Eylemleri çerçevesinde ilk olarak Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığı’na giden eylemciler, daha sonra Meclis önünden geçerek, Başbakanlığa geldi.

Eylemciler, üzerinde "bakan tüccar el ele", "vatan hürriyet ekmek", "susma sıra sana gelecek", "köylü milletin efendisidir", "bütünlüklü tarım politikası şart" yazılı pankartlar astıkları iş araçlarıyla geldikleri Başbakanlık önüne eylem yaptı.

Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı eylemde, Başbakanlığın bulunduğu güzergah trafiğe kapatıldı.

Eylemde, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle ve eski başkan Alican Kabakçı birer konuşma yaptı.

KELLE

Hüseyin Kelle, konuşmasında, hükümetin tarım politikalarını eleştirdi. Hasat dönemi yaklaştığında hükümete önerilerde bulunduklarını ve bütünlüklü tarım politikası oluşturulmasını talep ettiklerini kaydeden Kelle, fikirlerinin kabul görmediğini belirtti.

Hükümetin üreticiyle değil, tüccarla çalışmak istediğini savunan Kelle, “İki yıl kuraklıktan sonra böyle bir yılda ‘sizi ödeyemeyiz’, ‘arpa alamayız’ gibi söylemlerle bizi oylamaya çalıştılar” dedi.

Hükümetin verdiği sözleri yerine getirmediğini savunan Kelle, “Biz sözlerimizi tuttuk. Hakkımız olan Doğrudan Gelir Desteği ve mazot parasını istedik ama alamadık” diye konuştu.

Hükümetin köylüyü köylüye düşürmeye çalıştığını iddia eden Kelle, bunun yaşanmayacağını, üreticinin kardeşliğini kimsenin bozamayacağını söyledi.

Eylem amacının çitçinin ve üreticinin sorunlarını aktarmak olduğuna işaret eden Kelle, 2014 Doğrudan Gelir Desteği ve mazot parasının ödenmesini, ayrıca 2015 yılı Doğrudan Gelir Desteği ve ürün bedellerinin yeniden gözden geçirilmesini istediklerini kaydetti.

Kelle konuşmasında polis örgütünün kuruluş yıldönümünü kutladı ve eylemde görev yapan polise çiçek dağıttı.

KABAKÇI

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği eski Başkanı Alican Kabakçı da eylemde kısa bir konuşma yaptı. Kabakçı, ülkede serbest ticaret modelinin uygulanmak istendiğini ancak bu sistemi uygulayan ülkelerde çiftçi ve hayvancının korunduğunu, KKTC’de ise korunmadığını savundu.

Kabakçı, “Üretici tarımdan kopsun istiyorlar. Hükümet finans kuruluşlarına ve ticaret odasına teslimdir. Ülkede tarımsal üretim yapanlar batarken, ithal edenler vergi rekortmenidir” diye konuştu.
Editör: TE Bilisim