Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Avrupa Komisyonu'nun vizesiz seyahat ile ilgili tavsiye kararının, Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkilerinin ilerlemesine ve normalleşmesine yönelik olduğunu belirterek, kararın TC vatandaşlarının Kıbrıs'ın Güneyine de vizesiz seyahat etmesini de öngördüğünü belirtti.

         Türkiye Cumhuriyeti'nin AB yolculuğu ile Kıbrıs Sorununa bütünlüklü çözüm bulma çabalarının zaman zaman kesiştiğini ve birbirini etkilediğini belirten Özyiğit,  vize olayının da bunlardan biri olduğunu kaydetti.

         TC'nin AB yolculuğunu en başından beri desteklediklerini belirten Özyiğit, "Türkiye -AB ilişkileri normalleşirken ve ilerlerken, Kıbrıs'ta da bu yönde adımlar atılmalıdır. Kıbrıs'ta gerçek normalleşme ancak ve ancak Kıbrıs Sorunu'nun bütünlüklü, adil ve kalıcı bir çözümü ile mümkün olacaktır" dedi.

         Nihai karar olmasa da, bu yöndeki tavsiye kararının önemine dikkat çeken Özyiğit, "Türkiye Cumhuriyeti, AB üyelik sürecinde ilerlerken, Kıbrıs'ta da çözümsüzlüğün, özellikle de Kıbrıslı Türklerin yararına olmadığı gerçeğinden hareketle, hep birlikte erken ve kalıcı bir çözüme ulaşmak adına gerekenleri yapmak zorundayız. Yaşanan gelişmeler Kıbrıs'ta çözümün önemini bir kez daha ortaya çıkarmıştır" ifadelerini kullandı.

         Esas odaklanılması gereken noktanın çözüm olduğunu, her iki liderin de müzakere masasında samimi bir şekilde çözümü aradıklarını ve 2016 yılı içinde çözüm olabileceği yönünde mesajlar verdiklerini anımsatan Özyiğit, esas hedef olan çözüme ulaşana dek de atılabilecek adımlar olduğunu kaydetti. Özyiğit, kapalı Maraş'ın BM kontrolünde sahiplerine devredilmesi, Ercan Havaalanı'nın direkt uçuşlara, Mağusa Limanı'nın da Doğrudan Ticarete açılması, paralel bir şekilde de Türkiye'nin hava ve deniz Limanlarını Kıbrıs Cumhuriyeti bandıralı uçak ve gemilere açılması yönündeki bütünlüklü önerilerin ısrarla üzerine gidilmesi gerektiğini, aksi takdirde yaşanan gelişmelerin Kıbrıslı Türklere olumsuz yansımaları olabileceğine dikkat çekti.

         Bu adımların atılmasının Kıbrıs Sorunu'nun çözümüne katkı sağlayacağına inanç belirten Özyiğit, Güney Kıbrıs'taki seçimlerin hemen ardından Haziran ayında ivme kazanması kuvvetle muhtemel olan Kıbrıs müzakerelerinin 2016 yılında adil ve kalıcı bir çözümle sonuçlanması yönünde beklenti ve uğraşlarının süreceğini ifade etti. 

TDP Basın Bürosu

Editör: TE Bilisim