Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Barış Burcu, Rum Hükümet kaynaklarından Kıbrıs Rum basınına yansıyan haberlere göre, Mısır Petrol Bakanı’nın önümüzdeki hafta Güney Kıbrıs’ı ziyaret edeceği ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Mısır arasında doğalgaz anlaşması imzalanacağının açıklandığını belirtti. Böylesi bir girişimin Kıbrıs sorununun çözümüne zarar vereceğini savunan Burcu, Kıbrıs çevresindeki enerji kaynaklarının iki toplumun ortak zenginliği olduğunu belirtti. Barış Burcu, açıklamasında, Kıbrıs gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya gönderilmesinin en akılcı yol olduğunu ifade etti.

“KIBRIS’IN DOĞAL KAYNAKLARI İKİ TOPLUMUN ORTAK ZENGİNLİĞİDİR”

Kıbrıs çevresindeki enerji kaynaklarının Kıbrıslı Rumlar ile Kıbrıslı Türklerin ortak zenginliği olduğunu kaydeden Barış Burcu, “GKRY’nin bu gerçeği görmezden gelerek bu kaynakların çıkarılıp işletilmesi ve taşınmasına yönelik tek yanlı olarak yapacağı girişim ve düzenlemeler Kıbrıslı Türklerin ortaklık haklarının ihlali anlamı taşır ve kabul edilemezdir” dedi.

“GEÇMİŞTE BENZER KONULARDAN DOLAYI MÜZAKERE MASASI DAĞILMIŞTI”

Kıbrıs sorununa bütünlüklü bir çözüm bulma arayışlarını yoğunlaştırdığı bu kritik dönemde gerginliği artırarak süreci zehirleyecek her türlü yaklaşımdan uzak durulması gerektiğini savunan Burcu, yakın bir geçmişte görüşme masasının benzer olumsuz girişimler sonrasında dağıldığının unutulmaması gerektiğini dile getirdi.

“KIBRIS GAZI, İSRAİL GAZI İLE BİRLEŞTİRİLEREK AVRUPAYA ULAŞTIRILMALI”

Türkiye Cumhuriyeti ile İsrail arasındaki ilişkilerin düzeldiğini ve İsrail gazının Türkiye üzerinden AB’ye taşınması için proje çalışmalarının devam ettiği bu dönemde izlenmesi gereken en verimli ve akılcı yolun bir an önce Kıbrıs sorununa çözüm bulmak olduğunu belirten Barış Burcu, Kıbrıs gazının İsrail gazı ile birleştirilerek Türkiye üzerinden AB’ye ulaştırılması gerektiğini vurguladı. Burcu, tüm tarafların kazançlı çıkacağı böylesi bir planlamanın Kıbrıs sorununun çözümüne katkı koyacağı konusuna da değindi.
Editör: TE Bilisim