Kırgızistan ile ekonomik, ticari, eğitim ve spor ilişkilerini takip etmek için 2010’da Bişkek’te açılan KKTC Temsilciliği, KKTC Başbakan Yardımcılığı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanlığı’na bağlı Kültür Dairesi ve Dışişleri Bakanlığı Tanıtma Dairesi Müdürlüğü’nün ortaklaşa organize ettiği etkinlik Kırgız Evi Restauran’ta start aldı.
Kıbrıs Türk Haftası kapsamındaki ilk etkinliğe, Türkiye Cumhuriyeti’nin Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç, yabancı misyon temsilcileri, Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü, Ahıska ve Azerbaycan Türkleri Dernekleri yetkilileri ve temsilcileri, Türk ve Kırgız işadamları, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.
Otantik özelliği taşıyan restoranın girişinde KKTC’nin tarih, sanat, kültür, eğitim, turizm ve damak tatları ile ilgili kitap, fotoğraf ve dergiler sergilendi. Sergilenen kitaplar arasında KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Raif Denktaş’ın ‘Kapılar’ adlı kitabı da yer aldı.
Hediyelik eşyalar, milli kıyafetler ve Kıbrıs Türk el sanatlarından olan bitkisel örgüler ve seleler ayrıca lefkara ve ipek işleri tanıtıldı.
Bir yandan, Serdarlı Sağlık ve Kültür Derneği Başkanı Vijdan Karagözlü, Lefkara ve İpek Kozası ile el işlerini örerken, diğer yandan yönetim kurulu üyesi İsmihan Yorgancı sele, sepet örgüleri, Turizm Bakanlığı personeli Kemal İyikalp ise Talar örgüsü ile kendilerine hayran bıraktılar.
Kültür Dairesi Personeli Leman Ahmetoğlu’nun Kıbrıs Türk Fotoğraf Sanatçılarından toplamış olduğu ve KKTC’yi bütünüyle tanıtan fotoğrafları da gecede sergilenerek Kırgız konukların beğenisini topladı.
Kırgızistan, KKTC ile Türkiye bayrağı ile donatıldığı ve milli marşların okunduğu etkinlikte konuşmalarda yapıldı.


AL-SAHANABLEH:
KKTC Bişkek Temsilcisi Dr. Tayseer Al-Sahanableh, Kıbrıs Türk Haftası etkinlikleri ile yüzyıllar boyunca ayrı yaşamak durumunda kalmış iki halkı Kırgızistan’da bir araya getirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Al-Sahanableh, Kıbrıs Türk Haftası etkinliklerini bu iki halkın arasındaki münasebetlerini arttırma adına ‘ilk adım’ olarak gördüklerini belirtirken, etkinliklerinin düzenlenmesinde emeği geçen tüm kişi ve kurumlara teşekkür etti.

KKTC tarihi hakkında bilgi veren Al-Sahanableh, Kıbrıs Türk halkının haklı mücadelesini anlatırken, adada tüm zorluklara ragmen eğitim ve turizm alanında büyük deneyimlere ve başarılara imza atıldığına dikkati çekerek; “ülkemizde dünya standarlarında eğitim veren 12 üniversitemiz, 75 binden fazla üniversite öğrencimiz var. 21 binden fazla 120 ayrı ülkeden öğrencimiz var” dedi.
KKTC Bişkek Temsilcisi Dr. Tayseer Al-Sahanableh, Kıbrıs Türk Halkı’nın hoşgörü, misafirperverlik, büyük bir kültür değerlere sahip olduğunu kaydederken, KKTC’nin sahip olduğu turizm ve eğitimdeki deneyimlerini ve tecrübelerini Kırgız kardeşleri paylaşmaktan duyduğu memnuniyeti sözlerine ekledi.

KILIÇ:
Türkiye’nin Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç’ta Kırgızistan’da Kıbrıs Türk Haftası’nın ilk kez düzenlendiğini belirterek, bu karşılıklı tanışmanın her iki ülkeye ekonomik faydaları olacağına işaret etti.
Kılıç KKTC’nin Kırgızistan’a turizm, eğitim, küçük ve orta ölçekli sanayisindeki deneyimini yatırım şeklinde Kırgızistan’a yansıtmasını temenni ettiğini, Kıbrıs Türkleri’nin kültür ve sanatının tanıtılmasına çaba sarfeden KKTC devlet kurumlarına teşekkür etti.

TUNÇALP:
Kırgızistan’a 17kişilik ekiple, insanını ve kültürünü tanıtmak için geldiklerini anlatan KKTC Başbakan Yardımcılığı Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı Kültür Dairesi Müdürü Nilay Tunçalp ise kendilerine destek olan kurumlara teşekkür etti.
KKTC Başbakan Yardımcısı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş’ın yoğun programı dolayısıyla etkinliğe katılamadığını belirten Tunçalp, Bakanın selam ve saygılarını iletti.
Tunçalp: “ilk günki ilgiden çok memnunuz. Kardeşlik ve dostluğumuzu pekiştirmek için buradayız. Kıbrıs Türkleri’nin kültürünü Kırgız halkına duyurabilmek ve tanıtabilmek için el sanatlarıyla, kitaplarıyla, sanatçımızla, ozanımızla, oyunlarımızla, ikram ve kahvemizle buradayız” dedi.
Sanatçı İpek Amber, Kıbrıs’a özgü; ‘Feslikan, Dillirga, Leymosun, Kebabçılarının Şişi, Portakal Atışalım’ adlı türkülerle, Halk Ozanı Kemal Deveci’de Kaval dinletiyle kırgız konuklara keyifli bir müzik dinletisi sundular.
Serhat Kozoğlu yönetimindeki Devlet Halk Dansları Topluluğu ise sahnede hem göze, hem de kulağa hitap etti.

Etkinlikte, Kırgıs Dans Toplulukları ve Milli Sanatçıları da sahne aldı.
‘Kıbrıs Türk Kültür Haftası’ etkinliğinde konuklara Hellim ile Ceviz Macunu ikram edildi.

 
Editör: TE Bilisim