Kıbrıs Nükleere Hayır Platformu adına yazılı bir açıklama yapan Doğan Sahir, Girne’den çok da uzak olmayan, Türkiye’nin güney sahilinde inşa edilen Akkuyu Nükleer Santrali’yle ilgili gelişmeleri ve son durumu değerlendirdi.

Sahir açıklamasında alınan bilgilere göre son aylarda yavaşlayan inşaat çalışmalarının yeniden hareketlendiğini Nükleer Santralin inşa edildiği bölgede siyasi, sosyal ve ekonomik istikrarsızlık yanında aynı zamanda olağanüstü hal ve çatışmaların olabileceğini ifade etti.

Sahir terörist aktivitelerin olması ve santralin yapıldığı yerin yüksek deprem bölgesi olmasının da riskleri artıran diğer nedenler olduğunu söyledi.

Sahir şöyle devam etti:

“Kıbrıs Nükleere Hayır Platformu olarak, adamızın inşa edilen Akkuyu Nükleer Santrali’ne Türkiye’deki birçok bölgeden daha yakın olduğunun altını çizmek isteriz. Ayrıca bu konu bölgede mevcut olan diğer ülkeleri de ilgilendirmektedir. Bilinmesi gereken diğer bir konu da, Sinop ve Edirne bölgelerinde inşa edilmesi planlanan iki nükleer santralin de olduğu ve Mısır ve İsrail gibi ülkelerin de bölgede nükleer santral kurma girişimlerinin olduğudur.

Bunların yanında, Ermenistan’daki Metsamor ve Bulgaristan’daki Kozloduy Nükleer Santralleri kullanılan eski teknoloji ve taşıdıkları yüksek riskten dolayı 10 yıl önce kapatılmaları gerekmesine rağmen aktif bir şekilde çalışmaya devam etmektedirler.

Üyeleri Kıbrıs’ın tüm bölgelerinden gelen, çevre ve sosyal örgütlerden oluşan Kıbrıs Nükleere Hayır Platformu, tüm Kıbrıslıların bu konuyla ilgili bilgi ve farkındalıklarını artırmak için faaliyetlerine devam edecektir ve 9 Mayıs 2015 Nükleersiz Akdeniz Lefkoşa Bildirgesi doğrultusunda çok taraflı işbirliğini geliştirecektir. Ayrıca platform olarak, bölgedeki ihtiyacın karşılanmasında çevre dostu olan yenilenebilir enerjinin kullanılmasını da güçlü bir şekilde tanıtıp teşvik edecektir.”

Editör: TE Bilisim