Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’nın, (KTEZO) sivil toplum örgütü temsilcileri, ekonomist ve uzmanların katılımıyla dün gerçekleştirdiği çalıştayda “Borç–alacak ilişkileri, karşılıksız çekler, poliçeler, yüksek faizler, iflaslar ve icralardan kaynaklanan sıkıntıların çözümüne katkı konulması amacıyla” Cumhuriyet Meclisi’ne sunulmak üzere ortak bir metin hazırlandığı belirtildi.

KTEZO’dan yapılan açıklamaya göre, Moderatörlüğünü Bülent Kanol’un yaptığı çalıştaya, KTEZO Başkanı Hürrem Tulga, Faiz ve Mazbata Mağdurları Komitesi Genel Sekreteri Kazım And, Eski Yüksek Mahkeme Yargıcı Taner Erginel, Eski Vergi Dairesi Müdürü ve Mali Müşavir Göksel Saydam, Barolar Birliği Başkanı Ünver Bedevi, Doğu Akdeniz Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Eralp Bektaş, Ekonomist Ünal Akifler, Zeytin Üreticileri Birliği Başkanı İrfan Çelik, UBP Milletvekili Hasan Taçoy ve CTB-BG Milletvekili Özdil Nami de katkı koydu.

Çalıştay sonucunda Cumhuriyet Meclisi’ne iletilmek üzere hazırlanan 11 maddelik ortak metin şu şekilde açıkladı:

“1. Faizler konusunda yeni hukuki düzenlemeler yapılmalıdır, buna göre temerrüd faiz kaldırılmalı ve faiz oranları düşürülmelidir.

2.  İcra hızlandırılmalı ve borcunu ödeyemeyenler için iflas mekanizmaları etkinleştirilmelidir,

3. Limited şirketlerin daha ciddi bir şekilde denetlenmesi gereklidir,

4. Bankalar borçlandırma yaparken daha fazla sorumluluk üstlenmeli, bu sorumluluğu göstermeyen bankalara ise müeyyide uygulanmalıdır.

5. Borç – alacak sorunlarına mahkemeler dışında hızla çözüm getirebilecek alternatif mekanizmaların oluşturulması gereklidir.

6. Avukat tutma gücü olmayanlara adli yardım sağlanmalıdır.

7. Merkez Bankası tarafından banka para maliyetleri hesaplanarak gösterge faiz uygulanmalıdır, gösterge faiz dışında uygulama yapılması durumunda Merkez Bankası’nın gösterge faizinin dışına neden çıkıldığı konusunda denetleme yapması ve gerekirse müeyyide uygulaması gerekir.

8. Çek davalarında dolandırıcılık haricinde hapislik olmamalıdır.

9. Üretime yönelik kredilerde faiz oranlarını düşürmek için süpvansiyon uygulanmalıdır.

10. Finansal sektörün reel sektöre daha fazla katkı yapabilmesi için kooperatifçiliğin yaygınlaşması, desteklenmesi, özerkleştirilmesi ve sektörel üretime yönelik bankacılığın yaygınlaştırılması gereklidir. Mağdurların hayata kazandırılmaları için mikro kredilerin acilen gündeme gelmesi gereklidir.

11. Sorunlu kerdilerin hem alan, hem veren açısından sorgulanması ve faize kat sınırı koyarak tahsili geçmiş borçların geriye dönük ve hükme alınmışlar da dahil olmak üzere durumunun çözüme kavuşturulması gereklidir.”

Editör: TE Bilisim