Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 154 milyon 447 bin 480 TL olarak öngörülen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesini 70 bin TL artışla 154 milyon 517 bin 480 TL olarak oy çokluğu ile onayladı.

CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür başkanlığındaki bütçe görüşmesine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar ile bakanlığa bağlı daire müdürleri ile bakanlık yetkilileri de katıldı.

Bütçe üzerine ilk sözü alan UBP milletvekili Ersin Tatar, ülke, çalışma hayatı, sendikalar ve vatandaşlar için çok önemli bir bakanlık olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bütçesi’nin hiçbir zaman yeterli olmadığını ifade ederek, bakana başarılar diledi.

Tatar, KKTC’nin sosyal bir devlet olduğunu, imkanlarını zorlayarak halkına imkan sağladığını, özürlü, gazi, yardıma muhtaç tüm vatandaşlarına asgari ücrete dayalı çağdaş bir yardım sunduğunu ifade ederek, 10 bine yakın şehit eşi, özürlü, gazi, yardıma muhtaç insana yardım yaptığını kaydetti.

Asgari ücretteki artışların sadece devlet gelirlerine değil, tüm bu ödemelere de yansıdığını yani devlet giderlerini artırdığını, ancak asgari ücret tartışmalarının çok uzadığını ve tamamlanması gerektiğini ifade eden Tatar, Sosyal Sigortalar Kurumu’nun ayrı bir kurum olmasına rağmen aynı bütçeden aktarma yapıldığında en büyük bakanlık bütçelerinden birine sahip olduğunu anlattı, bütçe açıklarına dikkat çekti ve sosyal sigortaların yaptığı borçlanmalarda dikkatli olunması gerektiğini kaydetti.

Tatar, borçlanmalara çok büyük faizler ve komisyonlar ödendiğini, bu konuda çalışma yapılmasının artık şart olduğunu ifade ederek, sosyal sigortalar kurumunun maaş ödeyemez duruma gelmemesi için 3 yıllık bir planlama yapılabileceğini belirtti ve bunları destek için dile getirdiğini söyledi.

Çalışma Bakanlığı’nın kendi üzerine düşen ev ödevlerini yerine getirmesi gerektiğini, açıkların ortaya çıkarılarak, kayıt dışılıkların kayıt altına alınması gerektiğini ifade eden Tatar, bütçe görüşmesinde gündeme, sendikaların “Göç Yasası” diye nitelediği Kamu Çalışanlarının Maaş, Özlük ve Diğer Haklarını Düzenleyen Yasa’yı getirdi ve yasanın 2009 yılında dönemin Başbakanı Ferdi Sabit Soyer’in başkanlığındaki Bakanlar Kurulu imzasıyla getirildiğini söyledi ve bu belgeyi komiteye sundu.

Tatar, ülkede artık hangi iş gücüne ihtiyaç duyulduğunun bir planlamasının yapılması gerektiğini de ifade etti.

Bakanlığın hedeflerinin yer aldığı kitapçığı okuyan ve madde madde değerlendiren Tatar, bakanlığa yönelik önerilerini sundu.

UBP milletvekili İzlem Gürçağ da, bakanlıkta en ciddi sıkıntılardan birinin personel eksikliği olduğunu ve personel yükünün arttığını, ihtiyaca cevap verecek durumda olmadığını işaret etti.

Gürçağ, özel sektördeki eksik yatırım sıkıntısına ve eksik ödemelerden dolayı çalışanların hastanelerden yararlanamadığını, sosyal sigortalarda ödemelerin borçlanarak yapıldığını anlatarak, denetimlerin ciddi bir şekilde yapılması için denetimin şart olduğunu vurguladı.

Girne’deki huzur evi projesinin ne durumda olduğunu soran ve şu andaki mevcut huzur evinin yetersiz kaldığını belirten Gürçağ, temeli atılan yeni huzurevi inşaatının devamının sağlanmamasının nedenini sordu.

UBP milletvekili Dursun Oğuz da, bakanlığın ülke ve vatandaşlar açısından önemine işaret ederek, Sosyal Sigortalardaki sıkıntılara dikkat çekti ve bu konuda bakanlığın her hangi bir planlamasının olup olmadığını sordu.

Oğuz, ülkedeki yatırımların denetim altına alınması gerektiğini, herkesin kazandığı üzerinden yatırım yapması gerektiğini, aksi halde devletin zarar ettiğini belirterek, sosyal sigortalardaki personel eksikliğine dikkat çekti.

İş yerlerinde yatırımları yapılmayan yabancı iş gücünün sıkıntı yaşadığını, kaçağa düştüğünü, bu insanların hakkını arayabilmesi için bir yetkili birimin, komitenin oluşturulmasının gerekli olduğunu dile getiren Oğuz, sigortalarda yatırımda af beklentisi olduğunu da söyledi ve bu sistem için önerisini sundu.

