Züleyha KARAMAN-HALKIN SESİ

İş dünyasının elektrik fiyatları ve Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (Kıb-Tek) yapısından rahatsızlıkları giderek artıyor.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası ve Kıbrıs Türk Sanayi Odası başkanlarının ardından Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Hüseyin Aktığ da, ucuz elektrik için Türkiye’den elektrik getirilmesinin şart olduğunu ve Kıb-Tek’in yapınsın değişmesi gerektiğin söyledi.

HALKIN SESİ’ne açıklama yapan Otelciler Birliği Başkanı Aktığ, hükümetin elektrikte yaptığı indirimle ilgili değerlendirmede bulunarak, ucuz elektrik için Türkiye’den elektrik getirilmesinin şart olduğunu vurguladı.

Elektriğin modern yaşamın bir parçası olduğuna işaret eden Aktığ, “Verimli bir şekilde ne kadar çok elektrik harcarsanız bu durum o kadar gelişmişliğinizin göstergesidir. Buradaki gelişmelerin, teknolojiye ayak uydurmanın bir gereği de doğru ve verimli enerji kullanabilmenizdir. Baktığımız zaman, şu anki durumumuzda birinci olarak Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun verimli işler hale getirilmesi gereklidir. O konuda ne yazık ki yapılması gereken bir çok çalışma var, hiçbirini yapmıyoruz. Tabi ki Türkiye’den kablo ile elektrik getirilmesi elzemdir, muhakkak yapılması, gerçekleşmesi gereken bir olaydır” diye konuştu.

Kıbrıs’ta yılın her günü güneş olduğunu, güneş enerjisinden de faydalanmak gerektiğini dile getiren Aktığ, yenilenebilir enerji konusunda yapılan çalışmaların, şirketlerin ve kurumların yararlanabileceği hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

“ELEKTRİK KURUMU VERİMLE HALE GETİRİLMELİ”

Yenilenebilir enerji alanında yapılan çalışmaların konutlara yönelik olduğunu, kapsamının genişletilmesi gerektiğini kaydeden Aktığ, “Bu konuda yapılan yasal çalışmaların kurumlara verilmediği ortadadır, sadece konutlar boyutundandır, yenilenebilir enerji konusunun önünün açılması gerekir. Türkiye’den kablo ile enerjinin muhakkak getirilmesi gereklidir. Ama hepsinin de doğru düzgün yürüyebilmesi için, Elektrik Kurumu’nun da verimli çalışır hale getirilmesi şarttır” ifadesini kullandı.

“HALKIN MALI OLMAKTAN ÇIKTI”

En büyük girdilerinin elektrik olduğunu ve mevcut yapıda elektriğin arzu edilen durumda ucuzlamasının beklenemeyeceğini dile getiren Aktığ, Kıb-Tek’in yapısının ucuz elektriği engellediği görüşünü paylaştı.

 

Kıb-Tek’in yapısını eleştiren ve kurumun daha verimli hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Aktığ, Kıb-Tek’in bugünkü yapısı ile Kıbrıs Türk halkını düşünür olmadığını, halkın malı olmaktan çıktığını sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim