Ada TV’ye konuk olan Cumhurbaşkanı ve bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Eroğlu, bu seçimin KKTC’nin ve halkının geleceğinin seçimi olduğuna dikkati çekti

Cumhurbaşkanı ve bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Derviş Eroğlu, Pazar günü yapılacak 2. tur Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin çok önemli olduğuna vurgu yaptı. Bu seçimin KKTC’nin ve halkının geleceğinin seçimi olduğuna dikkati çeken Eroğlu, kırgınlıkları bir kenara bırakıp, halkın sandığa gitmesini istedi.
Eroğlu, “Bu seçim devletimizin geleceği açısından çok önemli. Vatandaşlarımız bunu dikkate alarak oylarını vermek için sandığa gitsinler” dedi.

Ada Tv’de Nazmi Pınar’ın sunduğu Ada Raporu programına katılarak soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı ve bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Derviş Eroğlu, seçim sonuçlarını da değerlendirdi.

Diğer adayların kendisinden çok önce seçim kampanyasına başladığına işaret eden Eroğlu, seçime katılım oranının düşük olmasını, siyasilere karşı bir tepki olarak nitelendirdi. Konuşmasında bugüne kadarki siyasi hayatında kimseye vefasızlık yapmadığını dile getiren Eroğlu, “Doktorluk, milletvekilliği, bakanlık yaptım. Cumurbaşkanlığı yaptım. Çok vefasızlık gördüm. Hiçbir dostuma vefasızlık yapmadım” dedi. Cumhurbaşkanı ve bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Derviş Eroğlu’nun açıklamalarından öne çıkan detaylar şöyle:

“RAKİPLER ÇOK ÖNCEDEN KAMPANYAYA BAŞLADILAR”

“Benim dışındaki adaylar Temmuz Ağustos ayından beri seçim kampanyasını yürütüyorlardı. Vatandaşlarımız, devletimizin geleceği açısından çok önemli olduğunu görerek sandığa gitsinler ve oylarını versinler.“

“KIRGINLIKLAR OLABİLİR”

“Bazı kişisel kırgınlıklar sandığa yansımış olabilir. Mühim olan bunu telafi etmektir. Hatalar olabilir. Ama konu devletse bir dakika derim. Kıbrıs Türk halkının geleceğidir. Hatalar bugün için bir tarafa bırakılır. Seçimlerden sonra siyasi partiler kendi programlarına göre hareket eder.”

“BAZI ŞEYLER VATANDAŞLARA ÇOK YANLIŞ AKTARILDI”

“Bazı şeyler vatandaşlara yanlış ağızlardan, yanlış şekilde aktarıldı. Kurultay yanlış aktarıldı. Genel seçimler yanlış aktarıldı. Hangi partinin milletvekili olacağı yanlış aktarıldı. Belediye başkanları seçimleri oldu. Ne dendi ‘Eroğlu kaybetti’ dendi. Kazanıldığında Eroğlu deniyor. Kaybedildiğinde de Eroğlu deniliyor.”

“HİÇBİR DOSTUMA VEFASIZLIK YAPMADIM”

“Şu veya bu şekilde kırgınlıklar oldu. Doktorluk, milletvekilliği, bakanlık, Cumhurbaşkanlığı yaptım. Vefalı olmak lazım. Hiçbir dostuma vefasızlık yapmadım. Çok vefasızlık gördüm.”

“BENİM KIRILMA, DARILMA HAKKIM YOK”

“Benim kırılma darılma küsme hakkım yok. Muhalefet ve başbakanlıkta kırılganlık yapmadım. Benim görevim Kıbrıs sorununu anlaşmayla tamamlamak. O noktaya muhataplarımı getirmiştim. Pazarlıklar safhasına gelindi. İki tarafın da anlaşıp anlaşamadığı bu safhada anlaşılacaktı. Eide 2015 yılı referandum için hedef dedi. Ben bu işi bitirebileceğime inanıyorum. Anlaşma olmazsa… KKTC çatısı altında yaşıyoruz. Mühim olan dünyaya Rum’un anlaşma isteyip istemediğini sorgulatmaktır. Genel Sekreterlerin ortaya koyduğu planları Rumlar kabul etmedi.”