UBP Milletvekili Erdal Özcenk de, sigortalılara yönelik rakamlar üzerinde durdu ve yıllara göre değişen aktif ile pasif sigortalı sayısına dikkat çekti. Bu rakamlarla ilgili güncel bilgi isteyen Özcenk, son yıllarda açılan her 3 iş yerinden birinin kapandığına işaret ederek, kapanan iş yerleri sayılarına bakıldığında bunun nedenleri üzerinde düşünmek gerektiğini kaydetti.

Özcenk, genel sağlık sigortasının da tamamlanması gerektiğini ifade ederek, Çalışma Bakanlığı’nın bu konuda daha aktif rol almasını istedi. Özcenk, İhtiyat Sandığına devredildiğini bildiği Mimoza Otel’in son durumu hakkında da bilgi istedi, buranın turizme kazandırılması gerektiğini ifade etti.

CTP-BG milletvekili Doğuş Derya da, toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili yasaya değinerek, sığınma evleri, telefonla yardım hattı, araştırma merkezleri, konsey kurulması ve eylem planları gibi konuları içerdiğini, Cumhurbaşkanı’nın henüz bu yasayı imzalamadığını ancak dairenin 2015’te hemen hizmete girecek gibi hazırlanması ve bütçede yer ayrılması gerektiğini kaydetti.

Derya, her gün şiddet vakalarının görüldüğünü, bu yüzden bu merkezin geciktirilmemesi gerektiğini, Kadın Çalışmaları Dairesi’ne ayrılan ve bu yönde de kullanılabilecek bütçenin az olduğunu ifade etti.

CTP-BG milletvekili Biray Hamzaoğulları da, İskele Karpaz bölgesinde yer alan sıkıntıları dile getirdi, İskele Sosyal Sigortalar Dairesi’nin en erken zamanda ele alınmasını istedi. Hamzaoğulları, sigortalıların yaşadığı sıkıntıları da anlatarak, bu tip sıkıntı yaşayan insanlara yardım edilmesini talep etti.

Karpaz bölgesinde yaşlı bakım evinin gündeme getirilmesini de talep eden Hamzaoğulları, bakanlığın bu konulara eğilmesini istedi.

CTP-BG milletvekili Erkut Şahali de, Çalışma Bakanlığı’nın bütçesine bakıldığında devletin çok önemli bir görevini yürüttüğünün görüleceğini ifade ederek, yerel iş gücü istihdamı üzerinde durdu ve yurttaşların istihdamının devlet için önemine dikkat çekti.

Şahali, iş gücü çeşitliliğine önem verilmesi gerektiğini, bunun iş hayatına olumlu yansıyacağına inandığını belirterek, 2015 yılında yerel iş gücü istihdamına yönelik hedeflerin ne olduğunu sordu, yerel iş gücü istihdamının ekonomik gelişmeye de yansıyacağına inandığını ifade etti.

GÜRPINAR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar da, bakanlığın toplumun her bireyini yakından ilgilendirdiğini ve görev alanı içerisinde olduğunu ifade ederek, mevcut kısıtlı imkanlarla görev yapmaya çalıştıklarını söyledi, personel eksikliğine işaret etti.

Gürpınar, 2014 yılında hiçbir kadro öngörüsünü yerine getiremediklerini, önceliğin eğitim ve sağlığa verildiğini, ancak 2015 yılı içerisinde iyi bir kadro takviyesi yapacaklarını ve denetim konusunda daha iyi noktaya geleceklerine inandığını söyledi.

Denetimlerin 2014 yılında personel eksikliğine rağmen ciddi bir şekilde yürütüldüğünü, tespit edilen kaçak işçilerden yaklaşık 3 milyon TL ceza kesildiğini, bunun yaklaşık 700 bininin tahsil edildiğini, tahsil edilemeyen bölüm için gerekli işlemlerin yapıldığını anlatan Gürpınar, milletvekillerine sigortlılar ile ilgili rakamlar üzerinden bilgiler de verdi.

Gürpınar, Sosyal Sigortalar kurumunun borçları ile ilgili açıklamalarda bulunarak, kurumun yaptığı ödemelerle ilgili bilgiler verdi, ülkedeki savaş koşullarında, Güneyden, Kuzey’e geçerken primi yatırılmayan kişilere de ödeme yapıldığını anlattı, sosyal sigortalar bütçesine 70 milyon TL ek katkı payı konduğunu, bunun 55 milyonunun kullanıldığını kaydetti.

