Dernek Genel Başkanı Yılmaz Bora yazılı açıklamasında, Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras’ın BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “Kıbrıs’ın 41 yıldır bölünmüş olmasından utanç duyduğunu” söylediğini ifade ederek, “Bunun yaratıcısının da kendilerinin olduğunu söyleseydi bari…” dedi.

“Kıbrıs’ın 52 yıllık bölünmüşlüğünün sorumlusunun; Kıbrıs Cumhuriyeti’ni silah zoru ve terörle gasp eden gayri meşru Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve ona destek veren Yunanistan olduğunu” ifade eden Bora, 1963-1974 yılları arasında Kıbrıs Türk halkına Rumlarca reva görülen zulüm ve işkenceleri anımsattı, “ENOSİS” darbesini hatırlattı.

Yunanistan Başbakanı’na tarihten örnekler veren Bora, Yunanistan Temyiz Mahkemesi’nin 21 Mart 1979 tarihinde “2658/79 sayılı” kararı ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 20 Temmuz 1974 müdahalesini yasal bulduğunu kaydetti.

Türkiye’nin 20 Temmuz 1974 müdahalesi ile Zürih ve Londra Antlaşmaları uyarınca kurulan “Kıbrıs Cumhuriyeti”ni “ne parçaladığını, ne de işgal ettiğini, sadece hukuki haklarını kullandığını ifade eden Bora, Kıbrıs olaylarından Rumlarla birlikte Yunanistan’ın da hem sorumlu hem suçlu olduğunu belirtti.

Bora, aranan çözümün kalıcı ve yaşayabilir olmasının ancak Kıbrıs’ın yaşanmış gerçeklerinin dikkate alınmasıyla mümkün olduğunu da kaydederek, anlaşmaya varılmış ve finansman temin edilerek son nokta konacak gibi bir izlenim yaratmanın son derece yanlış olduğu görüşünü ifade etti.

Bora, “Kıbrıs’ın yaşanmış gerçekleri dikkate alındığında 52 yıllık gayri meşru Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne karşı, haklı ve meşru Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınması yılardan beri aranan gerçek yaşayabilir çözümü de getirecektir” ifadesine de yer verdi.

Editör: TE Bilisim