KKTC ve Rum polisinin dün sabah saatlerinde Pile’deki kumarhanelere yönelik ortaklaşa düzenledikleri operasyonlar Rum basınında geniş yer buldu.

Fileleftheros gazetesi: “Pile’de Kumarhane Operasyonu – Kıbrıs Cumhuriyeti ve Sahte Devlet Polisleri Tarafından Eş Zamanlı Baskın” başlıkları altında verdiği haberinde, Kıbrıs Rum polisi ile KKTC polisinin Çarşamba sabah saatlerinde Pile’ye eş zamanlı baskın düzenleyerek burada faaliyet gösteren sekiz yasa dışı kumarhaneyi ortadan kaldırdıklarını yazdı.

Gazete, Rum Adalet Bakanı’nın “aralarında ilişki yok” şeklindeki açıklamasına karşın sabah saat 03:00’de başlayan operasyonda Kıbrıs Rum polisinin altı ve Kıbrıs Türk polisinin iki kumarhaneye eş zamanlı baskın düzenlediklerini, operasyonlara tüm Pile halkının şahit olduğunu belirtti.

Görgü tanıklarına göre operasyon, Kıbrıs Rum polisinin personel taşıma aracı ve kamyonlarla 6, Kıbrıs Türk polisinin ise iki kumarhaneye gelmesiyle başladı.

Kıbrıs Rum polisinin, altı kumarhanenin etrafını çevirerek içeri girdikleri, Rum polislerinin başlarında sarı bere ve üzerlerinde ise, üniformalarının amblemlerini örtecek şekilde giydikleri koyu renkli montların bulunduğunu yazan gazete, Kıbrıs Türk polisinin de aynı şekilde giyindiklerini, sadece başlarına kırmızı bere taktıklarını iddia etti.

Gazete, operasyon düzenlenen kumarhanelerin etrafının ise, önlem alan ve geçişlere izin vermeyen BM askerleriyle çevrildiğini vurgulayarak Kıbrıslı Rumlara ait kumarhanelerde 31 kişinin tutuklandığını, bu kişilerden ülkede yasadışı bulunduğu tespit edilen bir kadının dışında hepsinin, yazılı suçlama okunarak serbest bırakıldıklarını belirtti.

Habere göre Rum polis kumarhanelerden ikisinde toplam 321 bin Euro, bir diğer kumarhanede ise 163 bin 520 Euro ele geçirdi.

KIBRIS TÜRK POLİSİNİN BASKINI OLAYLI GEÇTİ

Gazete, Kıbrıs Türk polisinin gerçekleştirdiği operasyonun ise olaylı geçtiğini, kumarhanenin birinin içerisinde bulunanların baskını fark ederek kapıları kilitlediklerini, bir koruma görevlisinin ise polise silah çekmeye çalıştığı sırada etkisiz hale getirildiğini iddia etti.

NİKOLAU: “KKTC POLİSİYLE İŞBİRLİĞİ YOK”

Öte yandan Rum Adalet Bakanı Yonas Nikolau, dünkü operasyon konusunda basına bilgi verirken, bir soru üzerine, operasyonun Kıbrıs Türk polisiyle işbirliği içerisinde yapılmadığını söyledi.

Habere göre Nikolau, kendilerinin operasyonu gerçekleştirecekleri konusunda BM’ye bilgi verdiklerini ancak bu noktadan sonra kimseyle bir işbirliği gerçekleştirmediklerini” iddia etti.

Kıbrıs Türk polisinin “eş zamanlı operasyon mu gerçekleştirdiği” şeklindeki bir soru üzerine ise Nikolau, “kendisinin Kıbrıs Rum polisinin operasyonundan haberdar olduğunu, anladığı kadarıyla Kıbrıs Türk polisince de bir operasyon gerçekleştirildiğini ancak bunun sonuçlarına dair bilgisi bulunmadığını” söyledi.

Alithia gazetesi ise haberini: “Suçta İlk Kez İşbirliği – Eş Zamanlı Polis Operasyonu Testi – Kıbrıs Cumhuriyeti Polisi ve Kıbrıs Türk Polisi Karma Köy Pile De Dün Eş Zamanlı Ancak Ayrı Ayrı Operasyon Düzenledi” başlıkları altında verirken, İki Toplumlu Suç ve Suçlara İlişkin Teknik Komitesi Eş Başkanı Hakkı Celal Önen’in açıklamalarına da haberinde yer verdi.

Politis: “Pile De İşbirliği Provası – Kumarhanelere Karşı Koordineli Operasyon” başlıkları altında verdiği haberinde ise, operasyonun BM gözetimi ve koordinesinde gerçekleştirildiğini aktardı.

Kıbrıs Rum makamlarının operasyonda Kıbrıs Türk polisiyle işbirliği yapılmadığına yönelik açıklamalarına da yer veren gazete, Kıbrıs Rum polisinin tutukladığı 31 kişiden 19’unun Kıbrıslı Rum, 10’unun Romanya ve ikisinin Yunan uyruklu oldukları vurgulandı.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Haravgi: “Pile’deki Yasadışı Durumu Aniden Temizlediler”.

Simerini: “Sarı ve Kırmızı Berelerle İçeri Daldılar – Pile’de BM Gözetiminde Sahte Polisle Ortak Operasyon”.
Editör: TE Bilisim