Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, “Kıbrıs”ın hep bir sorun çağrıştırdığını; bunu değiştirerek Kıbrıs’ı barışın ve huzurun hakim olduğu bir ada statüsüne taşımak istediklerini belirtti.

Siber, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı dolayısıyla KKTC’ye gelen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Büyük Birlik Partisi (BBP), Saadet Partisi (SP), Demokrat Sol Parti (DSP) temsilcilerini ve Arnavutluk eski Dışişleri Bakanı’nı kabul etti.

LOĞOĞLU

Meclis Başkanı Sibel Siber ilk olarak Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Osman Faruk Loğoğlu’nu kabul etti.

Kabulde konuşan Loğoğlu, meslek hayatının tamamında Kıbrıs ile ilgilendiğini belirterek, adanın, öncelikle Türkiye, ama genelde kendini Türk olarak tanımlayan herkes için ulusal dava anlamına geldiğini kaydetti.

KKTC’de birçok ülkenin örnek alabileceği işler yapıldığına işaret eden Loğoğlu, KKTC’nin her şekilde varlığını sürdüreceğine inandığını söyledi.

KKTC’nin varlığını sürdürmesinde TC’nin desteği olsa da, bunu esas sağlayanın Kıbrıs Türk halkı olduğuna işaret eden Loğoğlu, Kıbrıslı Türklerin çözüm öngören önerilere sıcak bakan taraf olduğunu ve bunun da geçmişte, referandumda tüm dünyaya kanıtlandığını vurguladı.

Loğoğlu, müzakerelerin devam ettiğini; güzel günlerin geleceğine inandığını belirterek, her zaman Kıbrıs Türk halkının yanında olmaya devam edeceklerini söyledi.

GÜRHAN

Büyük Birlik Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Gürhan ise, Kıbrıs Türk halkının sorunlarının farkında olduklarını ve yakından izlediklerini belirterek, TC’deki seçimlerin ardından yeniden Kıbrıs’ta çözüm arayışlarına devam edeceklerini kaydetti.

Gürhan, gelecek 50 yılda bölgede ve dünyada oluşabilecek siyasi değişikliklere değinerek, TC’nin de dünyanın gelişmiş ülkelerinin yanında yer almasıyla, KKTC’nin de güçleneceğine inanç belirtti.

KAMALAK

Ardından, Sibel Siber, Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak’ı kabul etti.

Saadet Partisi Genel Başkanı Kamalak konuşmasında, KKTC’nin her daim var olması ve geçmişte yaşanan kanlı günlerin tekrarlanmaması temennisinde bulundu.

Kamalak, her zaman olduğu gibi bundan sonra da Kıbrıs Türk halkının yanında olacaklarını belirterek, “Üzerimize düşenleri yapmaya her zaman hazırız” dedi.

TÜRKER

Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Masum Türker ise, Kıbrıs sorununun 40 yıldır süren çözümsüzlüğüne dikkat çekerek, Kıbrıs’ta çözümün dünyada bilinçli olarak engellendiğini savundu.

Türker, KKTC’nin tanınmasının öne çıkması gerektiğine vurgu yaptı.

HARXHI

Arnavutluk eski Dışişleri Bakanı Edith Harxhi de, böyle bir günde KKTC’de bulunmaktan ve Kıbrıs Türk halkını tanımaktan mutluluk duyduğunu belirterek, “KKTC’ye ve halkına güzel bir çözüm diliyorum” dedi.

SİBER

Meclis Başkanı Sibel Siber ise, konuk heyetleri kabulünde yaptığı konuşmalarda, “kırk yıl önce gettolarda yaşayan, dolaşma hakkı elinden alınan halktan bugünlere geldik” diyerek, kurumsal yapının daha da güçlenmesi ile çok daha iyi, güzel noktalara gelinebileceğine inandığını belirtti.

Çözümün daha güçlü ve işlevsel kurumlarla etkin olabilen bir yapıyla geleceğine inandığını söyleyen Siber, “Kıbrıs konusunun çözüme kavuşması sadece bizim için değil bölge için de çok anlamlı. O yüzden biz Kıbrıs Türkü her zaman çözümü ve barışı destekliyoruz” dedi.

Siber, “Kıbrıs”ın hep bir sorun çağrıştırdığını ve bunu değiştirerek Kıbrıs’ı barışın ve huzurun hakim olduğu bir ada statüsüne taşımak istediklerini anlatarak, yıllardır her alanda ambargolara maruz kalındığını ancak seslerini duyuramamanın KKTC’nin gelişip tanınmasına en büyük engeli yarattığını söyledi.

Dost ülkelerin karşılıklı işbirliğinin dünya barışına da katkı yaptığına işaret eden Siber, KKTC’nin de uluslararası hukuka dahil olmak için diğer ülkelerle diyaloglarını geliştirmeye çalıştığını dile getirdi.

Siber, Avrupa Parlamentosu’nda (AKPA) ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nda temsilci hakkı kazandıklarını hatırlatarak, Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi’nde (TÜRKPA) de gözlemci olarak bulunma taleplerini yineleyerek destek istedi.

Bugünlere kolay gelinmediğine işaret eden Siber, daha atılacak çok adım olduğunun bilinciyle çalıştıklarını vurguladı.

Sibel, KKTC’de ağırladıkları misafirlerin ülkelerine dönünce anlatacaklarının önemine de işaret ederek, “ülkeler yakınlaşırsa kurulacak dostluklar dünyadaki barış ortamlarını da arttıracaktır” dedi. 
Editör: TE Bilisim