Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nin iki yıllığına görev yapacak yeni yönetim kurulu belirlendi. Yeni Yönetim Kurulu, Birlik Başkanlığına Sami Özuslu’yu seçti.

Gazeteciler Birliği Genel Kurulu bugün yapıldı.Divan başkanlığını Cenk Mutluyakalı, divan sekreterliklerini Damla Soyalp ve Simge Çerkezoğlu’nun yaptığı olağan genel kurulda, mali rapor ve faaliyet raporu da oybirliğiyle onaylandı.

Birlik lokalinde yer alan Olağan Genel Kurul’da dokuz kişilik yönetim kuruluna, Sami Özuslu, Damla Soyalp, Mustafa Kortun, Ali Cansu, İbrahim Güneşer, Gizem Özgeç, Artun Çağa, Ayşe Güler ve Elmas Tokay seçildi.

Yeni yönetim Kurulu Olağan Genel Kurul Toplantısının ardından gerçekleştirdiği ilk toplantısında, Sami Özuslu’yu başkan seçti. Yönetim Kurulu diğer görevlendirmeleri bir sonraki toplantıya havale etti.

Olağan Genel Kurul’da Halil Davulcu ve Gözde E. Karadeniz yönetim kurulu yedek üyeliğe; Perihan Aziz, Ümral Akpınar ve Hasan Canpolat Onur Kurulu’na, İzzet Volkan Onur Kurulu yedek üyeliğe; Ali Baturay, İltaç Aslım ve Özgül Gürkut Mutluyakalı Denetleme Kurulu’na Cenk Mutluyakalı da Denetleme Kurulu yedek üyeliğe seçildi.

MUTLUYAKALI

Cenk Mutluyakalı, toplantı açılışında yaptığı konuşmada “(15 Temmuz’da )Türkiye’de çok üzücü bir darbe girişimi olmuştu. Ardından basın özgülüğü, fikir özgürlüğü açısından yaşananları sanıyorum bu vesileyle hem dikkat çekmek hem kınamamız gerekiyor” dedi.

Çok sayıda değerli gazeteci ve yazarın göz altına alındığını, gazetenin kapatıldığını kaydeden Mutluyakalı, “Buradaki hassasiyetimiz, fikir özgürlüğünün böylesi baskıcı anlayışla daraltılmamasıdır” şeklinde konuştu.

VOLKAN

Son iki yılda birlik başkanlığını yürüten İzzet Volkan, Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, Birlik Yönetim Kurulu için yeni dönemde aday olmayacağını açıkladı.

Volkan, görev sürecinde, çok zor durumda bulunan medya sektöründeki yapısal ve yasal sorunların çözümüne yönelik öneriler de sunduklarını, ancak iktidar ve bakan değişikliklerinden dolayı sorunların çözümünün olumsuz etkilendiğini kaydetti.

Birliğin kurulduğu günden itibaren tarafsız konumunun korumaya özen gösterildiğini belirten Volkan, tamamlanan dönemde de Birliğin hem siyaset hem de sermaye gruplarına karşı bağımsızlığını koruduğunu söyledi.

Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik müzakere sürecini desteklediklerini ifade eden Volkan, Birliğin Güney Kıbrıs’taki gazeteci örgütüyle düzenlediği Güney-Kuzey medyasında sorunların irdelendiği panel ile “tarihi bir adım” attığını kaydetti.

“ARZU EDİLEN NOKTADAN UZAKTAYIZ”

Daha özgür, demokratik, etik ilkelere duyarlı bir medya için basın özgürlüğünü kısıtlayan yasaların değiştirilmesi, gazetecilerin iş güvencesi ve mesleki haklarını sağlayan Basın-İş yasasının uygulanması, basınla ilgili yasal değişikliklerin bilişim ile ilgili düzenlemelerle eş güdüm içerisinde yasallaştırılması, TAK ve BRT’nin özerk bir yapıya kavuşturulması için çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Volkan, “Üzülerek belirtmek isterim ki, siyasi erkin tutumu nedeniyle arzu edilen noktadan uzaktayız” dedi.

“Ekonomik sorunlar, yapısal sorunlar, haksız rekabet koşulları ve vergi yükünün” özellikle geleneksel medya ve basın emekçilerinin iş ve gelecek güvencesini tehdit ettiğini savunan Volkan, ulusal kanalların da “haksız rekabet koşulları” altında olduğunu belirtti.

“Geleneksel Medyanın Yapısal Sorunlara Çözüm, Teşvik ve Destek “ başlığı ile hazırlanan bir projenin Hükümet’e sunulduğunu belirten İzzet Volkan, “Projenin büyük bir bölümünün uygulanması halinde yapısal sorunların büyük bir kısmı çözümlenecektir” dedi.

“ÖZEL SEKTÖR MEDYA EMEKÇİLERİNİN ÇOĞU BASKI ALTINDA ÇALIŞTIRILMAKTA”

Basın çalışanlarının durumuna da değinen Volkan, “Özel sektör medya emekçilerinin büyük çoğunluğu, en düşük ücretle, yasal çalışma saatlerinin çok üzerinde, resmi tatil günlerinde ek mesai uygulaması gözetilmeden, sosyal ve iş güvencesinden yoksun, baskı altında çalıştırılmaktadırlar... Çalışma Bakanlığı nezdinde müfettişlerin denetim yapması için çok kez girişimler ve çağrılarımız olmuş ancak bu sorunların aşılması için de atılan adımlar çok yetersiz kalmıştır” şeklinde konuştu.

“BASINA TEHDİT VE SALDIRILAR GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR”

Haber takibi yapan basın mensuplara karşı saldırıların gün geçtikçe arttığını da belirten Volkan, “Meslektaşlarımıza görev başında saldırıların, yazılı veya sözlü saldırıların her geçen gün artmasından dolayı endişe duyuyoruz” dedi.

“ETİK SORUNLAR ARTMAKTADIR”

Gazetecilikte kalitenin düştüğünü öne süren Volkan,“Medyada etik sorunlar her geçen gün artmaktadır. Bunun da en büyük nedeni meslekte kalitenin düşmesidir...Gerçekleri gizlemeyen, masumiyet karinesine önem gösteren ve medya mağduru yaratmayan kaliteli gazetecilik anlayışı yerleştiği oranda medya toplumumuzda daha saygın bir konuma yükselecektir” dedi.

İzzet Volkan, sektördeki sorunların çözümünün, Birliğe sahip çıkılması ile mümkün olabileceğini de vurguladı.



Editör: TE Bilisim