Geç saatlere kadar süren liderler görüşmesinin hemen ardından BM'den gelen açıklamada, 7-11 Kasım tarihleri arasında BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide eşliğinde İsviçre'de Mont Pelerin'de gerçekleştirilecek müzakerelerin, yoğunlaştırılmış formatta olacağı vurgulandı.

Açıklamaya göre, İsviçre’deki müzakerelerde, toprak başlığı ve çözümlenmemiş diğer tüm konulara birbirleriyle bağlantılı şekilde odaklanılacak. Liderler, 2016 yılı içerisinde bir çözüme ulaşılabilmesi için ellerinden gelenin en iyisini yapma yönündeki ortak bağlılıkları ile uyumlu olarak, İsviçre’deki toplantılarının müzakerelerin son aşamasının önünü açacağına dair ümit belirttiler.

Bu arada iki liderin İsviçre'de gerçekleştirilecek görüşme sürecine dair müzakerelerini tamamladıkları ve bu çerçevede 31 Ekim için planlanan liderler görüşmesinin, müzakereciler seviyesinde gerçekleşeceği kaydedildi. Buna göre söz konusu görüşme için müzakerecilere liderlerce gerekli talimatlar verildi.

Sözcülük açıklamasında, iki liderin İsviçre hükümetine, ülkede gerçekleştirilecek müzakerelere ev sahipliği yapma cömertliğini gösterdiği için müteşekkir oldukları ifade edildi. İsviçre'de liderlere müzakere heyetleri ve ele alınacak konularla ilgili uzmanların eşlik edeceği kaydedildi.
Editör: TE Bilisim