Çözümün ve yeniden birleşmenin sağlanmasına destek vermek için 21 Kasım Pazartesi günü gerçekleştirilen geniş katılımlı yürüyüş/destek mitingi ve şu anda görüşme sürecinde yaşanan tıkanmanın ardından İki Toplumlu Barış İnisiyatifi olarak:

1. Çağrımıza cevap veren ve ülkemizin bölünmüşlüğünün ortadan kalkmasını talep etmek ve yoğun bir şekilde devam eden görüşmelerde ortak bir çözüme ulaşılmasını desteklemek için Çetinkaya sahasında toplanan binlerce Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum kardeşlerimize teşekkür ediyoruz. Bu büyük desteklerini selamlıyor, bir çözüme ulaşılması ve bu çözümün yaşatılması için çabalarımızı hep birlikte sürdürmeye devam edeceğimizin sözünü veriyoruz.

2. Kıbrıslıların çözüm çağrısına ragmen, ne yazık ki, Mont Pelerin’de gerçekleştirilen toplantı umut edilen sonuçları getirmemiş ve bu durum hayalkırıklığı, umutsuzluk ve belirsizlik atmosferi yaratmıştır. Bu talihsiz gelişmeyi kabul edilemez ve tehlikeli buluyor ve bu durumun bir an önce telafi edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

3. Her iki lider de, kendilerini bir suçlama oyununa katmayacakları konusunda güven vermektedir. Ayrıca liderlerin açıklamaları bir anlaşmaya ulaşmak için çaba harcayacakları konusunda da bizlere güven vermektedir. Bizler, liderleri herhangi bir taktiksel hesaplamayı bir kenara koymaya ve olumsuz dış etkileri gözardı etmeye teşvik ediyoruz çünkü ortadadır ki; vatanımız bu bölünmeyle daha fazla ayakta kalamayacaktır.

4. Şimdi atılması gereken adım, iki liderin en kısa zamanda görüşme masasına geri dönerek, iki kesimli, iki toplumlu birleşik bir Kıbrıs’ın inşasına yönelik geniş kapsamlı ve hızlı bir çözüme varmak için bir yol haritası üzerinde anlaşmalarıdır. Birleşmiş Milletler’e, diğer uluslararası kurumlara ve ana aktörlere, iki toplum liderlerini yeni bir görüşme süreci için cesaretlendirmeleri ve desteklemeleri için çağrıda bulunuyoruz.


5. Tüm Kıbrıslıları, Yunanları, Türkleri, Maronitleri ve Latinleri barış, çözüm ve adamızın yeniden birleşmesi için çaba harcamaya devam edeceğimiz konusunda temin eder, kısa zamanda duyurusunu yapacağımız eylemlerimizle umut ateşini ve mücadelemizi canlı tutacağımıza söz veririz. Ülkemizi yeniden birleştirmeye uzanan yol kolay olmayacak biliyoruz, fakat iki liderin de insanların çaresiz seslenişlerini dinleyeceklerine olan inancımız tamdır.

6. Kıbrıs’ın çevresinde var olan, son derece çatışmalı siyasi bağlam, güvenlik riskleri, ekonomik belirsizlikler ve toplumsal gerilimler göz önüne alındığında, tarihsel açıdan olgun, vizyoner ve sonuç odaklı davranmanın tam sırası olduğunu düşünüyoruz. Demokratik dünyanın Kıbrıs’ta varılacak başarılı bir anlaşmanın pozitif etkisine ihtiyacı olduğuna inanıyoruz.
7. Bugün liderlerimizden, geniş katılımlı iki toplumlu hareketimizi temsil edecek bir delegasyon ile görüşmeleri için resmi bir talepte bulunduk. Bu görüşme yoluyla, dileklerimizi, umutlarımızı iletmek ve Kıbrıs halklarını temsilen “Çözüm ve Birleşme hemen şimdi!” demek istiyoruz.

İki Toplumlu Barış İnisiyatifi Üye Örgütleri
Editör: TE Bilisim