Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası, eksik hemşire ve ebe kadrolarına atamaların yapılmaması halinde 31 Ocak’tan itibaren şok eylemlere başlayacaklarını açıkladı.

Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası, eksik kadroların doldurulması istemiyle bugün Girne Akçiçek Hastanesi’nde uyarı  gerçekleştirdi. Grevin ardından Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası ile Kıbrıs Türk Tabipler Birliği yetkililerinin katılımıyla ortak basın toplantısı düzenlendi.

Hemşireler ve Ebeler Sendikası Başkanı Oğuz Köse, Tabipler Birliği Lokali’nden düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Girne Akçiçek Hastanesi’nde, dün  açılan iki servisin çalıştırılabilmesi için yeterli hemşire ve ebe olmadığı gerekçesiyle bu sabah uyarı grevi yaptıklarını söyledi.

Greve katılımın yüzde yüz olduğunu belirten Köse, yeterli personel bulunmadan açılacak bir servisin, halk sağlığını tehdit edebileceği yönündeki uyarılarını yineledi.

Sağlıktaki personel eksikliğinin aylardır devam ettiğini ve yalnız Girne’de değil, İskele’de merkeze dönüştürülen sağlık ocağında da eksik personel bulunduğunu savuna Köse, “Trajikomik  tiyatro oyunu”na benzettiği dünkü açılışın benzerinin gelecek hafta da İskele’deki merkezde “deneneceği” duyumunu aldıklarını; aynı tepkiyi orada da koyacaklarını kaydetti.

Ülke genelinde 250-300 ebe ve hemşire eksikliği bulunduğu, öncelikle geçerliğini yitiren 72 kişilik münhal kadrosu için yeniden yetki verilmesini beklediklerini ifade eden Köse, bu ortamda kamuya yapıldığını iddia ettiği 300 istihdamı eleştirdi ve isyan noktasına geldiklerini söyledi.

Bu çerçevede bugün ziyaret ettikleri Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği yetkilileriyle konuyu değerlendirdiklerini kaydeden Köse, hükümete, sorunu çözümü için sağduyu ve diyalog çağrısında bulundu.

31 OCAK’TAN İTİBAREN ŞOK EYLEMLER…

Köse, bir soruya karşılık, hükümete 31 Ocak’a kadar süre tanıdıklarını, bu tarihe kadar talepleri karşılanmazsa, eylem sürecini başlatacaklarını ve her gün yeni bir noktada şok eylem gerçekleştireceklerini açıkladı.

BEROVA

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Kandemir Berova ise, ülkede hekim eksikliği de bulunduğunu, ancak hükümetin kadro açmadığını, sağlıktaki personel eksikliklerinin giderilmediğini söyledi.

Sağlık alanında fiziki yapı ve ekipman kadar insan gücüne de ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Berova, hekim açığının önemli sıkıntı olduğunu belirtti.

Mevcut hekim sayısının ihtiyacı karşılayamadığını, buna rağmen hekimlerin büyük özverilerle halka hizmet vermeye devam ettiğini söyleyen Berova, hekim eksiklikleri konusundaki taleplerin hükümete iletildiğini; buna rağmen kadro açılmadığını savundu.

Hükümetin kaynak sıkıntısı yaşayabileceğini, ancak son günlerde 250 kişinin istihdam edildiğinin duyulduğunu söyleyen Berova, “İstihdamlara karşı değiliz ama ihtiyaca göre yapılmalıdır. Sağlık alanında ciddi personel açığı yaşanırken, bu istihdamların yapılmasından üzüntü duyduk” dedi.

Berova, “Kaynak bulunamadığı gerekçesiyle sağlık personeli istihdam edilemeyeceği yönündeki mazeretlere artık inanmıyoruz. Hükümeti göreve davet ediyoruz” diye konuştu.

Fiziki altyapıya yönelik bazı iyileştirmeler yapıldığını söyleyen Berova, bu iyileştirmelerin sürdürülebilir olması için insan gücü istihdam edilmesi gerektiğini belirtti.

ORTAK TOPLANTI

Berova, taleplerini desteklediklerini belirttiği Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası yanında, ilgili diğer sağlık örgütlerine ileriki günlerde toplantı çağrısı yapacaklarını ve sorunları genel çerçevede değerlendireceklerini açıkladı.

KÖROĞLU

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Asbaşkanı Teksen Köroğlu da hükümetin icraatlarını eleştirerek, “Sorumlu kurumlar sorumsuzca davranıyor. ‘Ben yaparım olur’ mantığıyla demokratik olmayan uygulamalar toplumu germekte ve  hasta etmektedir” iddiasında bulundu.

Köroğlu, ülkeyi yönetenlerden sağlık konusundaki görevlerini bir an önce yerine getirmesini beklediklerini de sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim