Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği (KTÇB), devlete sattıkları ürünün bedelinin yanısıra, doğrudan gelir ve mazot desteğinin ödenmediği gerekçesiyle başlattığı eylemler çerçevesinde bugün Meclis’in bahçesinin kapısına siyah çelenk bıraktı.

Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle ve bazı yönetim kurulu üyelerinin de yer aldığı bir grup, Cumhuriyet Meclisi önündeki eylemin ardından Meclis Başkan Vekili Ünal Üstel tarafından kabul edildi.

Hüseyin Çavuş Kelle, kabulde yaptığı konuşmada, tarımdaki sıkıntıların iki yıldır devam etmekte olduğuna işaret ederek, devlete verilen ürünün bedelinin yanısıra, ödeme tarihi geçen 34 milyon TL’lik doğrudan gelir desteği ve 12,5 milyon’luk mazot desteğinin çiftçilere ödenmediğine işaret etti.

Kelle, “Doğrudan Gelir Desteği ve ürün bedellerinin bu kadar uzun bir süre ödenmediği geçmişte görülmedi” dedi.

“ÇİFTÇİLER, BATMA NOKTASINA GELDİ”

Çiftçilerin kooperatiflere olan borcunun taksitlerini erteleme durumunun da kalmadığını ileri süren Kelle, köy kooperatiflerine olan borçlarını ödeyemeyen çiftçilerin söz konusu borçlarına uygulanan faizlerin yüzde 16’dan 19’a çıkarıldığını da belirtti.

Kelle, “Devlet yöneticilerinin beceriksizliği yüzünden çiftçiler batma noktasına geldi” şeklinde konuştu.

Çiftçinin sorunlarının Meclis’te yeteri kadar dile getirilmediğini de savunan Kelle, “Tarımsal sorunlar için Meclis’te söz alınmaması, üreticilere verilen değeri gösteriyor” dedi.

Hüseyin Çavuş Kelle, Meclis önünde yaptığı konuşmada ise, sorunlara ivedi bir şekilde çözüm bulunmadığı takdirde, hububat ekiminin yapılamayacağını, kooperatiflerin batacağını ve üretimin duracağını ifade etmeye geldiklerini söyledi. Kelle, eylemlerinin şiddetini arttırma uyarısında da bulundu.

ÜSTEL: “ÇİFTÇİYE HAKKI ÖDENMESİ LAZIM”

Meclis Başkan Vekili Ünal Üstel de, hükümetten çiftçi sorunlarının çözümüne yönelik herhangi bir hareket göremediğini belirterek, kendisine düşen görevin, sorunlara çözüm bulması için hükümeti zorlamak olduğunu belirtti.

Üstel, kooperatiflerde ödenmeyen borçlara uygulanan faizlerin yükseltilmesiyle ilgili olarak ise, faizlerin dondurulmasının ya da faiz farkının karşılanabilmesinin hükümet tarafından alınabilecek önlemler olduğunu belirtti.

Tarımın ülkenin üç büyük sektöründen biri olduğunu ve çiftçilerin desteklerini alamamasının üzüntü verici bir olay olduğunu kaydeden Üstel, “Günü geldiğinde çiftçiye hakkı ödenmesi lazım” dedi.

Hükümet’in para yok şeklinde açıklamalarda bulunmasının da üzücü olduğunu belirten Ünal Üstel, çiftçilerin sorunlarını her platformda dile getirme sözü verdi.

ZEYTİN ÜRETİCİSİNİN PAZARLAMA SIKINTISI

Ünal Üstel, zeytin hasat döneminin gelmesiyle zeytin üreticisinin pazarlama sıkıntısıyla yüz yüze geldiğini kaydetti.

Ülkeye zeytin ve zeytin yağının girişinin yasaklanabileceğini veya uygulanan fon oranının arttırılabileceğini belirten Üstel, ülkede bu yönde bir dengenin sağlanması gerektiğini belirtti. 
Editör: TE Bilisim