Kıbrıs Türk Federe Devleti’nin ilk, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ikinci başbakanı olan Osman Nejat Konuk vefat etti.

Ailesinden alınan bilgiye göre, İstanbul’da Ataköy’deki evinde dün gece yarısı yaşama gözlerini yuman 86 yaşındaki Konuk, kanser tedavisi görüyordu. Nejat Konuk, KKTC’de defnedilecek. Eski başbakanın cenaze töreni programı önümüzdeki günlerde belli olacak.

Nejat Konuk, 1928 yılında Lefkoşa'da doğdu. 1950-51 yıllarında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olduktan sonra 1960 yılına kadar Bursa'da avukatlık yaptı.

1960'tan sonra adaya döndü ve devlet hizmetine girdi. 1 Şubat 1969'da Adalet ve İçişleri Üyeliği’ne atandı. 1970 genel seçimlerinde Türk Cemaat Meclisi’ne Üye seçildi. 1975'te oluşan İlk Kurucu Meclis’e üye oldu.

1976'da Kıbrıs Türk Federe Devleti'nin ilk başbakanı oldu. 1976-1978 yılları arasında I. Konuk Hükümeti'nde başbakanlık yaptı. Daha sonra partisi Ulusal Birlik Partisi'nden istifa ederek bir grup arkadaşıyla birlikte sosyal demokrat çizgide olan Demokratik Halk Partisi'ni (DHP) kurdu.

DHP, 1981'de yapılan seçimlerde diğer muhalefet partileri Cumhuriyetçi Türk Partisi ve Toplumcu Kurtuluş Partisi ile beraber seçim sonrası hükümet kurmak için anlaştı, ancak Nejat Konuk parti genel başkanlığından istifa ederek bağımsız milletvekili oldu ve üçlü hükümet kurulamadı. Daha sonra bir hükümet bunalımının ardından UBP-TBP-DHP üçlü koalisyonu kuruldu.

Nejat Konuk, 1982'de Kıbrıs Türk Federe Meclisi'nin Başkanı seçildi. 6 Aralık 1983 tarihinde oluşan Kurucu Meclis'in üyeliğini de yapan Konuk, 13 Aralık 1983'ten 19 Temmuz 1985'e kadar görevde bulunan KKTC Kurucu Hükümeti'nde başbakanlık yaptı.

Daha sonra aktif siyasette yer almayan Nejat Konuk, 1964'te Rauf Raif Denktaş ve Erol İbrahim ile birlikte bir sandalla Larnaka'ya çıkmak istemiş ancak Larnaka yerine şimdiki Bafra adlı köyün yakınlarında Kıbrıs'a çıkmış ve Rumlar tarafından tutuklanarak sonra da Türkiye’ye gönderilmişlerdi. 
Editör: TE Bilisim