Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Bart Eide’nin geçtiğimiz gün toplum liderleri ile yaptığı görüşmeler ve görüşmelerin ardından yapılan açıklamaların olumlu ve umut verici olduğunu vurguladı.

TDP olarak, uzunca bir süredir yaratılan kriz ve tıkanan görüşme sürecinin aşılması için ısrarla eş zamanlı adımlar atılması gerektiği üzerinde durarak, defalarca kez taraflara bu yönde çağrıda bulunduklarını anımsatan Özyiğit, eş zamanlı adım önerisi olarak da NAVTEX’in sonlandırılarak savaş gemilerinin bölgeden çekilmesi ve tüm sondaj çalışmalarının durdurularak Rum liderliğinin masaya dönmesini önerdiklerini kaydetti.

Derviş Eroğlu ve Nikos Anastasiades ile geçtiğimiz gün ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştiren Eide’nin yaptığı temaslarda elde ettiği sonuç ve yaptığı açıklamaların TDP’nin önerdiği görüşlerin doğrultusunda olmasının memnuniyet verici olduğunu belirten Özyiğit, “Ancak bunun sözde kalmaması ve mutlaka görüşme masasının oluşturulması gerekmektedir. 19 Nisan’da gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce başlaması muhtemel görüşmelerin, yalnızca şov amaçlı olmaması ve 11 Şubat tarihli ortak açıklama metnindeki ilkeler çerçevesinde olması, en büyük beklentimizdir” dedi.

Cemal Özyiğit, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yeni seçilecek liderin de, başlatılacak müzakere sürecine ivme katması ve sonuca ulaştırmasının, tüm Kıbrıslıların, hem ortak çıkarlarına uygun, hem de kaçınılmaz bir gereklilik olduğuna vurgu yaptı.
 
Editör: TE Bilisim