İlgili tüm tarafların da aynı siyasi iradeyi göstermesi durumunda Kıbrıs sorununun Mayıs ayına kadar çözülebileceğini kaydeden Çolak, tüm tarafların müzakere sürecinin korunması ve desteklenmesi için azami hassasiyet göstermesi gerektiğine de vurgu yaptı.

Dışişleri Bakanı Çolak, temaslarda bulunduğu Brüksel’de Avrupa Komisyonu Bölgesel Politikalardan Sorumlu Komiseri Corina Cretu ve AP Dışilişkiler Komitesi Başkanı Elmar Brok ile görüştü

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Çolak, Brüksel'de gerçekleştirdiği temasların çok yararlı olduğunu belirtti.
Cretu ile yaklaşık bir saat süren görüşmede, müzakere sürecinde gelinen son aşama hakkında görüş alışverişinde bulunan Çolak, Kıbrıs Türk tarafının resmi görüşlerini aktarma fırsatı bulduğu kaydedildi.

Dışişleri Bakanı Çolak, görüşmede yaptığı konuşmada, Kıbrıslı Türklerin sorunu çözme iradesine sahip olduğunu belirterek, ilgili tüm tarafların da aynı siyasi iradeyi göstermesi durumunda Kıbrıs sorununun Mayıs ayına kadar çözülebileceğini ifade etti. Çolak, sorunu çözme bağlamında Avrupa Birliği’nin de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesinin önemine işaret etti.

Çolak, Kıbrıslı Türklerin AB'dan beklentileri ve AB'nin müzakere süreci kapsamında kurulan iki toplumlu AB hazırlığı geçici komitesi üzerinden desteğinin artmasının öneminin altını çizdi.

Liderler seviyesinde karar verilen güven artırıcı önlemler konusunda gelinen son aşamayı aktaran Çolak, bu tür güven artırıcı önlemlerin insanların gündelik yaşamlarına olumlu etkisi olacağını ve müzakere sürecine yapıcı katkı sağlayacağını ifade etti.

Dışişleri Bakanı Çolak, liderler seviyesinde müzakerelerin Kasım ayı içinde yoğunlaştırıldığına dikkat çekerek, konunun her boyutuyla ele alınmakta olduğunu belirtti. Çolak, çözümün bir metinden ibaret olmadığına işaret ederek, çözümün ekonomik, sosyal ve MALI boyutlarının önemini vurguladı. Çolak, devam eden müzakere sürecinin korunması ve desteklenmesi amacıyla tüm tarafların azami hassasiyeti göstermesinin önemine de dikkat çekti.

Bakan Çolak, Cretu'ya Kıbrıslı Türklerin bulunacak çözümde eşit siyasi taraf olması nedeniyle süreçle ilgili tüm konuların aktarılmasında Kıbrıslı Türklerin bizzat AB tarafından her seviyede birinci ağızdan dinlenmesinin öneminin altını çizdi.

Avrupa Parlamentosu Dışilişkiler Komitesi Başkanı Alman Milletvekili Elmar Brok'la görüşmesinde Kıbrıslı Türklerin AB yetkilileri tarafından ilk ağızdan dinlenmesinin sürece yapacağı olumlu katkıya işaret eden Çolak, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, hükümet ve Kıbrıslı Türklerin adayı federal bir çatı altında birleştirme istek ve kararlılığının devam ettiğini vurguladı.

Çolak’a, Brüksel temasları sırasında Müsteşarı Erhan Erçin ve Özel Kalem Müdürü Hüseyin Özel eşlik etti.
Editör: TE Bilisim