Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası, sivil toplum örgütü temsilcileri, ekonomist ve uzmanların katılımıyla çalıştay düzenledi.

Borç – alacak ilişkileri, karşılıksız çekler, poliçeler, yüksek faizler, iflaslar ve icralarla ilgili olarak Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’nda gerçekleştirilen çalıştayda, açılış konuşmasını Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Hürrem Tulga yaptı.

Oda’dan verilen bilgiye göre, Tulga, konuşmasında, ülkedeki ekonomik koşullara değinerek, Oda’nın gerçekleştirdiği araştırma sonucuna değindi ve bugün ülkede kapanan birçok işyeri bulunduğunu söyledi.

Tulga, geçen yıla oranla kapanan işletmelerin % 50 oranında arttığını ifade ederek, yasal düzenlemelerden dolayı, sistemin de, kapanan işletme için esnafı suçlu bulduğunu savundu.

Alınan önlemlerin ise hapishane ile sonuçlandığını ileri süren Tulga, bu sorunlara en kısa zamanda çözüm bulunması gerektiğini söyledi.

Vergi Dairesi kayıtlarına göre Lefkoşa’da 3 bin küsur şirket olduğunu hatırlatan Tulga, kayıtlı şirketlerin yaklaşık yarısı kadarının vergi beyanı vermediğini, diğer yarısının da zarar beyan ettiğini ifade etti. Böylesine kötü bir ekonomik ortam içerisinde, iyi durumda olan bir işletmenin aslında bir mucize yarattığını belirten Tulga, toplumun işgücüne katılım oranının %48 gibi düşük bir oranda olduğunu, işsizlik oranının gün geçtikçe arttığını, bu durum çözülmediği takdirde ise bugün alacaklı olan işletmenin yarın borçlu bir işletme durumuna düşeceğini ifade etti.
 
Çalıştayda konuşan isimler ise şunlar:

Faiz ve Mazbata Mağdurları Komitesi Genel Sekreteri Kazım And, Yüksek Mahkeme eski Başkanı Taner Erginel, Vergi Dairesi eski Müdürü Göksel Saydam, Barolar Birliği Başkanı Ünver Bedevi, Doç. Dr. Eralp Bektaş, ekonomist Ünal Akifler, Zeytin Üreticileri Birliği Başkanı İrfan Çelik, CTB-BG Milletvekili Özdil Nami, UBP Milletvekili Hasan Taçoy.

Sunumların ardında ortak metin için çalışma başlatıldı.

Editör: TE Bilisim