Kurumun 400 milyon TL açığı bulunmadığını, ancak kaynak yetersizliğinden dolayı borçlanmalar yapıldığını ifade eden Gürpınar, 2015 yılı için öngörülen borçlanmaları Maliye ile istişare içerisinde yapacaklarını, planlamasını da faiz ve komisyon masraflarını göz önünde bulundurarak yapacaklarını belirtti.

Gürpınar, sosyal sigortalar ve ihtiyat sandığı sisteminde belediyelerin ciddi bir sorun olduğunu, bu sorunun çözülmesi durumunda rahatlayacaklarını, kurumlara ciddi bir maddi giriş sağlanacağını ifade ederek, belediyelerin bu ay itibariyle sosyal sigortalara 56 milyon TL, ihtiyat sandığına ise 72 milyon TL borcu bulunduğunu kaydetti.

Bu borcun alınabilmesi için İçişleri Bakanlığı ile yaptıkları çalışmaları anlatan ve yeni dönemde bu tip bir borcun yaratılmaması için alınacak tedbirleri dile getiren Gürpınar, bu durumun geç kalınmış olduğu için büyüdüğünü, bu yüzden en erken zamanda bu sorunun çözülmesi için gereken düzenlemeleri yapacaklarını söyledi, milletvekillerinden bu yasa için destek istedi.

Gürpınar, iş kazalarının ciddi bir sorun olduğunu, bu konunun üzerine de ciddiyetle gidilmesi gerektiğini, bu konuda tüm ilgili kesimlerin katılımıyla bir yol haritası çıkardıklarını, önlemler paketi içerisinde etkin denetime büyük önem verdiklerini ifade ederek, iş kazalarına göre iş yerlerine prim ödülü veya cezası getirileceğini kaydetti.

Devlet ihale tüzüğünde de bazı düzenlemelere gideceklerini, ihalede iş sağlığı ve güvenliğine dikkat edeceklerini, ayrıca farkındalığı ve bilinci artırma için çalışma yapacaklarını belirten Gürpınar, bunun yanında ilk öğretimden üniversitelere kadar eğitime önem verdiklerini, iş sağlığı ve güvenliği için tepeden tırnağa düzenlemenin gerektiğini söyledi.

Girne’deki huzur evi projesinin de 2009 yılında temelinin atıldığını ancak durduğunu, bu projeyi devam ettirmek istediklerini ifade eden Gürpınar, bu projenin 2015 yılında daha ileriye taşınacağını kaydetti.

Gürpınar, sosyal sigortalara yapılan yatırımların büyük bir kısmının asgari ücret üzerinden yapıldığını, bunun ciddi bir şekilde ele alınıp incelenmesi gerektiğini ifade ederek, bu durumun mutlaka düzeltilmesi gerektiğini, gerçek maaşların yansıtılmasının ileride çalışanın emekliliğine yansıyacağına dikkat çekti.

Gerçek maaş rakamları üzerinden yatırım yapılmasının devlet katkısı için de önemli olduğunu ifade eden Gürpınar, Mimoza Otel’in ise İhtiyat Sandığı’nın malı olduğunu, geçmişten gelen bir sözleşmesinin bulunduğunu, mahkemelik olduğunu anlatarak, bu tesisin turizme ve ekonomiye kazandırılması için merkezi ihale komisyonuna verildiğini ancak teklif gelmediğini işaret etti, bu yüzden tesisin nasıl değerlendirileceği çalışmalarının sürdüğünü kaydetti. Gürpınar, 2015 yılı içerisinde genel sağlık sigortası için adım atılacağını da ifade etti, avans değişiklik tüzüğünün gündemde olduğunu söyledi.

İskelede sosyal sigortaların hizmet veremez durumda olduğunu, bu dairelerin aynı çatı altında İhtiyat Sandığı ile birlikte toplanacağını ifade eden Gürpınar, engelsiz yaşam evi projesinin adımlarının da 2015’te atılacağını ifade etti.

Gürpınar, mesleki eğitime önem verilmesi gerektiğini de ifade ederek, işsizler ile iş taleplerinin örtüşmediğini, bu yüzden bu konuda yapılan çalışmaların yaygınlaştırılacağını, yerli iş gücü istihdamını da geliştireceklerini vurguladı.

Kadına yönelik şiddet ve farkındalığa yönelik çalışmaların da öngörüldüğünü ifade eden Gürpınar, milletvekillerine teşekkür etti.

Gürpınar’ın konuşmasının ardından komiteye, Kadın Çalışmaları Dairesi ile ilgili bilgi verildi ve toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili yasanın Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmasının ardından, kadına yönelik şiddet konusunda yapılacak çalışmalar tartışıldı.

Konuşmaların ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bütçesi oy çokluğuyla onaylandı.  
Editör: TE Bilisim