“BARIŞI SAVAŞANLAR YAPAR”

“Anlaşma istemeyen, zamana oynayan Rum tarafı var. Barışı savaşanlar yapar. Bütün dünyada bunun örnekleri vardır. Bu olayların içinde yaşayan bir kişiyim. Rum tarafının istediği şekilde anlaşmayı kabul edersek, bu Kıbrıs Türkünün sonu olur. Bugünleri aratmayacak bir anlaşma istiyorum. Halkıma kabul ettirebileceğim bir anlaşmayı imzalarım. Annan planında insanların hayalleri ile oynandı. AB vaadleri verildi. Ama o günkü AB bugün değil. Dünyalı olmak için önce masada gerçekler ışığında bir anlaşma olur. Ama Rum’un istediği ile bizim aramızda farklar var. Annan planı geldiğinde ‘evet’ dedik. Rum tarafı kabul eder gibi göründü ancak Annan planını reddetti. Rum tarafı cezalandırıldı mı? Rum tarafının hayır deyişinden biz faydalanabildik mi? Eroğlu çözüm istemez sözlerini dünyada kimse söylemiyor. Cumhurbaşkanı adayı olduğum zaman Eroğlu çözüm istemez diye açıklamalar yapılıyor. “

“ÇÖZÜMÜN NASIL OLACAĞINI SÖYLEMEDİLER”

“Heves başkadır müzakere masasında oturunca geçekleri görmek başkadır. Dışarıdan hayal kurmak başkadır. Sadece çözüm kelimesi çözüm değil. Çözümün nasıl olacağını söylemeniz lazım. Ben müzakere masasına nasıl çözüm olacağını koydum. Siz herhangi bir adaydan çözüm kelimesinin altını doldurduğunu duydunuz mu? Çözüm kelimesini arkasına saklanıyorlar.”

“YALANLARA İNANILMASIN”

Benim asli görevim Cumhurbaşkanı olduğum sürece KKTC devletini temsil etmektir. Kalp krizi geçirdim adaylıktan çekildim gibi yalanlara inanılmasın.”

“PARTİ MENFAATİ İLE DEVLET MENFAATİNİ KARIŞTIRMADIM”

“Adım atarken ülke menfaati parti menfaatinin önünde gelir. Parti menfaati ile devlet menfaatini karıştırmadım.”

MAL VARLIĞI

“Ben Cumhurbaşkanlığı makamına geldiğimde meclise mal varlığımla ilgili bilgi verdim. Görevden gitmedim ve yine mal varlığımı açıkladım. Ama bunu değiştirerek ortaya koyuyorlar. Seçim zamanında böyle şeylerin malzeme yapılması çok ayıp. Ben 40 yıllık siyasi hayatımda kimsenin ailesi hakkında bir şey söylemedim. Bunlar çok ayıp şeylerdir.”

“ÖZERSAY BAŞARILI BİR SEÇİM GEÇİRDİ”

“Özersay’ı özellikle birlikte çalıştığımız dönemde kendisini sevdiğimi değişik şekilde söyledim. Geleceği olan bir arkadaş. Bilerek hareket ediyor. Benim dönemimde daha aktifti. Görüşlerimiz yakındı. Müzakere masasında aynı görüşleri savunarak bugünlere geldik. Başarılı bir seçim geçirmiştir takdir ediyorum.”

“HESAPLAŞMA ZAMANI DEĞİL”

“Hesaplaşma zamnaı değildir. Bütün gezilerde ve konuşmalarımda bu seçim ne belediye ne milletvekilliği seçimidir dedim. Müzakere masasına oturacak lider seçilecektir. KKTC halkı ve özellikle bana oy vereceği halde oy vermeyen vatandaşlar şunu düşünsün; KKTC’nin ve halkının geleceği için sandığa gidilsin. Kırgınlığı, dargınlığı bırakalım. Yanlış yapmayalım. Bu düşünceyle halkımın sandığa gideceğine inanıyorum.”

“YARIM KALMIŞ İŞİMİ TAMAMLAMAK İSTİYORUM”

“Çatışmasız bir çözüm istiyoruz. Ben bir makam rütbe için aday olmadım. Yarım kalmış işimi tamamlamak için aday oldum. Halkıma güveniyorum. Ben kendi geleceğimi değil halkın geleceğin düşündüğüm için aday oldum. KKTC devletinin ve halkının geleceği bu seçimde çok önemli olduğu için aday oldum.” 

(TEOMAN TURAN/STAR KIBRIS)

Editör: TE Bilisim