Kıbrıs sorununa çözüm bulma amaçlı müzakerelerde bugün liderler görüştü. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis bugünkü görüşmede “Yönetim ve Güç Paylaşımı”, “Mülkiyet” ve “Toprakta kriter” konularının yanı sıra AB ve ekonomik konuları ele aldı.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, liderlerin 5.5 saat süren görüşmesinin ardından liderler adına yaptığı açıklamada, “Süreç, olması gereken şekilde, etkileyici bir hızla ilerliyor” dedi.

“YOĞUN MÜZAKERELER”

Espen Barth Eide, liderlerle son görüşmelerinden bu yana çok yoğun müzakerelerde bulunduklarını kaydetti.

Eide, müzakerecilerle aynı zamanda “Mülkiyet”, “Ekonomi” ve “AB konuları” teknik komitelerinin de artan bir sıklıkta görüşme yaptıklarını ve bazı anahtar konularda ilerleme sağladıklarını belirtti.

AB PRENSİP VE DEĞERLERİ

Espen Barth Eide, liderlerin, iki bölgelilik ve iki toplumluluk prensiplerini göz ardı etmeden, kapsamlı çözümün, AB prensip ve değerlerinin üzerinde kurulmasının önemine işaret ettiklerini söyledi.

AB konularıyla ilgili teknik komitenin bu hafta ilk toplantısını yaptığını kaydeden Eide, liderlerin, AB’nin kapsamlı çözüm bulunması ve AB hukukunun tüm adada uygulanmasına yardımcı olma konusundaki kararlılığını memnuniyetle karşıladığını kaydetti.

Eide, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’ın yaklaşan adaya ziyaretinin, BM yönetimindeki sürece koymak istediği katkının altını çizmek açısında da iyi bir fırsat olacağını söyledi.

ÇÖZÜMÜN EKONOMİK BOYUTUNUNUN ÖNEMİ

Çözümün ekonomik boyutunun önemine bağlı olarak liderlerin bazı hayati konulara odaklandığını kaydeden Eide, günümüzün global ekonomik koşullarında, fonksiyonel bir federal Kıbrıs’ın, olası çözüme bağlı ortaya çıkacak ekonomik fırsatları kararlılıkla değerlendirmesinin ve finansal açıdan kendi ayakları üzerinde durabilmesinin gerekli olduğunu söyledi.

Eide, bunun da uluslararası finans kuruluşlarıyla yakın işbirliğiyle yapılabileceğini belirtti.

Akıncı ve Anastasiadis’in çözüm kararlılığını yeniden teyit ettiğini söyleyen Eide, liderlerin 27 Temmuz’da yeniden bir araya geleceklerini kaydetti.

EIDE’NİN GÖRÜŞLERİ

Eide, liderlerin ortak açıklamasını okumasının ardından sürece ilişkin görüşlerini aktardı. Sürecin yoğunlaşarak sürmesine vurgu yaparak, memnuniyetini dile getiren Eide, yakalanan dinamik ve pozitif atmosferin olumlu sonuçlar vermeye devam ettiğini söyledi.

Liderlerin, devam eden yapıcı duruşlarının yanı sıra, özlü konularda da ilerleme sağlamaya konsantre olduklarını kaydeden Eide, tarafların, geçmiş, tarihi pozisyonlarından uzaklaşmasının övgüye değer olduğunu belirtti.

Eide, liderlerin ticaret odalarında yaptıkları konuşmalara da değinerek, o konuşmalarda dile getirilenlerin iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Liderlerin böylesi toplantılara katılarak, halkın karşısına birlikte çıkmalarının ve ilgili tüm taraflara olası çözümün getirilerini anlatmasının önemine vurgu yapan Eide, bu tip etkinliklerin müzakerelere desteği sağlamaya imkan tanıdığını belirtti.

Gelecek haftanın ardından BM Güvenlik Konseyi’ni devam eden müzakere süreci hakkında bilgilendireceğini kaydeden Eide, BM Güvenlik Konseyi’nin Kıbrıs’ta çözüme desteğinin tam olduğunu yineledi.

Eide, sözlerini, “süreç, olması gereken şekilde, etkileyici bir hızla ilerliyor” sözleriyle tamamladı. 
Editör: TE Bilisim