Ömürlü, Kıbrıs Türkü’nün, Akritas ve 15 Temmuz Yunan darbesine karşın egemen bir halk olarak varlığını sürdürmesini Türkiye’nin garantörlüğüne borçlu olduğunu ifade etti.

Esen Ömürlü, yaptığı yazılı açıklamada, Rum tarafının tutumunun, Rum-Yunan ikilisinin siyasi eşitliğe ve egemen kurucu ortaklığa dayalı iki kesimli federal bir çözümü samimi olarak istemediklerinin bir göstergesi olduğunu kaydetti.

Ömürlü, Kıbrıs Türk halkına 2004 Annan Planı referandumu öncesi serbest ticaret gibi sözlerini tutmayan, Türkiye’nin üye olmadığı ve ortak bir ordusu bulunmayan Avrupa Birliği’ne ve garantörlüğüne güvenmediklerini belirtti.

Ömürlü, “Ne Rumlara, ne de Avrupa Birliği’ne güven ve itimadımız var. Geçmişin acılarını, gelecek nesillere yaşatmaya, hiç mi hiç niyetimiz yoktur. Bugün olduğu gibi, gelecektede tek güvencemiz, Güvenlik Kuvvetlerimiz ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığımızdır” dedi.

Esen Ömürlü şöyle devam etti:
“Türk ve Rum tarafları arasında, karşılıklı kabul edilebilir bir uzlaşı, Avrupa Birliği birincil hukuku olarak kabul edilmez; iki kesimlilik ile kuzeydeki nüfus ve toprak mülkiyeti çoğunluğu sulandırılmaya açık bırakılırsa, Kıbrıs Türk halkının ezici çoğunluğunun olası bir referandumda hayır diyeceğinden hiç kimsenin kuşkusu olmasın”
Editör: TE Bilisim