU KABUL EDİLMEYECEK”

Hükümete gelmeleri halinde işsizliğe çözüm getirme düşüncesiyle, 2018 sonrası ülkeye çalışmak için öğretmen veya üniversite mezunu iş gücü getirilmesine izin vermeyeceklerini kaydeden Adem, eğitim için üçüncü dünya ülkelerinden adaya gelen öğrenciler üzerinde de ciddi denetim başlatacaklarını belirtti.

Adem, ülkeye gelen 80 bin öğrenciden 20-22 bininin kaçak olarak çalıştığını veya fuhuş yaptığını söyledi.

EYLEM

Selma Eylem ise KKTC’de temel eğitimin Türkiye’deki temel eğitimle paralel yürütüldüğünü, temel eğitime milli ve dini unsurlar dahil edilerek demokratik ve bilimsel eğitim anlayışından her geçen gün uzaklaşıldığını söyledi. Eylem, aynı zamanda “toplumun çağdaş ve laik yapısını dönüştürme çalışmalarının gündemde” olduğunu savundu.

“Dini ideolojinin eğitim aracılığıyla toplum mühendisliği için kullanılması gündemdedir”  diyen Eylem, İlahiyat Koleji, Din İşleri Yasası, Çanakkale’ye öğrenci ziyaretleri, dini kurslarla toplum mühendisliğinin KKTC’de de denenmeye başlandığını söyledi.

Ülke nüfusunun artmasının altyapı sorunları yanında öğretmen eksikliği sıkıntısını da yarattığını belirten Eylem, 2008 ile 2011’de yapılan yasal değişikliklerle öğretmen haklarının budandığını, budanan haklar arasında öğretmenlerin yıpranma payının da bulunduğunu ifade etti.

Taleplerinin, 47-2010 yasasının kaldırılıp, öğretmen haklarının tek bir yasayla belirtilmesi olduğunu belirten Eylem,  Türkiye’den öğretmen getirilmesinin de Kıbrıslı Türkler için hazırlanan planın bir parçası olduğunu savundu.

Editör: TE Bilisim