Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, Kıbrıslılar Bilim, Eğitim, Sağlık ve Dayanışma Derneği’nin (KIBES) daveti üzerine gittiği İstanbul’da kalabalık bir topluluğa hitaben yaptığı konuşmada, Dört Boyutlu Siyaset’ini anlattı. Dün akşam saat 19.00’daİnnpera Otel toplantı salonunda yer alan ve konukları arasında Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, KKTC İstanbul Konsolosu Fahri Yönlüer, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Profesör Doktor Özgün Enver ‘in yer aldığı söyleşiye,İstanbul’da yaşayan Kıbrıslılar yoğun ilgi gösterdi.

Toplantının başında KIBES adına yapılan konuşmalarda,Dr Kıvanç Diren ve Çağrı Coşar, örgütün Kıbrıs’ta barış için yapmakta olduğu çalışmalar hakkında bilgi verdiler ve Akıncı’ya daveti kabul ederek katıldığı için teşekkür ettiler.

Daha sonra kürsüye davet edilen Akıncı,KIBES’e teşekkür ederek başladığı konuşmasında, çözüm odaklı siyaset anlayışını örnekler eşliğinde anlattı. “Geçen zaman çözümü daha da zorlaştırıyor” diyen Akıncı, göreve gelmesi halinde federal çözüm için büyük çaba harcayacağını söyledi. Kıbrıslı Türklerin iradesinin esas olacağını ve masaya yansıyacağını belirten Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Akıncı, Türkiye ile ilişkilerde de yeni bir anlayışın gerekli olduğunu ve bunun karşılıklı saygıya dayanması gerektiğini vurguladı. Kıbrıs Türk toplumunun kendi kurumlarını sahiplenmesi ve iyi idare etmesinin zorunlu olduğunu; KTHY ve LTB gibi kötü örneklerin yeniden yaşanmaması için de ders çıkarılmasının gerekli olduğunu belirten Akıncı “Cumhurbaşkanı, Kıbrıs sorunu yanında iç bünyemizi ilgilendiren konularda da duyarlılık göstermelidir” dedi.

“Bağımsızlık”, “tarafsızlık” ve “değişim” kavramları üzerinde de duran Akıncı, “cinsiyet” ve “yaş” üzerinden ifade edilen değişimin ancak şekilsel olabileceğini, asıl olanın yeni fikirlerle gelecek olan değişimin olduğunu vurguladı.

“Yaşınız genç ancak fikirleriniz yaşlı olabilir” diye konuşan Akıncı, “eski düşünce kalıplarının dışına çıkmadıkça değişimi sağlamak olanaksızdır” dedi.

Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde parti farkı gözetmeksizin toplumdaki değerlerden yararlanılmasının yolunu açacağını ifade eden Mustafa Akıncı, mevcut durumun ise böyle olmadığını belirtti.

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, konuşmasını tamamladıktan sonra katılımcılardan gelen soruları da yanıtladı. İstanbul’da yaşayan Kıbrıslıların özellikle Akkuyu Nükleer Santrali konusunda, Kıbrıs açısından duydukları kaygılar dikkat çekti.

Bu konudaki düşüncesi sorulan Akıncı, Akkuyu Nükleer Santrali hakkındaki düşüncelerini daha önce de açıkladığını ifade ederek, “Bir kaza durumunda Kıbrıs’ı felakete sürükleyecek nükleer enerji yerine güneş ve rüzgâr enerjisine yönelmek gerekir. Daha gelişmiş ülkeler bile nükleer santrallerden vazgeçerken deprem bölgesinde bulunan Türkiye’nin buna yönelmesi çok risklidir ve Kıbrıs da tehdit altındadır. Bu konuda şu anda Kıbrıs’ta görevde olanların da hassasiyet göstermeleri gerekir” diye konuştu.
Toplantının ardından Akıncı,KIBES’in onuruna verdiği akşam yemeğine katıldı.
Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı bu sabah 11.30’da Lefkoşa’ya döndü.
 
Editör: TE Bilisim